Bild: Fanny Oldenburg

Så vann Leila Söderholm kampen mot cancer

”Jag lurar min hjärna så mycket det bara går”

Vår träningsexpert Leila Söderholm är i bra form men har haft en otrolig resa mot cancern. Här berättar hon själv om hur hon lurar hjärnan och klarade kampen trots besked om 50 procents chans att överleva.

Publicerad 2015-03-30 | Senast ändrad 2015-06-22 | Leila Söderholm för Vardagspuls

Leila Söderholm om sin tuffa kamp mot cancern:

Det började efter att jag fött mitt tredje barn. Min mage svullnade upp efter att jag ätit och jag fick gå på toaletten oftare. Jag tänkte att det berodde på graviditeten eller att jag blivit känslig för vissa grönsaker. Jag har alltid ätiti mycket mat med fibrer som kål, bönor och grönsaker. 
Hela förloppet kom smygande, det var inte alarmerande alls. Jag ändrade lite i kosten och det blev bättre i perioder, men till slut misstänkte jag att något var galet. En dag såg jag blod i toaletten. Då bokade jag tid hos en tarmläkare direkt.

Under den här perioden var jag i mitt livs toppform. Jag hade god aptit, kände mig pigg och mådde inte dåligt på något sätt förutom att magen krånglade.

En tumör stor som en kiwi

När de hittade min tumör var den stor som en Kiwi och elakartad. Det såg ut som att den hade spridit sig till buken och jag fick då 50% chans att överleva. Det var helt galet att ta in det budskapet när jag kände mig starkast och piggast i hela världen. Att tro att man ska dö ifrån sina barn, den känslan går inte att beskriva. Total panik i varenda cell.
Jag kände att det här håller inte så jag bestämde mig för att mota paniken.

Så motade jag paniken

Jag jobbade mot paniken genom att dansa varje dag. Ibland i flera timmar. Dans och musik föder lycka och glädje hos mig. Min hjärna reagerade på dansen och skickade ut en massa lyckohormoner som gjorde att det gick att hantera paniken.
Hjärnan tror på det jag talar om för den, det bevisades gång på gång under min sjukdomsresa.

Eftersom det alltid är kö på Radiumhemmet för strålning så fick jag vänta i två månader innan de började att behandla mig. Jag strålades för att krympa tumören och ta död på metastaser och sedan opererades jag. Jag visste att jag skulle få stomi på tunntarmen, i den situationen så tar man allt - bara man får bort cancern.
Uppvaknandet efter operationen var ljuvligt för jag fick veta att tumören bara satt lokalt i tarmen. Det som de trodde var spridning var inte det. Jag skulle få leva vidare!
Samtidigt var det här den stora kampen började. Jag kunde inte ens sitta utan ryggstöd. Gå fick jag göra med gåstol och bara några steg för sen svimmade jag.

Kämpade mot stomin med att dansa med händerna 

Min stomi hade det blivit fel på, den gick inte att bandagera så påsen lossnade hela tiden. Tunntarmen är inte viljestyrd så det går inte att stoppa flödet. Det som kommer ut är också väldigt frätande så jag var helt skinnflådd på magen och hade stora sår. Något hade hänt med min urinblåsa under operationen så jag var tvungen lära mig att tappa mig själv dvs att föra in en kateter i urinröret ända upp till urinblåsan och på så sätt tömma den.
Det var helt galet. Jag som är van att springa i skogen och träna min kropp satt helt plötsligt fast i en soffa och kunde inte röra mig för då lossnade påsen.
Jag hade en klocka som ringde när jag skulle tappa min urinblåsa och en klocka för att kolla stomin. 
Då insåg jag att det är upp till mig om jag ska ta mig ur det här.
Jag tog hjälp av min dans igen men den här gången så kunde jag inte dansa utan jag fick dansa med händerna. Det funkar lika bra. Hjärnan trodde direkt att jag ägde dansgolvet och skickade ut massa sköna hormoner som gjorde att jag faktiskt tyckte livet var toppen även om det såg annorlunda ut.
Det gav mig kraft att lyfta mina små minihantlar som jag släpade med mig överallt, att träna lite med en handduk och kanske till och med gå ett varv runt soffan.

Vägen tillbaka via små dagliga mål

Så här höll jag på. Dansade för att hitta kraft och sen träna det jag kunde. Träningen gör att det utsöndras endorfin som fyller mig med välbehag men som också är smärtstillande.
På det här sättet återtog jag mina krafter och lärde mig hantera det svåra. Jag satte upp dagliga mål att idag ska jag gå till brevlådan, imorgon ska jag gå till brevlådan + 20 meter och på onsdag ska jag ställa mig upp och sätta mig ner 100 gånger och så vidare.
På väldigt kort tid så lyckades jag träna upp mig igen och få tillbaka kraft och hållning.

Jag knipövade mina knipmuskler för att få muskler och nerver att hitta varandra igen och efter 4 månader så kunde jag kissa själv, vilken lycka!
Efter sex månader fick jag till min stora glädje ta bort stomin.

Tarmen brister - jag lurar hjärnan igen och är nu nästan frisk

Idag mår jag jättebra även om jag är strålningsskadad i tarmen och saknar stora delar av den så är det en dans på rosor mot vad jag har varit med om. Jag hade ett stort bakslag då tarmen brast och avföring läckte ut i buken, min livmoder och mina äggstockar gick sönder.
Jag fick ta bort allt som gick sönder och även mer av tarmen och fick stomi igen. Men jag hanterade det på samma sätt, jag lurade min hjärna så mycket det bara gick. Jag satte upp dagliga mål och dansade som en tok.

Idag har jag inte stomi utan allt fungerar nästan som det ska. Jag har ett år kvar tills jag är friskförklarad och som jag längtar till den dagen.

Det som är viktigt är att söka läkare om du upplever att något med din kropp är annorlunda mot förut. Det är i många fall skillnaden på liv eller död.
Hade jag inte sökt hjälp när jag gjorde så hade jag inte levt idag. Cancer drabbar alla - oavsett hur nyttig eller vältränad du är. Det minskar risken att drabbas om du tar hand om din hälsa men det är ingen garanti.

Stor kram och massor av kärlek och kraft till alla er därute som kämpar mot cancer.

Bild: Vardagspuls

Enkla övningar för dig som är på väg tillbaka

Efter canceroperationen började Leila vägen tillbaka.

Enkla verktyg

Bild: Vardagspuls

Använd trappan

Leila visar hur du får ut effektiv träning med hjälp av en trappa.

Bild: Leila Söderholm

Handduksträning

Inga redskap och inget stort utrymme. Och det tar bara tio minuter.

Liten skola

Bild: Moa Alexandersson

Lär dig göra en armhävning – på riktigt

MOTION & TRÄNING Mycket effektivt om du gör det på rätt sätt. Leila visar hur!

Leila Söderholm

Bild: Vardagspuls

Enkla övningar för dig som är på väg tillbaka

Efter canceroperationen började Leila vägen tillbaka.

Bild: Vardagspuls

Testa Leilas 5 enkla vardagsknep

Med Leilas test är det enkelt att komma igång.

Bild: Lifebyleila

Tränade direkt efter operationen

Leila: ”Tacksam att jag var i bra form”.

Smarta tips

Bild: Vardagspuls

Jägarvila & steptest

Step-up, armhävningar och sit-ups på schemat för hälsofamiljen i Mjölby.

Bild: Vardagspuls

Träna trots mage

Leila visar några bra övningar för dig som är gravid och vill träna.

Bild: Vardagspuls-Mårre

Vardagsövningar

Du behöver inte mer än en stol och en matta med leilas enkla vardagsövningar

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   För starkare stuss

   Bild: Moa Alexandersson

   Häng med på Leilas rumputmaning

   MOTION & TRÄNING Från 5 till 100 benböj på en månad! Låter det omöjligt? Inte med träningsexperten Leila Söderholms smarta schema.

   20 minuter räcker

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt hemma

   MOTION & TRÄNING Svårt att komma igång med träningen? Testa Leilas enkla 20-minutersprogram. Med tre olika svårighetsgrader passar det alla – från nybörjare till mer vältränad.

   Trappträning

   ”Kör en kvart i en trapp – det är så effektivt”

   KLIPP Har du en trappa? Då har du också ett träningsredskap. Kolla här hur du kan göra.

   Övervann cancern

   ”Så lurade jag hjärnan – och vann mot cancern”

   KLIPP För fem år sedan drabbades hon av tarmcancer – med 50 procents chans att överleva. Men Leila Söderholm bestämde sig för inte ge upp utan istället dra igång med träningen direkt.
   – Jag vill hjälpa tittarna att riva alla hinder de har satt upp för sin egen hälsa.

   Leilas träningsskola

   Bild: Moa Alexandersson

   Lär dig benböj med Leila – steg för steg

   ”Tänk dig att du har ett äpple på huvudet”. Träningsexperten Leila Söderholm guidar dig steg för steg för en perfekt och effektiv benböj.

   Leilas blogg

   Bild: Leila Söderholm

   Häng med i bloggen – du behöver bara din kropp för att komma i form

   BLOGG Hon bjuder på sig själv, coachar andra och visar hur du kan göra. Leila är drottningen av vardagsträning. Och du behöver bara din kropp.

   Leilas träningsskola

   Bild: Leila Söderholm

   Häng med i Leilas träningsskola – först ut: armhävningar

   Nu drar vi igång Leila Söderholms träningsskola. Först ut: armhävningar. Och vi lovar – med Leilas övningar kan alla komma igång!

   Gör en klassiker

   Sofias resa – så har hon coachats från soffpotatis till löpartjej

   KLIPP Leila coachar Sofia Ekblom att göra en tjejjklassiker. För en säsong sedan kallade hon sig själv för en soffpotatis. Så är det inte längre.

   Jägarvilan

   Bild: Leila Söderholm

   Inte ens på semestern går man fri från Leilas utmaningar

   Så fixar du den jobbiga övningen Jägarvila. Om en månad kommer du klara 5 minuter! Leila Söderholm hjälper dig.

   Leilas utmaning

   Bild: Moa Alexandersson

   Klara step ups i tio minuter – på bara en månad

   Träningsexperten Leila Söderholms delar med sig av nästa utmaning: 10 minuters step ups är målet efter en månad. Så här gör du för att lyckas.

   Var och när som helst

   Bild: Privat

   Övningarna för dig som ”inte har tid att träna”

   VARDAGSTRÄNING Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm tipsar om effektiva övningar som du kan göra i en trappa, med en studsmatta – eller i en busskur.

   Magstarkt!

   Bild: Vardagspuls

   Så får du magen i trim efter graviditeten

   MOTION & TRÄNING Hur tränar man under och efter graviditet? Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar fler effektiva övningar.

   Klipp

   Bild: Vardagspuls

   Övningarna som stärker mammakroppen

   Träningsexperten Leila Söderholm visar flera effektiva övningar som passar dig som är gravid eller som nyligen har fått barn.

   Chatt & klipp

   Bild: Vardagspuls

   Fixa formen med PT-Leilas effektiva hemmaövningar

   Hur gör jag för att få bort min mage, och hur kommer jag igång med träningen efter kejsarsnitt? Hur länge per dag bör man träna och hur kan jag träna med diskbråck? Här svarar PT:n Leila Söderholm på tittarfrågor.

   Chatt & klipp

   Bild: Vardagspuls

   PT-Leila: Så lyckas du med rumpträningen

   MOTION & TRÄNING Det är viktigt för hela kroppen att du tränar din största muskel. Leila Söderholm visar flera effektiva övningar

   Träna med kortleken

   Bild: Vardagspuls

   Bli ett ess på hemmaträningen

   Här visar träningsexperten Leila Söderholm hur en helt vanlig kortlek kan fungera som din personliga tränare under hemmapasset.