Ta små pauser på jobbet för att undvika onda axlar. Bild: Johnér

Ta en hälsopaus på jobbet och slipp onda axlar

PT-Leilas 3 smarta övningar för bättre hållning

Förebygg onda axlar och nacke genom att ge dig själv en mikropaus och gör några övningar som garanterat får dina axlar, nacke och rygg att slappna av och framför allt få en paus från din arbetsställning oavsett om du står, sitter eller jobbar ensidigt.

Publicerad 2016-10-10 | Senast ändrad 2017-03-27 | Leila Söderholm

Att dagligen lägga in en liten serie rörelser kan vara precis vad du behöver för att få bukt med ömma och spända muskler. Dålig hållning nämns ofta som en av de stora orsakerna till problem med smärta, trötthet och obehagskänsla.

Med dålig hållning i överkroppen menar man oftast ”gamnacke” där du skjuter fram ditt huvud. En gamnacke i kombination med framskjutna axlar ger en rundad bröstrygg och insjunken bröstkorg. Om kroppen har den här ställningen hela dagarna så blir musklerna på framsidan av överkroppen förkortade vilket ger spända och orörliga muskler. Musklerna på baksidan av kroppen hamnar i ett konstant läge av förlängning och blir svaga.

Med medvetenhet om hur du sitter och står kommer man väldigt långt. Det gäller att korrigera sin hållning och aktivt jobba för att sitta eller stå korrekt. Det räcker inte att korrigera en gång utan flera gånger per dag eller t o m flera gånger per timme så behöver du tänka på hur du sitter eller står. Stress påverkar övre delen av överkroppen enormt mycket, man brukar säga att man ”samlar stress” i dessa områden och det verkar stämma väldigt bra. Känner du att du har mer problem i perioder så kan det alltså bero på din sinnesstämning och hur mycket du stressar.

Gör dessa övningar 2-4 gånger per dag, det tar inte längre tid än några minuter. Se det också som att du tar en stresspaus, djupandas och räkna långsamt utan att tänka på jobbet

Få fler av Leilas övningar i vårt nyhetsbrev – anmäl dig här!

Övning 1

Gör så här: Sitt bekvämt på stolen med båda fötter i golvet. Luta huvudet bakåt och öppna munnen och slappna av i käkar, nacke och hals. Försöka att sänka axlarna. Andas djupt och räkna till 10.

Övning 2

 

Gör så här: Sitt bekvämt på stolen med båda fötter i golvet och placera höger under kanten på stolen. Lägg vänster hand på höger öra och luta huvudet åt vänster. Slappna av i hals och nacke samt låt huvudets tyngd samt ditt lätta tryck med handen få musklerna att slappna av och förlängas. Försök att sänka höger axel så mycket det går. Andas djupt och räkna till 10.

Övning 3

 

Gör så här: Sitt bekvämt på en stol med ryggstöd och placera båda fötter i golvet, knäpp händerna i nacken, luta dig bakåt och känn hur bröstet öppnar upp sig och ryggen sträcks ut. Sträva efter att få armbågarna att peka rakt ut åt sidan. Andas djupt i 5 andetag. Ta hand om er!

Kram Leila