löpsteg Bild: Privat, Vardagspuls

Löparcoachens 4 steg till det perfekta löpsteget

– och 8 övningar som alla löpare bör känna till

Dags att dra igång löpsäsongen på allvar! Men se upp för de vanliga överbelastningsskadorna. Löparcoachen ger dig de bästa tipsen för att undvika skador och delar med sig av sina bästa tips för ett bra löpsteg.

Publicerad 2016-05-18 | Senast ändrad 2017-01-16 | Vardagspuls

MER: Löpcoachens 8 måsteövningar för att hålla dig skadefri i joggingspåret

Gunnar Söderström är legitimerad naprapat och personlig tränare och han har sett otaliga inbitna löpare som har haft helt fel teknik hela livet.
– Det är mer skador än det borde vara bland löpare, säger han.

Faktum är att det finns undersökningar som tyder på att uppemot 85 procent av alla löpare skadar sig varje år – mestadels till följd av dålig teknik, det skriver sajten Allt om löpning.

Och det allra vanligaste felet är enligt Gunnar Söderström att man tar för långa steg och trampar ner för långt bak på foten.
– Många börjar springa på hälarna och det är anatomiskt inkorrekt. Det finns en enorm ökad risk för skador när man springer på hälarna, säger han och förklarar att smällen blir mycket hårdare med ett helt sträckt ben som ju blir följden av att landa på hälen.
– Och den smällen kommer till slut ge sig till känna. Så vi ska försöka landa lite längre fram på foten där vi har ett fotvalv. Då blir knät böjt vilket gör att kroppstyngden faller över både fotleden och knäleden så att smällen fördelas på de två lederna.

Små steg i taget

Men det är också viktigt att tänka på att foten inte ska vara för långt framför kroppen, utan under. Så det gäller att ta små steg. Och för att få lätta steg tipsar Gunnar Söderström att tyngdpunkten ska ligga lite framåt.
– Du kan tänka dig att det ska vara som ett streck som lutar lite framåt från hälarna och upp mot axlarna.

Och till sist handlar det om att slappna av i de muskler som inte används under löpningen.
– All bra träning handlar om att slappna av i de musklerna som man inte använder. Så försök slappna av i ansiktet och få ner axlarna.

Långsamt leder också någonstans

En annan vanlig orsak till skador är naturligtvis att man går ut för hårt i början så att kroppen inte hinner återhämta sig. Så för att undvika överbelastningsskador är det viktigt att öka träningsgraden successivt. Något som kan låta självklart men som verkar vara svårt för många att verkligen anamma.

Gunnar Söderström ser många som vill maxa sin träning från dag ett och inte ”har tid” att börja lugnt.
– Men det absolut viktigaste är att springa lagom långt i början. Första löppasset kan vara fem minuters promenad, fem minuters jogg och fem minuters promenad igen.

Skilj på bra och dålig smärta

Så att lyssna på sin kropp är alltså en förutsättning för att inte slita ut sig. Men Gunnar Söderström betonar att man inte ska vara rädd för att verkligen ta i hårt och pressa sig maximalt under passet.
– Din kropp kommer anpassa sig efter de krav du ställer på den. Om du vill bli bättre så måste du använda mer syre än kroppen egentligen kan generera. Det är bara då du kommer få bättre kondition.

Det kan exempelvis bränna lite i benen. Du får mjölksyra, hög ansträngd andhämtning och kanske till och med blodsmak i munnen. Det här kallar Gunnar Söderström för en trötthetssmärta – och den är bra.
– Den ska vi löpare lära oss att tycka om. Om det brinner i låren, så är det en del av en framgångsrik träning.

När det däremot kommer till smärta i exempelvis knä bör man vara mer uppmärksam. Men även här finns det olika sorters smärta – en del helt ofarlig.
– Vissa knäsmärtor är totalt ofarliga men vissa ska man absolut inte springa med, säger han och nämner meniskskada som en vanlig åkomma.
– Som regel gör det ont på insidan av knät och det gör ont när man böjer knät maximalt.

Sitter smärtan däremot ovanför knäskålen är det sällan någon fara enligt Gunnar Söderström men han betonar att man ändå bör ta kontakt med en sjukgymnast eller naprapat för att få en ordentlig utredning.

MER:

Så börjar du träna om du är överviktig

Så klarar du tuffaste backträningen

Så kommer du igång med träningen

Effektiv träning för lår, bål, rygg och balans

Visste du att det räcker med 6 intensiva löppass för att du tydligt ska märka av en konditionsförbättring enligt Gunnar Söderström. Så kämpa på!

 

.