Bild: Richard Drew/AP Photo/TT

Drömmer du om ett marathon utomlands?

Här är guiden till de roligaste loppen

Varför inte kombinera drömmen om att springa maraton med ett riktigt drömresemål? I storstan, på höga bergstoppar eller under midnattssolen – allt är möjligt!

Publicerad 2015-03-18 | Senast ändrad 2015-03-24 | Vardagspuls

Ett sätt att öka träningsmotivationen till ett maraton är att välja ett lopp på en spännande plats – och få en garanterad upplevelse utöver det vanliga.

Det finns i dag många arrangörer som anordnar marathon-resor runt om i världen, där anmälan i regel ingår i paketet. Men det går så klart att boka resan själv och att anmäla sig via loppens hemsidor. Men se till att vara ute i god tid, precis som de stora svenska loppen så blir det snabbt fullbokat. Många arrangörer har också ett lägre pris för den som anmäler sig tidigt. 

Här kommer några av våra favoriter:

New York City Marathon (november)

New York är inte bara skyskrapor och shopping, utan här går också ett av världens största martonlopp. Du springer från Staten Island genom Brooklyn, Queens, Bronx och Manhattan. Och det är en riktig folkfest, uppskattningsvis 2 miljoner brukar vara ute på gatorna och titta på. 

Berlin Marathon (september)

Europas största maraton. En snabb bana längs breda gator, rekommenderas för den som siktar på personligt rekord. Mycket sightseeing längs vägen då man passerar flera av Berlins sevärdheter, som exempelvis Potzdammer Platz, Kurfürstendam med mera. Start och mål sker vid Brandenburger Tor. 

London Marathon (april)

Också ett av de stora maratonloppen med löpare på alla nivåer. Fantastisk sträcka genom London, där man bland annat passerar Big Ben, Tower of London, Piccadilly Circus och Buckingham Palace. 

Paris Marathon (april)

Paris om våren – kan det bli bättre? Många av de klassiska Paris-silhuetterna passeras längs vägen – Triumfbågen, Champs Elysses, Eiffeltornet, Notre Dame och Bastiljen.

Great Wall Marathon (maj)

Räknas som ett av världens tuffaste marathonlopp. Sju kilometer av sträckan går uppe på kinesiska muren med totalt 5164 trappsteg. Loppet startar nerför, men på hemvägen är det uppför som gäller.

Medoc Marathon (september)

Ett marathon som verkligen förenar nytta med nöje i vindistriktet Medoc i Frankrike. Längs vägen passeras ett 20-tal olika vinslott, med vätskekontroller med mat, ost och smakprover av olika viner (för den som vill, vatten finns också).

Swiss Alpine Marathon (juli)

I Davos i östra Schweiz anordnas ett av världens största bergsmarathon. Alperna kanske förknippas mest med vintersporter, men även sommaren bjuder på ett storslaget och vackert, högalpint landskap. En naturupplevelse utöver det vanliga.

Eller vad sägs om ismarathon i Antarktis? Rock’n’roll-marathon i San Diego där 26 st olika konserter ordnas längs banan, eller marathon i midnattssolen i Tromsö?

Här hittar du Marathonsällskapets lista över maraton runt om i världen.

Prylarna

Bild: Runkeeper/GIH

Så ska du tolka din stegmätare

Gått 10 000 steg i dag? Nja, det kan betyda 7 000.

Bild: Johnér Bildbyrå

Håll träningskläderna fräscha längre

Är dina träningskläder sura? Gör så här.

Bild: Johnér

Så fel mäter ditt aktivitetsarmband

De populära armbanden mäter ofta fel, visar studie.

Proffsen tipsar

Smarta tips

Bild: Vardagspuls, Johnér

PT:ns bästa kom igång-tips

MOTION & TRÄNING Löparcoachen Gunnar Söderström ger råd.

Bild: Elliot Wahl

Så får du igång din partner

Så fick Hillevi Wahl, 50, sin man att träna.

   PT:ns bästa tips

   Bild: Oscar Jöback

   Så tränar du bäst inför sommarens långlopp

   MOTION & TRÄNING Dags för långlopp i sommar? Personliga tränaren Oscar Jöback tipsar om de bästa övningarna inför långdistansen.

   5 viktiga övningar

   Bild: Johnér

   Så undviker du att överbelasta dina senor

   MOTION & TRÄNING Överbelastning på senor och benhinnor är viktigt bland löpare. Det gäller att inte slarva med återhämtningen!

   Svensk studie

   Bild: Johnér

   Löpträning bättre mot depression än medicin

   KROPP & HÄLSA Enligt en studie vid Karolinska institutet är fysisk aktivitet minst lika bra mot mild depression som antidepressiva läkemedel. 

   Chatt & klipp

   Bild: Vardagspuls

   Tre hemmaövningar som förbättrar din kondition

   MOTION & TRÄNING Vardagspuls träningsexpert visar hur du kan träna upp konditionen på egen hand – utan att lämna hemmet.

   Hillevi Wahl

   Bild: Johnér

   Träningsschemat som gör dig redo för långloppet

   BLOGG Så tränar löparfantasten Hillevi Wahl inför tjejmilen i New York.

   Gör om gör rätt

   Bild: Henry Montgomery/TT

   5 misstag du gör på crosstrainern

   MOTION & TRÄNING Gör om gör rätt. Skippa de här vanliga misstagen så får du ut betydligt mer av dina träningspass på crosstrainern.

   Jo, det ÄR roligt!

   Bild: TT

   10 tips som gör löprundan till dagens höjdpunkt

   MOTION & TRÄNING Det enda som gör löpning tråkigt är din inställning. Men vi ska hjälpa dig! Här är 10 tips på hur du gör löpningen till det roligaste på hela dagen.

   Träna med hunden

   Bild: Thomas Melen

   Så lägger du upp din träning med en fyrfota kompis

   MOTION & TRÄNING Människans bästa vän – och en fyrfoting som kan motivera dig i toppform. Löpcoachen Thomas Melén berättar vad som gäller för olika hundraser.

   Listan som får upp dig!

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 smarta knep som hjälper dig att orka morgonträna

   MOTION & TRÄNING Det finns massor av fördelar med att träna på morgonen – här är tipsen som ser till att du kommer upp och iväg!

   Blogg

   Bild: Aftonbladet Bild

   Hon lär sig springa – på riktigt

   BLOGG Hillevi Wahl ska springa 50 lopp i år – för att fira att hon fyller 50. Då är det ju bra att veta hur man gör. Häng med i bloggen när Hillevi går i springskola.