New York marathon Bild: Richard Drew/AP Photo/TT

Drömmer du om ett marathon utomlands?

Här är guiden till de roligaste loppen

Varför inte kombinera drömmen om att springa maraton med ett riktigt drömresemål? I storstan, på höga bergstoppar eller under midnattssolen – allt är möjligt!

Publicerad 2015-03-18 | Senast ändrad 2015-03-24 | Vardagspuls

Ett sätt att öka träningsmotivationen till ett maraton är att välja ett lopp på en spännande plats – och få en garanterad upplevelse utöver det vanliga.

Det finns i dag många arrangörer som anordnar marathon-resor runt om i världen, där anmälan i regel ingår i paketet. Men det går så klart att boka resan själv och att anmäla sig via loppens hemsidor. Men se till att vara ute i god tid, precis som de stora svenska loppen så blir det snabbt fullbokat. Många arrangörer har också ett lägre pris för den som anmäler sig tidigt. 

Här kommer några av våra favoriter:

New York City Marathon (november)

New York är inte bara skyskrapor och shopping, utan här går också ett av världens största martonlopp. Du springer från Staten Island genom Brooklyn, Queens, Bronx och Manhattan. Och det är en riktig folkfest, uppskattningsvis 2 miljoner brukar vara ute på gatorna och titta på. 

Berlin Marathon (september)

Europas största maraton. En snabb bana längs breda gator, rekommenderas för den som siktar på personligt rekord. Mycket sightseeing längs vägen då man passerar flera av Berlins sevärdheter, som exempelvis Potzdammer Platz, Kurfürstendam med mera. Start och mål sker vid Brandenburger Tor. 

London Marathon (april)

Också ett av de stora maratonloppen med löpare på alla nivåer. Fantastisk sträcka genom London, där man bland annat passerar Big Ben, Tower of London, Piccadilly Circus och Buckingham Palace. 

Paris Marathon (april)

Paris om våren – kan det bli bättre? Många av de klassiska Paris-silhuetterna passeras längs vägen – Triumfbågen, Champs Elysses, Eiffeltornet, Notre Dame och Bastiljen.

Great Wall Marathon (maj)

Räknas som ett av världens tuffaste marathonlopp. Sju kilometer av sträckan går uppe på kinesiska muren med totalt 5164 trappsteg. Loppet startar nerför, men på hemvägen är det uppför som gäller.

Medoc Marathon (september)

Ett marathon som verkligen förenar nytta med nöje i vindistriktet Medoc i Frankrike. Längs vägen passeras ett 20-tal olika vinslott, med vätskekontroller med mat, ost och smakprover av olika viner (för den som vill, vatten finns också).

Swiss Alpine Marathon (juli)

I Davos i östra Schweiz anordnas ett av världens största bergsmarathon. Alperna kanske förknippas mest med vintersporter, men även sommaren bjuder på ett storslaget och vackert, högalpint landskap. En naturupplevelse utöver det vanliga.

Eller vad sägs om ismarathon i Antarktis? Rock’n’roll-marathon i San Diego där 26 st olika konserter ordnas längs banan, eller marathon i midnattssolen i Tromsö?

Här hittar du Marathonsällskapets lista över maraton runt om i världen.