”Det var svårt att andas”

Kristins första etapp-mål mot marathon är avklarat – men det var tungt att springa milen

Det var i våras som Kristin drog på sig löparskorna och började träna igen.
Efter att först ha drabbats av twar och därefter en bruten tå, var tiden till milen i New York knapp. 
– Det var tungt, men jag fokuserade på att tänka positivt.

Publicerad 2015-06-15 | Vardagspuls

Under hela våren har Kristin Kaspersen tränat hårt med vännen och löparcoachen Sanna Hed. Sanna har funnits med i Kristins utmaning hela tiden – som personlig tränare, men också som coach och mentalt stöd.
Målet är New York Marathon i november och nu är första etappen avklarad. Kristin sprang milen i New York strax över en timme. Men det var tungt.

– I påskas sprang jag 5 kilometer, nu sprang jag milen, så det går framåt, men med 30-gradig värme och 68 procents luftfuktighet var det jobbigt, säger hon. Men med med de förutsättningarna jag hade är jag stolt över mig själv – jag är på god väg.

Svårt att få luft

Värmen, fukten och luftvägar som inte har återhämtat sig helt, gjorde att det blev svårt för Kristin att få ordentligt med luft.
– Det kanske låter lite konstigt, men jag försökte springa långsamt och ”snyggt”, det vill säga tänka på min springteknik för att hålla ett bra mentalt fokus, berättar Kristin. Jag delade upp loppet i fem delar där jag först fokuserade på kroppens olika delar, stegen, armarna och så vidare, för att i den sista delen fokusera på att ta mig i mål. 
– Också mental träning, vad som händer i övrigt är viktigt. Hur jag ska tänka för att orka både vad gäller teknik, kondition och det mentala.

Direkt efter loppet skrev Kristin på instagram:
”Nu är jag i mål. Fruktansvärt jobbigt. Jag är stark i kroppen men har svårt att andas. Efter mål tog det bara en minut sen var jag tillbaka. Så uppenbarligen har jag det, men pga twar och mykoplasma har luftrören det jobbigt. Så det får ta den tid det tar att komma tillbaka. Sprang på timmen.”

Och Sanna Hed är övertygad om att Kristin kommer att lyckas med det hon har föresatt sig:
– Jag har tränat Kristin genom livets alla faser och vet att hon kommer att klara det här utmärkt. Kristin är grundstark och teknisk, men behöver framför allt få upp flåset och bygga löparsjälvförtroende. Det kommer att gå jättebra!

Peppad av publiken och av sin son

Och visst hjälper det att bli peppad framåt:
– När det var 200 meter kvar hörde jag ”mamma! mamma!”, min underbare son ville springa med mig den sista biten.
Kristin tycker också att det faktum att loppet gick i New York betydde mycket: 
– Det är helt fantastiskt att springa i den här staden. Publiken hejar hela tiden, längs varje meter av loppet. Man lyfts fram av åskådarna som peppar hela vägen. Det betyder fantastiskt mycket.