Plättar Bild: Arla Köket

Så ska du äta för att orka med din löprunda

Med en tom mage är det svårt att få energi till löprundan. Men inte heller en full mage gör rundan särskilt behaglig.
Så hur ska man egentligen tänka? Vi ger dig knepen på hur du bör tänka.

Publicerad 2015-03-25 | Vardagspuls

Med tom mage är det svårt att orka träna. Med för mätt mage går det också trögt. Så hur ska man egentligen äta innan man tränar? Knepet är så klart att vara lagom påfylld med rätt typ av energi. De som tränar hårt och länge äter rejält cirka tre timmar före träning och sedan ett litet uppladdningsmål innan de sätter igång.

Ät rejält ett par timmar före träning

När man äter cirka tre timmar innan man tränar får kroppen tid till att bryta ner näringsämnena och skicka ut energin till musklerna som ska arbeta. Ett sådan rejält mål eller mellanmål bör bestå av:

Kolhydrater – t ex bröd, gryn, frukt, bär och grönsaker  
Protein – t ex kött, fisk, ägg, ost, kvarg  
Fett – t ex nötter, frön, matfett

Ladda precis före träning:

Precis före träningen – ca en halvtimme innan – kan man äta ett litet uppladdningsmål. Det kan till exempel vara ett glas mjölk och en frukt. Mellanmålet ger vätska, protein, kolhydrater, vitaminer och mineraler och ger kraft under träningen så att kroppen inte börjar bryta ner muskler för att få energi. 

”Om det är väldigt varmt ser jag till att få i mig mycket vätska, så att jag inte börjar träningen helt torrlagd. Jag ser till att ha ätit cirka tre timmar innan, så att jag inte har för mycket mat i magen.”

/ Lisa Nordén, triathlet

Även den som bara tränar en timme i veckan kan vinna på att se maten som en del i träningen. Och om det bara är en timmes träning gäller det ju att den timmen blir så bra som möjligt.

Läs mer: På arla.se berättar hälsocoachen Anna mer om mat och träning. Du kan också skicka in dina egna frågor till henne.