Så ska du tänka när du väljer träningsresa

Hela chatten med träningsprofilerna Martin Lidberg och Nina Jakobson

Allt fler väljer att träna på semestern och många resebolag nischar in sig på rena träningsresor. Men allt eftersom utbudet blir större blir det också svårare att välja.
Träningsprofilen, före detta brottaren Martin Lidberg och Nina Jakobson, redaktör för en träningstidning guidar dig genom djungeln av träningsresor.

Publicerad 2015-10-12 | Vardagspuls

Vardagspuls: I kväll pratar vi träningsresor som växer explotionsartat. Träningsprofilerna Martin Lidberg och Nina Jakobson guidar dig genom djungeln av träningsresor. Ställ dina frågor om träningsresor till Martin och Nina här. Din fråga kommer publiceras så snart den blivit besvarad!

15:35, 12 October 2015

Ebba: En fråga till Martin, hur lägger jag upp mitt träning på träningsresan för att inte slita ut mig och få för mycket träningsvärk?

Martin Lidberg: Försök att anpassa träningsmängden utifrån hur mycket du tränar på hemmaplan. Däremot tycker jag att du ändå skall våga pröva på nya träningsformer och våga utmana dig själv.

17:46, 12 October 2015

Camilla: Finns det träningsresor som håller till i Sverige? Jag vill gärna åka, men slipper helst att åka utomlands för jag gillar inte att flyga!

Nina Jakobson: Hej Camilla! Ja, det finns en mängd resor inom Sverige, framför allt weekendvarianter. Du kan också hitta jättekul löparvarianter där du springer en etapp varje dag och övernattar på nya ställen varje natt.

17:47, 12 October 2015

Patrik: Jag vill bjuda min fru på en träningsresa, hon gillar mest att yoga, jag vill fokusera på min löparteknik, hur hittar jag en resa som passar oss båda?

Nina Jakobson: Hej Patrik! Många av de större träningsresorna innehåller både yoga och löpning så självklart kan ni hitta varianter som passar er båda. Dessutom är det ju super för löpare att träna yoga ;)

17:49, 12 October 2015

Elin: Finns det resor som går till inte så varma platser? Jag tål inte solen alls speciellt bra!

Martin Lidberg: Det finns många bra och roliga träningsresor även inom Sverige. Vissa pågår en vecka och vissa över en helg. Du hittar dom på nätet.

17:49, 12 October 2015

Johanna: Jag vill åka på en träningsresa men har ganska ansträngd ekonomi, hur hittar jag en resa som passar min plånbok?

Nina Jakobson: Hej Johanna! De flesta resorna kostar förstås en del, jag rekommenderar dig att jämföra hur mycket du verkligen får på respektive träningsresa. Är det hel- eller halvpension? Hur mycket träning får du på resan? Hur många och vilka instruktörer är på plats? Hur många föreläsningar? Ingår något mer? Försök sedan att välja den som ger dig mest valuta för pengarna.

17:51, 12 October 2015

Johanna: Jag tycker det är obehagligt att träna i länder som är varmare än Sverige, därför brukar det sluta med att jag mest tar det lugnt även om jag innan tänkt på resan som en träningsresa. Vad ska jag tänka på för att kunna träna i ett varmare klimat?

Nina Jakobson: Hej Johanna! Antingen kan du välja en resa inom Sverige så att du verkligen tränar så mycket som du föresatt dig. Eller så ser du till att det finns möjlighet till inomhusträning på resan, välj också morgonpassen!

17:53, 12 October 2015

Petter: Jag skulle vilja åka på en resa som inte är en renodlad träningsresa men som innehåller mycket träning. Alltså typ hälften träning, hälften kultur- eller naturupplevelser eller liknande. Annars är jag rädd att jag skulle bli uttråkad eller få en friskusöverdos... Finns den typen av "blandresor"? Har ni några bra tips?

Martin Lidberg: Det finns flera resor som innehåller både träning och livsstil och olika kulturella utflykter. Själv åker jag på lördag till Mallorca med Fritidsresor där allt detta ingår.

17:55, 12 October 2015

Charles: Jag tycker det är svårt att skaffa kläder till mina träningsresor. Ofta funkar mina träningskläder som är jättebra här hemma mycket sämre i varmare, fuktig luft. Vad ska man tänka på när man köper kläder till träningsresor i varmare länder?

Nina Jakobson: Hej Charles! Oj, knepig fråga. Tänk på att köpa lätta kläder som andas mycket. Sen får man nog inte bry sig så mycket om att det luktar lite ;) Det gör de flesta.

17:58, 12 October 2015

Anita: Hej! Roligt med en ny vecka och vardagspuls. Kram till er

18:21, 12 October 2015

Mia, Vardagspuls: Anita - så kul att du är med oss!

18:23, 12 October 2015

Nina Jakobson: Hej Amanda! Som sagt finns en hel del roliga träningsresor i Sverige. Vill du ta dig lite längre finns bra varianter till Mallorca, till exempel. Resan dit tar knappt fyra timmar.

18:23, 12 October 2015

Monica du vet vem: Martin har du träningshelger i Sverige, det skulle vara intressant Vi hörs kram M

Martin Lidberg: Hej Monica, Jag arrangerar träningsresor då och då. Jag har ingen camp planerad i Sverige just nu. Men på lördag åker jag till Mallorca en vecka där det erbjuds både föreläsningar och roliga träningspass av olika slag.

18:23, 12 October 2015

Amanda: om man inte vill resa iväg så långt, vad rekommenderar ni då?

Nina Jakobson: Hej Amanda! Som sagt finns en hel del roliga träningsresor i Sverige. Vill du ta dig lite längre finns bra varianter till Mallorca, till exempel. Resan dit tar knappt fyra timmar.

18:25, 12 October 2015

Jenutt: Hej Martin, Jag är ett av dina största fan:) Nu undrar jag hur långt har du brottats? Och tycker du verkligen att den där skjortan passar dig?

Martin Lidberg: Jag har brottats sen jag var liten. Om Skjortan passar mig ser du nog bättre men jag tycker själv att det sitter helt okej:)

18:25, 12 October 2015

KockAnna : Hej! Här kommer en fråga till kocken! Vart kan man köpa det snygga förklädet som hon har på sig? Kram från en annan kock som vill vara lika snygg! :)

Vardagspuls: Hej, här hittar du alla produkter som är med i programmet! http://www.vardagspuls.se/produkter-i-programmet/

18:30, 12 October 2015

Vardagspuls: Nu stänger vi chatten för i kväll. Tack för era frågor!

18:48, 12 October 2015

Resultat direkt!

Bild: Johnér

Det här händer i kroppen när du börjar träna

MOTION & TRÄNING När du börjar träna, för första gången eller efter ett uppehåll, tar det inte lång tid innan du får effekt. Tvärtom påverkas din kropp direkt på flera sätt. Vi har listat några av de skönaste.

Det fungerar verkligen!

Bild: Pressbild, Lidingöloppet

Överläkaren: Det här är bästa träningen mot stress

MOTION & TRÄNING Träningen är ett av våra mest effektiva verktyg mot stress. En av de som upptäckt det är stjärnkocken Tommy Myllymäki. Överläkaren Anders Hansen avslöjar vilken träning som är bäst. 

Studie visar

Bild: Johnér

Så stora är hälsovinsterna från Pokémon Go

MOTION & TRÄNING Många har misstänkt det, men först nu är det bevisat: de som spelar Pokémon Go rör på sig mer än innan. Och folkhälsovinsterna ser ut att vara enorma, enligt en amerikansk studie.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Något för din arbetsplats?

   Bild: Johnér

   Nya trenden: gruppträna på lunchen

   MOTION & TRÄNING Har du svårt att få till träningen? En ny studie visar att många inte tränar på grund av tidsbrist eller för att de saknar sällskap. Om du känner igen dig kan den nya träningstrenden vara något för dig.

   Aha!

   Bild: Johnér

   Därför står vågen stilla

   KROPP & HÄLSA Du rör på dig ofta och äter bra mat. Ändå händer det ingenting. Varför?

   Högintensiv träning

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Träna igenom hela kroppen på bara 10 minuter

   MOTION & TRÄNING Dåligt med tid att träna? Hoppa inte över passet, korta ner det rejält istället! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur du kör igenom hela kroppen på bara tio minuter.

   Så här ska du tänka!

   Bild: Gunnar Söderström, Eddie Granlund/Lidingöloppet

   ”Tänk positivt – det avgör om du ska lyckas”

   MOTION & TRÄNING Ska du springa Lidingöloppet eller något annat roligt lopp i helgen? Löparcoachen Gunnar Söderström går igenom de absolut största misstagen du kan göra inför och under ett lopp. Och vad du ska göra istället.

   5 övningar

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Så tränar du bort din stelhet och ryggsmärta

   MOTION & TRÄNING Skyll inte på åldern! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar fem övningar som verkligen hjälper mot smärta i ländryggen.

   Experten tipsar

   Bild: Johnér och Moa Alexandersson

   Är det farligt att träna om man har träningsvärk?

   MOTION & TRÄNING Personliga tränaren Leila Söderholm ger dig svaren på allt du behöver veta om den där träningsvärken som kan göra så ont.

   Tips och övningar

   Bild: Johnér

   Så tränar du bäst efter din ålder

   MOTION & TRÄNING Beroende på ålder och förutsättningar behöver vi träna på olika sätt. Personliga tränaren Leila Söderholm tipsar om bra träning för dig mellan 15 och 60 plus.

   Träningstips

   Bild: Johnér och ansträngningsastma

   Låt inte din astma hindra dig – så tränar du smart

   MOTION & TRÄNING Andningsproblem när du tränar? Då kan du ha fått ansträngningsastma – och som astmatiker är det extra viktigt att ha bra kondition enligt experten.

   Träningsexperterna tipsar:

   Bild: Johnér

   Kom igång med träningen en gång för alla

   MOTION & TRÄNING Äntligen är det lätt att ge sig ut och träna! Eller? Trots att man planerat det kan det vara svårt att komma igång. Tur då att att det finns massor av inspiration att hämta.

   Springtime-vinnare

   Bild: Privat

   Marina: ”Jag kommer kämpa med sockret hela livet”

   MOTION & TRÄNING Marina Lundmark från Burträsk var en av vinnarna som åkte på träningsresa till Portugal för ett halvår sedan. Tack vare det hittade hon yogan. Men hennes kamp mot sockersuget pågår fortfarande varje dag.

   Felsteg

   Bild: Runkeeper/GIH

   Så fel kan din stegräknare visa

   MOTION & TRÄNING Gått 10 000 steg i dag? Det kan i själva verket innebära att du bara gått 7 000 steg enligt idrottsfysiologen Mikael Mattsson.

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Styrketräning gör din hjärna yngre

   MOTION & TRÄNING Att styrketräna under ett års tid kan förynga din hjärna med två år. Det här visar en ny studie där det även framkommer att styrketräning kan förebygga tysta hjärnblödningar.

   PT:n tipsar

   Bild: Johnér

   Bästa löparknepen för dig som vill komma igång

   CHATT & KLIPP Gunnar Söderström, personlig tränare och naprapat, chattade med tittarna om bland annat kolhydratladdning, löparknän och vad man ska tänka på om man börjar löpträna som överviktig.

   20 minuter räcker

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt hemma

   MOTION & TRÄNING Svårt att komma igång med träningen? Testa Leilas enkla 20-minutersprogram. Med tre olika svårighetsgrader passar det alla – från nybörjare till mer vältränad.

   Smarta metoden:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Lura dig själv att träna hårdare

   MOTION & TRÄNING Blev det ännu ett pass på gymmet där du inte fick särskilt mycket gjort? Nu har forskare hittat metoden som får dig att orka ta i utan att du själv tänker på det.

   Det var bättre förr

   Bild: SVT

   6 klipp som bevisar att träning var roligare förr

   MOTION & TRÄNING Säg bara "kniiiip" och många av oss får någonting nostalgisk i blicken. För visst var träningen roligare förr? Vardagspuls har samlat några gamla godbitar – från kontorsgympa till 80-talsaerobics.

   Knep & knåp

   Bild: TT

   Så håller du träningskläderna fräscha längre

   MOTION & TRÄNING Känns träningskläderna sura och ofräscha trots att du tvättat dem flera gånger? Var snäll mot dina kläder så håller längre och du slipper köpa nytt. 

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maxa förbränningen med lite sköna dansmoves

   MOTION & TRÄNING Dans är superbra träning som även lyfter humöret. Här är listan på alla härliga skäl att dra till närmaste dansgolv och släppa loss.

   Ta det lugnt

   Bild: Vardagspuls

   7 lata sätt att bränna fett

   KROPP & HÄLSA Hård träning i all ära, men du behöver faktiskt inte ta ut dig helt för att träna i vardagen. Vardagspuls har samlat de bästa sätten att stärka kroppen som du kan göra till en del av din vanliga vardagslunk.

   Träna med hunden

   Bild: Thomas Melen

   Så lägger du upp din träning med en fyrfota kompis

   MOTION & TRÄNING Människans bästa vän – och en fyrfoting som kan motivera dig i toppform. Löpcoachen Thomas Melén berättar vad som gäller för olika hundraser.

   Vardagsträning

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt – med en helt vanlig handduk

   BLOGG Med en helt vanlig handduk kan du träna lika bra som på gymmet. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar flera effektiva övningar.

   Vardagsmotion

   Bild: Johnér

   Så påverkas din kropp av en kort promenad – 30 minuter räcker

   MOTION & TRÄNING Ta tillbaka den viktiga vardagsmotionen. Få in i ryggmärgen att ta en promenad. En kort sväng om dagen höjer vardagspulsen mer än ingen alls – och ger många hälsovinster.