Nathalie Gustavsson kollapsade på mållinjen efter att ha sprungit ett stadslopp i värmen Bild: Privat

Nathalie kollapsade vid mål – nu vill hon varna löpare

Tappade medvetandet och hamnade på akuten

Glöm inte att vätska upp före loppet. Det har ni säkert hört många gånger. Att det är viktigt att dricka mycket när det är varmt. Nathalie Gustavsson visste det här också men när hon kom i mål efter en mils stadslopp kollapsade hon.

Publicerad 2017-06-20 | Hillevi Wahl

Glöm inte att vätska upp före loppet. Det har ni säkert hört många gånger. Att det är viktigt att dricka mycket när det är varmt. Nathalie Gustavsson visste det här också. Hon har sprungit marathon, Göteborgsvarvet fem gånger, Tjurruset tre gånger och även Karlstad stadslopp två gånger. Nu var det dags för tredje stadsloppet. Och det var varmt, 26-27 grader. Men hon drack ändå inte så mycket direkt före loppet.

– Jag ville inte bli kissnödig under loppet. Det började bra. Men de två sista kilometerna har hon inget minne av alls. Och när hon vaknade upp efter mållinjen hade hon sjukvårdare runt omkring sig, dropp i armen och folk hällde iskallt vatten över mig, säger Nathalie. 

– Jag spydde och fattade inte när eller hur detta hände. Jag hade ont i ryggen och mina ben känns tunga. Jag blev rädd att jag har blivit förlamad, att jag aldrig skulle kunna springa igen.

Fördes till akuten

En tjej berättade att de hade sett henne komma vinglande in i mål, sedan rasade Nathalie ihop och förlorade medvetandet i tjugo minuter.

– Jag skämdes först. Vem gör såhär mot sig själv, som en hysterisk människa som bara ska komma i mål? Men det sjuka är att jag inte förstod hur illa det var. Jag trodde jag var en sådan som visste mina begränsningar.

I ambulansen var Nathalie arg, ledsen och besviken på sig själv. Men på akuten var det elva löpare till från stadslopp som hade kollapsat. Rekordmånga, enligt sjukvårdspersonalen.

– Jag är mycket van vid längre lopp och då brukar jag vätska upp en vecka i förväg. Men nu tänkte jag att ”det är ju bara en mil”. Jag hade druckit vätskeersättning på morgonen, men ville inte dricka före start eftersom jag så lätt blir kissnödig.

Nathalie har alltid trott att något sådant här aldrig kan hända henne.Nu vet hon bättre. Det kan hända den mest rutinerade - och på ett helt vanligt stadslopp. Jag frågar henne hur hon mår nu, några dagar efteråt.

– Nu känns det okej, men jag är fortfarande tagen. Såhär i efterhand så känns det som efter en magsjuka. Jag känner mig sådär svag som man gör då.

Nathalie under ett av alla lopp hon sprungit. Här på Tjurruset.

Nathalie vill gärna ge några råd till er andra som ska springa lopp i sommarvärmen:

  • Vatten, vatten, vatten! Tänk alltid på att dricka vätska dagarna innan och samma dag som ett lopp, oavsett distans.
  • Kissa! Hellre ett extra kiss-stopp, än att hamna på akuten med värmeslag.
  • Tänk på vämen. Om kroppen inte är van vid värmen – försök inte göra personbästa. Pressa inte dig själv för hårt i värmen.
  • Ska du verkligen springa? Känner du dig kraftlös redan innan ett lopp kanske du ska fundera på om du ens ska vara med.