Bild: Johnér Bildbyrå

Armband kräver motion för tv-spelande

Ny teknik håller koll på barns rörelse

Tjafsas det om skärmtid framför läsplattan, mobilen eller favoritspelet i hemmet? En tekniklösning är på väg som ska göra att föräldrar helt slipper tjata "Ut och lek!".

Publicerad 2015-06-11 | Vardagspuls

Allt fler unga använder surfplattor och smarta telefoner och enligt undersökningen svenskarna och internet, använder varannan tvååring internet flera gånger i veckan – många av dem varje dag. 

Men en stor oros-faktor för föräldrar när det kommer till barns stillasittande framför telefonen, läsplattan eller tv-spelandet är bristen på motion. I dag finns det en uppsjö av spel som går ut på just rörelse och motion, så kallade exergames, men ofta handlar det om timslånga sessioner framför datorn eller tv:n. Barns tv-, dator- och mobilspelande är något som ofta diskuteras i familjer, och var tredje förälder tycker att barn ägnar för mycket tid åt spelandet, enligt siffror från Unga & medier 2010. Ett nytt armband som ska råda bot på detta är nu i utvecklingsfasen.

Nya PowaBand ska hålla koll på hur mycket mobilanvändaren går, springer eller leker, och rörelsen resulterar i poäng. De här poängen kan sedan ge motsvarande speltid på Xbox One, PS4, Wii och smarta mobiler, och ger även föräldrar en chans att få en överblick i hur mycket deras barn motionerar. På så sätt köper sig barnet själv skärmtid genom rörelse, så en hel del livliga diskussioner i hemmet försvinner automatiskt.

Var tredje tvååring surfar varje dag

Och det är inte bara dataspel som används i allt större utsträckning. Användningen av surfplattor och smarta mobiler kryper allt längre ner i åldrarna. Varannan tvååring i Sverige i dag använder internet flera gånger i veckan –  var tredje tvååring varje dag – enligt undersökningen svenskarna och internet

Och sedangår det stadit uppåt med surfandet. Redan bland treåringarna använder 75 procent internet och vid sju år är andelen 90 procent. Den stora ökningen de senaste åren har skett bland de yngsta enligt undersökningen. 
Det är främst i mobilen som barnen surfar och det är framför allt film och tv som de yngre barnen konsumerar.

Finns också fördelar

Barns spelande diskuteras vitt och brett. Viktigt att komma ihåg är också att det finns rad fördelar med spelandet. Det ger teknikkoll och öga-handkoordination, stimulerar logiskt tänkande, ökar reaktionssnabbhet och bidrar dessutom till ökade kunskaper i engelska. Men det handlar om att hitta en balans i speltid, och där är det du som förälder som sätter gränserna.

Vill du se till att få in rörelse i dina barns lek? Här är 5 lekar för mindre barn som kräver mycket spring i benen!

Fakta: Vad säger experten?

Caroline Stenqvist, leg. psykoterapeut och familjerådgivare, tipsar:

Yngre barn: "Här gäller det att föräldrarna bestämmer sig för vad som är rimligt i spel- och skärmtid, och sedan sätter tydliga gränser. Ha ett bra samtal om det och ta in vad barnet säger, men var också tydlig i vad som gäller. Det kan vara till hjälp att diskutera och höra sig för med andra föräldrar om skärmtid, hur de gör och vad som gäller i andra familjer – men ert sunda förnuft räcker gott."

Äldre barn: "Här spelar en rad olika faktorer in. Är barnet socialt i övrigt, har barnet kompisar och flera andra aktiviteter? Eller isolerar sig ditt barn och ägnar allt mer tid åt spelandet? Då kan det mönstret behöva brytas. Du kan resonera på ett annat sätt med en tonåring, sätt er ner och prata om vad som ska gälla."

PT-Leila

Bild: Moa Alexandersson

Slipp smärta och stelhet med enkel självmassage

MOTION & TRÄNING Går du runt och har ont någonstans? Eller känner dig väldigt stel i vissa muskler, då kan självmassage vara en väldigt god idé. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur.

Lisa Beskow

Bild: Privat

5 smarta tips – så orkar du träna efter jobbet

MOTION & TRÄNING Det kan vara svårt att hitta orken till att träna efter en arbetsdag. Men det finns knep att ta till. Lisa Beskow, hårt arbetande mamma och träningsentusiast, delar med sig av sina bästa.

Det fungerar verkligen!

Bild: Pressbild, Lidingöloppet

Överläkaren: Det här är bästa träningen mot stress

MOTION & TRÄNING Träningen är ett av våra mest effektiva verktyg mot stress. En av de som upptäckt det är stjärnkocken Tommy Myllymäki. Överläkaren Anders Hansen avslöjar vilken träning som är bäst. 

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Något för din arbetsplats?

   Bild: Johnér

   Nya trenden: gruppträna på lunchen

   MOTION & TRÄNING Har du svårt att få till träningen? En ny studie visar att många inte tränar på grund av tidsbrist eller för att de saknar sällskap. Om du känner igen dig kan den nya träningstrenden vara något för dig.

   Aha!

   Bild: Johnér

   Därför står vågen stilla

   KROPP & HÄLSA Du rör på dig ofta och äter bra mat. Ändå händer det ingenting. Varför?

   Högintensiv träning

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Träna igenom hela kroppen på bara 10 minuter

   MOTION & TRÄNING Dåligt med tid att träna? Hoppa inte över passet, korta ner det rejält istället! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur du kör igenom hela kroppen på bara tio minuter.

   Så här ska du tänka!

   Bild: Gunnar Söderström, Eddie Granlund/Lidingöloppet

   ”Tänk positivt – det avgör om du ska lyckas”

   MOTION & TRÄNING Ska du springa Lidingöloppet eller något annat roligt lopp i helgen? Löparcoachen Gunnar Söderström går igenom de absolut största misstagen du kan göra inför och under ett lopp. Och vad du ska göra istället.

   5 övningar

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Så tränar du bort din stelhet och ryggsmärta

   MOTION & TRÄNING Skyll inte på åldern! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar fem övningar som verkligen hjälper mot smärta i ländryggen.

   Experten tipsar

   Bild: Johnér och Moa Alexandersson

   Är det farligt att träna om man har träningsvärk?

   MOTION & TRÄNING Personliga tränaren Leila Söderholm ger dig svaren på allt du behöver veta om den där träningsvärken som kan göra så ont.

   Tips och övningar

   Bild: Johnér

   Så tränar du bäst efter din ålder

   MOTION & TRÄNING Beroende på ålder och förutsättningar behöver vi träna på olika sätt. Personliga tränaren Leila Söderholm tipsar om bra träning för dig mellan 15 och 60 plus.

   Träningstips

   Bild: Johnér och ansträngningsastma

   Låt inte din astma hindra dig – så tränar du smart

   MOTION & TRÄNING Andningsproblem när du tränar? Då kan du ha fått ansträngningsastma – och som astmatiker är det extra viktigt att ha bra kondition enligt experten.

   Träningsexperterna tipsar:

   Bild: Johnér

   Kom igång med träningen en gång för alla

   MOTION & TRÄNING Äntligen är det lätt att ge sig ut och träna! Eller? Trots att man planerat det kan det vara svårt att komma igång. Tur då att att det finns massor av inspiration att hämta.

   Springtime-vinnare

   Bild: Privat

   Marina: ”Jag kommer kämpa med sockret hela livet”

   MOTION & TRÄNING Marina Lundmark från Burträsk var en av vinnarna som åkte på träningsresa till Portugal för ett halvår sedan. Tack vare det hittade hon yogan. Men hennes kamp mot sockersuget pågår fortfarande varje dag.

   Felsteg

   Bild: Runkeeper/GIH

   Så fel kan din stegräknare visa

   MOTION & TRÄNING Gått 10 000 steg i dag? Det kan i själva verket innebära att du bara gått 7 000 steg enligt idrottsfysiologen Mikael Mattsson.

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Styrketräning gör din hjärna yngre

   MOTION & TRÄNING Att styrketräna under ett års tid kan förynga din hjärna med två år. Det här visar en ny studie där det även framkommer att styrketräning kan förebygga tysta hjärnblödningar.

   PT:n tipsar

   Bild: Johnér

   Bästa löparknepen för dig som vill komma igång

   CHATT & KLIPP Gunnar Söderström, personlig tränare och naprapat, chattade med tittarna om bland annat kolhydratladdning, löparknän och vad man ska tänka på om man börjar löpträna som överviktig.

   20 minuter räcker

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt hemma

   MOTION & TRÄNING Svårt att komma igång med träningen? Testa Leilas enkla 20-minutersprogram. Med tre olika svårighetsgrader passar det alla – från nybörjare till mer vältränad.

   Smarta metoden:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Lura dig själv att träna hårdare

   MOTION & TRÄNING Blev det ännu ett pass på gymmet där du inte fick särskilt mycket gjort? Nu har forskare hittat metoden som får dig att orka ta i utan att du själv tänker på det.

   Det var bättre förr

   Bild: SVT

   6 klipp som bevisar att träning var roligare förr

   MOTION & TRÄNING Säg bara "kniiiip" och många av oss får någonting nostalgisk i blicken. För visst var träningen roligare förr? Vardagspuls har samlat några gamla godbitar – från kontorsgympa till 80-talsaerobics.

   Knep & knåp

   Bild: TT

   Så håller du träningskläderna fräscha längre

   MOTION & TRÄNING Känns träningskläderna sura och ofräscha trots att du tvättat dem flera gånger? Var snäll mot dina kläder så håller längre och du slipper köpa nytt. 

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maxa förbränningen med lite sköna dansmoves

   MOTION & TRÄNING Dans är superbra träning som även lyfter humöret. Här är listan på alla härliga skäl att dra till närmaste dansgolv och släppa loss.

   Ta det lugnt

   Bild: Vardagspuls

   7 lata sätt att bränna fett

   KROPP & HÄLSA Hård träning i all ära, men du behöver faktiskt inte ta ut dig helt för att träna i vardagen. Vardagspuls har samlat de bästa sätten att stärka kroppen som du kan göra till en del av din vanliga vardagslunk.

   Träna med hunden

   Bild: Thomas Melen

   Så lägger du upp din träning med en fyrfota kompis

   MOTION & TRÄNING Människans bästa vän – och en fyrfoting som kan motivera dig i toppform. Löpcoachen Thomas Melén berättar vad som gäller för olika hundraser.

   Vardagsträning

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt – med en helt vanlig handduk

   BLOGG Med en helt vanlig handduk kan du träna lika bra som på gymmet. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar flera effektiva övningar.

   Vardagsmotion

   Bild: Johnér

   Så påverkas din kropp av en kort promenad – 30 minuter räcker

   MOTION & TRÄNING Ta tillbaka den viktiga vardagsmotionen. Få in i ryggmärgen att ta en promenad. En kort sväng om dagen höjer vardagspulsen mer än ingen alls – och ger många hälsovinster.