Oanade hälsovinsten från bara en halvtimmes vardagsmotion Bild: Most photos

Oanade hälsovinsten från bara en halvtimmes hushållssysslor

Studie visar: Så skyddar även lågintensiv aktivitet hjärtat

Det är känt sedan tidigare att träning minskar risken för att dö i hjärt-kärlsjukdomar. Nu visar en studie att även lågintensiv aktivitet, som att utföra hushållssysslor, också gör stor skillnad.

Publicerad 2018-01-26 | Vardagspuls

Att den motion du får i vardagen är viktig för din hälsa vet du säkert redan. Men ny forskning visar att lågintensiv aktivitet, som att stå, gå eller utföra hushållssysslor, kan ha betydligt större betydelse än vad man tidigare trott.

Att byta ut en halvtimmes stillasittande om dagen mot lågintensiv aktivitet minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar med hela 24 procent, visar en studie från Karolinska Institutet. I stuiden analyserades sambandet mellan den fysiska aktiviteten och dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar 15 år senare hos 1200 personer över hela Sverige.

– Det här är en unik studie eftersom vi har kunnat följa ett stort antal personer med objektivt mätt fysisk aktivitet i upp till 15 år. I tidigare studier har man frågat om fysisk aktivitetsnivå, men det kan leda till felrapportering eftersom det är svårt att komma ihåg exakt hur länge man har suttit stilla och hur mycket man har rört sig, säger Maria Hagströmer, universitetslektor vid Karolinska Institutet och ansvarig för studien.

En rask promenad gör stor skillnad

Det har varit känt sedan tidigare att måttlig till intensiv aktivitet minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdom, som är den sjukdomgrupp som dödar flest människor i Sverige. Nyttan av lågintensiv aktivitet, som att stå och gå, har inte varit lika fastslagen.

Att byta ut stillasittandet mot måttlig eller högintensiv aktivitet är förstås ännu bättre. Aktivitet med måttlig till intensiv intensitet i 10 minuter om dagen minskar risken att dö av hjärt-kärlsjukdom med 38 procent, medan 30 minuter om dagen minskar risken med hela 77 procent. Måttlig intensitet motsvarar en rask promenad.

Källa: Forskning.se, Dovepress