simma bada dyka triathlon Bild: Johnér Bildbyrå

Så tränar du för Triathlon

Steg för steg – så blir du redo

Triathlon är tävlingen som utmanar dig till max.
Cykling, löpning och simning – på raken.
Så här förbereder du dig bäst.

Publicerad 2015-04-13 | Vardagspuls

Maj till och med september är triathlon-säsongen igång i Sverige. Och det finns ett gigantiskt antal olika lopp att välja på över hela landet – till och med triathlon med hund. Många väljer dessutom att kombinera triathlon med en resa till värmen, då det finns lopp i länder som Spanien och Malaysia. För nybörjaren finns ett stort antal lopp som riktar sig till motionärer, där du hamnar på rätt nivå.

En bra början för att förbereda dig är att lösa ett träningskort till ett gym där det finns simhall, så att du kan träna alla tre grenar. Viktigast att fokusera på: uthålligheten. Här är tips utformade för nybörjaren:

Simning: Ska du simma 400 meter i öppet vatten bör du sikta på att kunna simma 800 meter i bassäng. Bygg upp mot den distansen varje vecka. Börja med 8x50 meter, sedan 4x100, 2x200, 3x200, 2x400 osv. Sikta på att simma två gånger i veckan.
Utrustning: Badbyxor/baddräkt och simglasögon.

Cykling: Börja med en halvtimme två gånger i veckan som utökas till en dryg timme åt gången närmare ditt lopp. När du känner att du har fått upp flåset kan du köra lite hårdare på ett av passen som då också ska vara kortare. För en nybörjare är 3–4 pass i veckan en lämplig belastning.
Utrustning: Cykel, hjälm, gärna cykelbyxor.

Löpning: Varva löpning med gång i början, sedan sänker du långsamt andelen gång. Träna så till dess att du kan jogga 30 minuter i ett sträck obehindrat. Satsa på att springa tre gånger i veckan.
Utrustning: Gärna kläder utformade för löpning, men viktigast är skorna, prova ut dem med hjälp av en expert i butiken.

För att undvika överträning och skador är det viktigt att du planerar din träning och att du lyssnar på din kropp. Ett bra redskap är att föra en träningsdagbok.

Här hittar du sommarens alla Triathlon – både i Sverige och utomlands. 

Källa: Jonas Coltings tips på Colting.se.