Bild: Johnér

6 naturliga proteinkällor som maxar din träning

När du har tränat klart vill musklerna ha sitt. Men vad ska man välja att stoppa i sig? Vardagspuls har samlat några av de bästa naturliga proteinkällorna!

Publicerad 2016-06-15 | Senast ändrad 2016-06-14 | Vardagspuls

Du har just avslutat ett träningspass och musklerna värker sådär lagom mycket och skönt. Kanske känner du dig lite duktig. Men än är det inte klart! Det är nu kroppen behöver påfyllning, både för att kroppen ska kunna återhämta sig och för att musklerna ska kunna växa. Det gäller både vid styrketräning och konditionsträning. Viktigast är att du får i dig tillräckligt av kroppens byggstenar: protein. Men vad ska man satsa på?

Det vanligaste sättet att ladda efter ett träningspass är faktiskt fortfarande en frukt och ett glas vatten. Men faktum är att den kanske populäraste av dem, bananen, bara innehåller blygsamma ett gram protein per 100 gram frukt.

I dag finns massor av alternativ för den som snabbt vill fylla på med protein efter avslutat träningspass. Tyvärr riktar sig många av dem främst till män som vill bygga stora muskler. Dessutom kan det vara svårt att hitta naturliga, rena alternativ utan en massa socker och konstiga tillsatser. Vardagspuls har sammanställt några naturligt bra – och goda – alternativ för dig som vill maxa träningen med proteiner.

Läs också: Sarkopeni – sjukdomen som sänker livskvaliteten för äldre

Nötter

Alla känner inte till det, men både hasselnötter och valnötter innehåller massor av protein. Faktum är att valnötter innehåller till och med mer protein per 100 gram än ägg! En näve nötter är dessutom lätt att ta med sig och de håller sig fräscha i väskan.

Vassleprotein

Ett naturligt alternativ i pulverform är vassleprotein. Det framställs av mjölk och tas snabbt upp av kroppen vilket gör det perfekt vid träning eller som en del av morgonrutinen. Vassleprotein finns både som vatten, shakes, barer och pulver som kan blandas med vatten eller mjölk (för ännu mer protein). Bra för den som letar efter en naturlig proteinkälla som är anpassad för träning.

Bönor

Bönor är en välkänd proteinbomb som därför har blivit ett viktigt inslag i vegetarisk kost. Men det kanske inte är vad man är sugen på efter ett stenhårt pass... Ett alternativ är att göra en smoothie på bönor och jordgubbar och ta med i en flaska. Låter konstigt – är gott!

Kvarg eller cottage cheese

En av svenskarnas nya favoritmellisar i samband med träning är kvarg. Mellan åren 2012 och 2014 ökade försäljningen med hela 200 procent. Inte konstigt med tanke på att kvargen innehåller massor av protein men få kalorier. Mejeriprodukter innehåller över huvud taget mycket protein som dessutom är enkelt för kroppen att utnyttja. Även innehållet av andra viktiga näringsämnen är högt. Förutom kvarg är cottage cheese, som till exempel Keso, ett bra alternativ som är ungefär lika proteinrikt som kvarg. Även yoghurt är en bra träningsmellis.

Ägg

En klassiker bland kroppsbyggare som förstås fungerar lika bra för vanligt folk! Ägg är proppfulla av proteiner, kommer i en naturlig förpackning och håller hela dagen i rumstemperatur även när det är kokt. Perfekt för naturlig återhämtning med andra ord!

Maxa måltiderna med linser

Om man inte rör på sig särskilt mycket är det oftast inget problem att få i sig tillräckligt med protein varje dag – förutsatt att man äter varierat. Maträtter med mycket fisk, fågel, kött, ägg, mejeriprodukter, bröd, majs och baljväxter som bönor, linser och ärtor kan tillgodose dina proteinbehov om du kombinerar dem på ett bra sätt. Även pasta, ris och gryn bidrar med en del protein. Prova till exempel röda linsbiffar med morotstzatziki. Men det kan vara bra att tänka på när du äter också; om det är långt till middagen kan du behöva ett proteinrikt mellanmål innan eller efter träningen också. Dessutom kan det ju kännas skönt att ge sig själv en liten belöning efter att man slitit.

Läs också: Experten: Så här ska du äta för att bygga muskler

Källa: Livsmedelsverket, Anna Malvina Svennung, nutritionist och roddare

Hur mycket protein behöver du?

Det rekommenderade dagliga intaget av protein ligger på 0,8 gram protein per kilo kroppvikt och dag (enligt de Nordiska näringsrekommendationerna). För fysiskt aktiva personer ligger det rekommenderade dagliga intaget på 1,2 till 1,6 gram per kilo och dag (enligt Svenska olympiska kommittén).

Känner du dig osäker på hur mycket det är? På Matvanekollen på Livsmedelsverkets hemsida kan du kolla hur mycket proteiner du får i dig en helt vanlig dag. Supersmart!

PT-Leila

Bild: Moa Alexandersson

Slipp smärta och stelhet med enkel självmassage

MOTION & TRÄNING Går du runt och har ont någonstans? Eller känner dig väldigt stel i vissa muskler, då kan självmassage vara en väldigt god idé. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur.

Lisa Beskow

Bild: Privat

5 smarta tips – så orkar du träna efter jobbet

MOTION & TRÄNING Det kan vara svårt att hitta orken till att träna efter en arbetsdag. Men det finns knep att ta till. Lisa Beskow, hårt arbetande mamma och träningsentusiast, delar med sig av sina bästa.

Det fungerar verkligen!

Bild: Pressbild, Lidingöloppet

Överläkaren: Det här är bästa träningen mot stress

MOTION & TRÄNING Träningen är ett av våra mest effektiva verktyg mot stress. En av de som upptäckt det är stjärnkocken Tommy Myllymäki. Överläkaren Anders Hansen avslöjar vilken träning som är bäst. 

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Något för din arbetsplats?

   Bild: Johnér

   Nya trenden: gruppträna på lunchen

   MOTION & TRÄNING Har du svårt att få till träningen? En ny studie visar att många inte tränar på grund av tidsbrist eller för att de saknar sällskap. Om du känner igen dig kan den nya träningstrenden vara något för dig.

   Aha!

   Bild: Johnér

   Därför står vågen stilla

   KROPP & HÄLSA Du rör på dig ofta och äter bra mat. Ändå händer det ingenting. Varför?

   Högintensiv träning

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Träna igenom hela kroppen på bara 10 minuter

   MOTION & TRÄNING Dåligt med tid att träna? Hoppa inte över passet, korta ner det rejält istället! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur du kör igenom hela kroppen på bara tio minuter.

   Så här ska du tänka!

   Bild: Gunnar Söderström, Eddie Granlund/Lidingöloppet

   ”Tänk positivt – det avgör om du ska lyckas”

   MOTION & TRÄNING Ska du springa Lidingöloppet eller något annat roligt lopp i helgen? Löparcoachen Gunnar Söderström går igenom de absolut största misstagen du kan göra inför och under ett lopp. Och vad du ska göra istället.

   5 övningar

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Så tränar du bort din stelhet och ryggsmärta

   MOTION & TRÄNING Skyll inte på åldern! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar fem övningar som verkligen hjälper mot smärta i ländryggen.

   Experten tipsar

   Bild: Johnér och Moa Alexandersson

   Är det farligt att träna om man har träningsvärk?

   MOTION & TRÄNING Personliga tränaren Leila Söderholm ger dig svaren på allt du behöver veta om den där träningsvärken som kan göra så ont.

   Tips och övningar

   Bild: Johnér

   Så tränar du bäst efter din ålder

   MOTION & TRÄNING Beroende på ålder och förutsättningar behöver vi träna på olika sätt. Personliga tränaren Leila Söderholm tipsar om bra träning för dig mellan 15 och 60 plus.

   Träningstips

   Bild: Johnér och ansträngningsastma

   Låt inte din astma hindra dig – så tränar du smart

   MOTION & TRÄNING Andningsproblem när du tränar? Då kan du ha fått ansträngningsastma – och som astmatiker är det extra viktigt att ha bra kondition enligt experten.

   Träningsexperterna tipsar:

   Bild: Johnér

   Kom igång med träningen en gång för alla

   MOTION & TRÄNING Äntligen är det lätt att ge sig ut och träna! Eller? Trots att man planerat det kan det vara svårt att komma igång. Tur då att att det finns massor av inspiration att hämta.

   Springtime-vinnare

   Bild: Privat

   Marina: ”Jag kommer kämpa med sockret hela livet”

   MOTION & TRÄNING Marina Lundmark från Burträsk var en av vinnarna som åkte på träningsresa till Portugal för ett halvår sedan. Tack vare det hittade hon yogan. Men hennes kamp mot sockersuget pågår fortfarande varje dag.

   Felsteg

   Bild: Runkeeper/GIH

   Så fel kan din stegräknare visa

   MOTION & TRÄNING Gått 10 000 steg i dag? Det kan i själva verket innebära att du bara gått 7 000 steg enligt idrottsfysiologen Mikael Mattsson.

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Styrketräning gör din hjärna yngre

   MOTION & TRÄNING Att styrketräna under ett års tid kan förynga din hjärna med två år. Det här visar en ny studie där det även framkommer att styrketräning kan förebygga tysta hjärnblödningar.

   PT:n tipsar

   Bild: Johnér

   Bästa löparknepen för dig som vill komma igång

   CHATT & KLIPP Gunnar Söderström, personlig tränare och naprapat, chattade med tittarna om bland annat kolhydratladdning, löparknän och vad man ska tänka på om man börjar löpträna som överviktig.

   20 minuter räcker

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt hemma

   MOTION & TRÄNING Svårt att komma igång med träningen? Testa Leilas enkla 20-minutersprogram. Med tre olika svårighetsgrader passar det alla – från nybörjare till mer vältränad.

   Smarta metoden:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Lura dig själv att träna hårdare

   MOTION & TRÄNING Blev det ännu ett pass på gymmet där du inte fick särskilt mycket gjort? Nu har forskare hittat metoden som får dig att orka ta i utan att du själv tänker på det.

   Det var bättre förr

   Bild: SVT

   6 klipp som bevisar att träning var roligare förr

   MOTION & TRÄNING Säg bara "kniiiip" och många av oss får någonting nostalgisk i blicken. För visst var träningen roligare förr? Vardagspuls har samlat några gamla godbitar – från kontorsgympa till 80-talsaerobics.

   Knep & knåp

   Bild: TT

   Så håller du träningskläderna fräscha längre

   MOTION & TRÄNING Känns träningskläderna sura och ofräscha trots att du tvättat dem flera gånger? Var snäll mot dina kläder så håller längre och du slipper köpa nytt. 

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maxa förbränningen med lite sköna dansmoves

   MOTION & TRÄNING Dans är superbra träning som även lyfter humöret. Här är listan på alla härliga skäl att dra till närmaste dansgolv och släppa loss.

   Ta det lugnt

   Bild: Vardagspuls

   7 lata sätt att bränna fett

   KROPP & HÄLSA Hård träning i all ära, men du behöver faktiskt inte ta ut dig helt för att träna i vardagen. Vardagspuls har samlat de bästa sätten att stärka kroppen som du kan göra till en del av din vanliga vardagslunk.

   Träna med hunden

   Bild: Thomas Melen

   Så lägger du upp din träning med en fyrfota kompis

   MOTION & TRÄNING Människans bästa vän – och en fyrfoting som kan motivera dig i toppform. Löpcoachen Thomas Melén berättar vad som gäller för olika hundraser.

   Vardagsträning

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt – med en helt vanlig handduk

   BLOGG Med en helt vanlig handduk kan du träna lika bra som på gymmet. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar flera effektiva övningar.

   Vardagsmotion

   Bild: Johnér

   Så påverkas din kropp av en kort promenad – 30 minuter räcker

   MOTION & TRÄNING Ta tillbaka den viktiga vardagsmotionen. Få in i ryggmärgen att ta en promenad. En kort sväng om dagen höjer vardagspulsen mer än ingen alls – och ger många hälsovinster.