Så kommer du igång med stavgång Bild: Mostphotos

PT-Leila: Så kommer du igång med stavgång

Bästa tipsen för att maximera promenaden

Vardagsmotion är ovärderligt och under semestern har du kanske lite extra tid! Varför inte lämna bilen hemma och istället ta stavarna på en promenad till affären eller badstranden? PT-Leila ger sina bästa tips hur du kommer igång med stavgång.

Publicerad 2017-07-03 | Leila Söderholm

För ytterligare effekt på promenader så är stavar enormt bra att använda. Här engageras musklerna i överkroppen vilket gör att hjärtat får jobba ännu hårdare. Kroppen förbränner helt enkelt mer och du förbättrar konditionen genom stavgångsträning. Muskler i både ben och överkropp blir starkare. Stavarna ska användas genom att trycka kroppen framåt. Tekniken i stavgång är att sätta ner staven vid din sida bakom dina fötter. Det är då det går att trycka till ordentligt. 

Så mycket jobbigare än man tror

Har du inte provat att gå med stavar så testa det. Jag har använt stavar efter jag har fött barn, opererats eller av olika anledningar haft svårt att få upp pulsen på mitt vanliga sätt. Där har stavar varit ovärderligt. Det är superjobbigt, så mycket jobbigare än man tror, det svider nästan i överarmarna och pulsen går upp rejält. Dessutom är det roligt eftersom promenaderna går snabbare då stavarnas frånskjut gör att hastigheten blir högre. Stavgång passar alla och kan hjälpa dig igång med motion på en bra nivå.

Det finns många olika stavar att köpa idag. Det finns vanliga stavar med en viss längd, stavar som är ställbara och stavar med motstånd så att den som går måste ta i lite extra för varje isättning. Se till att dina skor är sköna och inte skaver eller ger fel stöd.

För nybörjare

Är du nybörjare och vill komma igång så får du fin effekt genom att starta med 3 pass på cirka 20 minuter per vecka. På några veckor så har din kondition förbättras rejält och orken kommer att vara helt annorlunda. 

Tränar överkroppen!

Stavgång ger utmärkt överkroppsträning eftersom armarna används aktivt för att tryck på med stavarna. Skuldrorna, delar av ryggen, axlar och armmuskler samt magen är med och jobbar eller aktiveras vid stavgång. Människor med rygg eller nackproblem kan få fina resultat när de börjar med stavgång.

Hur långa stavar?

Stavarna bör vara ca 0,7 x din längd. Jag är 166 centimeter lång, mitt exempel ser ut på detta sätt: 0,7x166= 116 cm långa stavar. Den här längden gör att min underarm hamnar vågrätt när jag håller i stavens handtag och har staven rakt under mina händer med kontakt i marken. 

Hur går man då?

Börja med att sätta ned hälen och rulla foten framåt. Skjut ifrån med trampdynan, samtidigt som nästa steg påbörjas så används staven på motsatt sida att skjuta på med. Släpp staven när den andra foten sätts i och byt stav. Försök att få till en bra rytm, rulla foten  –  skjut ifrån – sätt i  nästa fot – rulla – skjut ifrån och så vidare. När konditionen förbättras och tekniken sitter så kan steglängden och farten ökas rejält.
Innan du börjar: värm upp kroppen genom att gå långsamt i början för att få upp värme och cirkulation i kroppen.  Öka farten efter cirka 5-10 minuter och ta ut rörelserna i både steget och armarna.

Börja med stavgång redan i sommar, det har enormt bra effekt!