Leila Söderholm testar massagerulle Bild: Moa Alexandersson

Stor guide: PT-Leila testar 7 massagerullar

Så masserar du dig själv steg för steg

Funderar du på att testa en massagerulle men är osäker på var du ska börja? Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm ger dig den optimala massagerulle-guiden.

Publicerad 2017-02-14 | Senast ändrad 2017-12-18 | Leila Söderholm

Visst känner du igen känslan där du har en punkt eller ett område i kroppen som stretar emot och när du rör dig och som konstant känns obehaglig? Så många gånger jag önskat att jag hade någon som kunde massera mig en liten stund varje dag. Jag insåg direkt när jag såg en foamroller för första gången att här är den! Min massagekompis!

Innan jag hittade rätt så gjorde jag en del köp som inte blev så lyckade. Allt beror såklart på vad man ska använda rullen till. Min första rulle var en skumgummirulle, där av ordet foamroller. Min rulle var lite för mjuk så jag fick inte den massageeffekten jag var ute efter och den blev allt annat än rund efter en tid. Däremot fungerar den superbra att göra träningsövningar på såsom olika mag-och ryggövningar. Massagen uteblev tyvärr. Idag är de flesta foamrollers inte gjorda i skumgummi utan i andra material.

Hårdheten viktig hos massagerullen

Jag har alltid lite problem med min ena axel som blir spänd och framåtroterad, speciellt om jag sitter och skriver mycket, vilket jag gör ofta. Den behöver faktiskt masseras varje dag för att fungera bra. Jag bestämde mig för att testa igenom så många som möjligt av marknadens alla massagerullar. De finns i olika material, längder och i olika dimensioner.

I detta test har jag valt att fokusera på endast rullarna men det finns massagebollar, massagepinnar och mycket mer. Det jag upptäckte när jag rullade igenom de olika märkena och storlekarna är att hårdheten är viktig. Är du väldigt känslig för smärta så kan du klara dig långt på en mjukare rulle men jag tror att alla behöver en rulle med en bra hårdhet som håller formen.

När det finns ett hålrum i mitten så kan du använda rullen som en vikt för att sträcka ut musklerna i olika positioner.

Jag har testat olika massage rullar i olika prisklasser och material. De du ser här nedan kan jag alla varmt rekommendera, de fyller alla de funktioner jag tycker är viktiga och de håller sin form samt gör sitt jobb.

Tre olika massagerullar. Från vänster, Abilica, Casall Tube roll och Dapperey.

Abilica

Pris: 499 kr.
En lång rulle som är 15 cm i diameter och 60 cm lång. Hårdhet: 30-35. Densitet: Täcker ett större område av muskler och gör det lättare att rulla med.
Leilas åsikt: Den går också att använda till balansövningar för magen. Skön att rulla med och passar de flesta. Bra material och hårdhet.

Casall Tube roll

Pris: 549 kr.
Rulle med massagenobbar, 14 cm i diameter 34 cm lång. Hårdhet: 35-40 Densitet. Större massageeffekt med de hårda nobbarna som ger extra press på ömma områden.
Leilas åsikt: Min personliga favorit eftersom jag gillar hårda rullar och behöver nobbarna för att få den där extra massagen. Är du väldigt smal så kan denna göra ont och har du väldigt ont så är denna för hård.

Dapperey

Pris: 1495 kr.
Leilas åsikt: Den här rullen är otroligt skön att rulla med och håller formen samt har en bra hårdhet. Att den är vacker och gjord i 100 procent kork är ett enormt plus. Inget du tar med på en resa men fin som prydnad i hemmet. Återvinningsbar och i ett naturmaterial.

Massagerullar från vänster: Casall Foam Roll Small, Casall Foam Roll Mini, Abilica Trigger och Triggerpoint Grid.

Casall Foam Roll Small

Pris: 299 kr. 15 cm i diameter och 32 cm lång. Hårdhet: 30.
Leilas åsikt: En bra rulle som håller formen och som passar dig som inte rullat förut. Den här storleken är bra att rulla med och lätt att ta med. Perfekt hårdhet.

Casall Foam Roll Mini

Pris: 299 kr. 10 cm i diameter och 33 cm lång. Hårdhet 35-40. En hård och mindre rulle i diameter.
Leilas åsikt: Denna rulle är en av mina favoriter, den är lätt att ta med i resväskan och har ett hårt tryck. För dig som är ovan så är den svår att rulla med då den är så liten, för den vana så är storleken bra då den ger ett extra tryck där du vill ha det.

Abilica Trigger

Pris: 579 kr. 14 cm i diameter och 38 cm lång.
En rulle med en inre kärna i hårdplast samt en yttre i mjukare material och med massage nobbar.
Leilas åsikt: Överlag så gillar jag rullarna som har en innerrulle i hårdplast. De är lätta att packa i resväskan, fyll dem med strumpor, då får den plats i resväskan. Ett extra plus för att du kan sticka in armen i dem och använda som tyngd i olika övningar.

Triggerpoint Grid

Pris: 469 kr. 15 cm i diameter och 33 cm lång med en hård inre kärna och ett hålrum samt ett yttre mjukt ytskikt. Mönstret i ytskiktet ska ge olika form av massage.
Leilas åsikt: En bra rulle som håller formen bra och med sin inre hårda kärna håller formen bra. Lätt att packa i resväskan och går att använda på flera sätt. Enkel att använda och är hård men ändå bra om du inte är van att rulla. Jag kan inte riktigt känna de olika formerna av massage men tycker den är bra ändå.

Så här masserar du dig själv med en massagerulle

  • Andas med djupa andetag och låt varje utandning föra med sig mer avslappning.
  • Försök att slappna av i musklerna du masserar. Gör det för ont så stanna till på de ställena som smärtar mest och ligg kvar där tills smärtan släpper.
  • Gör det för ont så försöka att lätta lite på vikten sätt i en hand och avlasta trycket. Gör det för ont så kan inte musklerna slappna av.
  • Massera så ofta du kan, gärna varje dag så ska du få se på en stor förändring.