Leila som gör glatt hoppsasteg vid en grön häck Bild: Privat

PT-Leila: "Vi rör oss mindre än vi tror"

Endast 7 procent rör sig så mycket som man ska

Många svenskar är alldeles för stillasittande i sin vardag. Vår träningsexpert Leila Söderholm skriver om en studie som visar att många svenskar till och med rör sig mindre än vad de själva tror.

Publicerad 2017-04-24 | Leila Söderholm

Det är lätt att överskatta hur mycket vi rör oss i vardagen, de flesta tror att de rör sig mer än vad de gör. Nu finns det dessutom bevis för att det är så. Just nu pågår en världsunik studie i Sverige! 30 000 personer ska testas i en grundlig hälsoundersökning. Bakgrunden är att forskarna vill förhindra hjärt-och kärlsjukdomar samt KOL som är den vanligaste orsaken till sjukdom och för tidig död. Den svenska Scapis studien ska ge forskarna unika data att forska på. Det är en enorm apparat att rekrytera deltagare, göra alla tester och sammanställa alla data. Studien har pågått i nästan två år nu och den beräknas avslutas 2018.

Pilotstudie ger oroväckande resultat

All data som samlas kommer att kunna användas under många årtionden av forskare över hela världen för att hjälpa till och förebygga hjärt -och kärl sjukdomar. En pilotstudie genomförd i Göteborg 2012 visade att testpersonerna tydligt överskattade hur mycket de rör på sig i vardagen.

Rörelse mäts under dygnets alla timmar

1100 slumpvis utvalda personer mellan 50-64 år deltog i studien. Testpersonerna fick svara på frågor i en enkät om sömn, matvanor, rökvanor, träning och om vardagsmotion med mera. Efter ultraljud, blodprov och skiktröntgen med mera så skickas alla hem med en accelerometer som mäter hur mycket en person rör sig. Den sitter fast med ett band på höger höft och mäter kroppens rörelse. Testpersonen bär den från de att de vaknar tills det är dags att sova på kvällen under sju dygn. Accelerometern mäter när personen sitter stilla, rör på sig måttligt eller mer aktivt. Efter sju dagar så skickas den in till forskarna som läser av resultatet. 

Väldigt få rör sig tillräckligt

  • Det visade sig då att de flesta överskattade hur mycket de rör på sig. Pilotstudien visade att de flesta tror att de inte sitter mer än 6 timmar per dygn men det visade sig vara 9 timmar.
  • 60 procent tror att de rör sig enligt de dagliga rekommendationerna – 30 minuter per dag, 5 dagar per vecka minst 10 minuter i följd.
  • Det visade sig att endast 7 procent rörde sig enligt rekommendationerna.
  • 70 procent rörde sig i 150 minuter per vecka fast inte utspritt under flera dagar utan de tränade 1-2 pass och hade för lite rörelse resten av veckan. 

Det som gör Scapis studien så unik är att det finns data på allt. Den här datan kan det vara bra att tänka på ibland. Rör du dig verkligen så mycket som du tror? Gå ut och ta en promenad i vårsolen för säkerhets skull – det kan ju inte skada! 

Källa: Hjärt-Lung fonden, M-Magasin, Scapis