Personliga tränarens kom-igång-tips

Chatt med tittarna

Ronny Ekström är personlig tränare och hälsoutvecklare. Här svarar han på tittarfrågor om träning och ger smarta kom-igång-tips.

Publicerad 2016-02-08 | Vardagspuls

Vardagspuls: Hur kommer man igång med sin träning, vilken är den ”bästa” träningen och hur håller man motivationen uppe? Här kan du ställa dina frågor om träning till personliga tränaren och hälsoutvecklaren Ronny Ekström. Din fråga kommer att publiceras här i chatten så snart den blivit besvarad!

09:27, 8 February 2016

anna: Om jag inte kan jogga på grund av en knäskada - vad kan jag göra istället för konditionsträning? Obs.gillar inte simning...

Ronny Ekström, personlig tränare och hälsoutvecklare: Hej Anna,
mitt tips till dig är att testa cykeln då du avbelastar knäna.
Lycka till!

11:59, 8 February 2016

Lena: Jag är överviktig och är väldigt rädd för att göra illa mig när jag tränar. Har du tips på nåt bra sätt att träna så här i början?

Ronny Ekström, personlig tränare och hälsoutvecklare: Hej Lena,
Om du tillgång till ett gym så skulle jag rekommendera att testa och cykla. Då är det minnimal risk för skador :-)

12:35, 8 February 2016

Vesslan: Jag har svårt att hitta träningsmotivation. Hur brukar du tänka när du känner att du verkligen inte orkar, men borde träna?

Ronny Ekström, personlig tränare och hälsoutvecklare: Jag brukar tänka på hur bra jag känner mig efter passet. Då blir det lättare. Missar jag ett pass kommer jag ett steg länge ifrån mitt mål.
Lycka till

12:44, 8 February 2016

Kicki: På vilken nivå ska man lägga sig efter ett kortare uppehåll , tex en veckas förkylning? Går det att börja på samma nivå som innan man var sjuk eller måste man ha något komigångpass före?

Ronny Ekström, personlig tränare och hälsoutvecklare: Börja försiktigt, lättare träning. 7st sjukdagar = 7dgr komma igång dagar. Så brukar jag tänka :-)

13:21, 8 February 2016

Emma: Tips på bra mellis? Börjar tröttna på kvarg..

Ronny Ekström, personlig tränare och hälsoutvecklare: Lassars hemmagjorda risifrutti. keso blandat med vaniljkvarg, 1tsk valfri sylt.

13:22, 8 February 2016

Helene: Hej jag undrar vilka kostförändringar Suzanne har gjort för att gå ner så mycket?

Ronny Ekström, personlig tränare och hälsoutvecklare: Bort med snabba kolhydrater. va inte rädd för att äta. utan energi orkar du inte att träna.

13:23, 8 February 2016

Helene: Det är olika skolor om lågintensiv träning är det bästa för viktminskning eller inte, vad säger du? ex cykla - jogga på 50-60% puls

Ronny Ekström, personlig tränare och hälsoutvecklare: Högintesivt är absolut bäst för förbränningen. Det är lite tuffare pass men öka vart eftyer

13:25, 8 February 2016

Marie: Fråga till Suzanne - brukar du någon gång träna med dina barn? Eller gör ni något hela familjen för att hålla igång?

Ronny Ekström, personlig tränare och hälsoutvecklare: Vi försöker få till 2ggr i veckan med tjejerna. alt ifrån lek i skogen till lekland/Suzanne

13:27, 8 February 2016

Helene: Om man haft svårt att gå ner i vikt, känns som om förbränningen inte finns längre, hur kan jag kicka igång den med träning eller kost eller båda? har nog ätit för lite under lång tid (runt 1000 kcal) för att jag ville ha underskott, nu går jag upp flera kg om jag äter lite mer några dagar.

Ronny Ekström, personlig tränare och hälsoutvecklare: 1000kcal är väldigt lite. Börja äta mer och låt kroppen anpassa sig, det kan ta lite tid men du kommer märka att energin nivån höjs.
Lycka till med träningen :-)

13:30, 8 February 2016

Karin: Är det lika bra att köra styrketräning hemma med hantlar och matta som att gå på gym?

Ronny Ekström, personlig tränare och hälsoutvecklare: det funkar absolut. det viktiga är att hålla intensiteten på passen. utmana med vikter

13:31, 8 February 2016

PT-Leila

Bild: Moa Alexandersson

Slipp smärta och stelhet med enkel självmassage

MOTION & TRÄNING Går du runt och har ont någonstans? Eller känner dig väldigt stel i vissa muskler, då kan självmassage vara en väldigt god idé. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur.

Lisa Beskow

Bild: Privat

5 smarta tips – så orkar du träna efter jobbet

MOTION & TRÄNING Det kan vara svårt att hitta orken till att träna efter en arbetsdag. Men det finns knep att ta till. Lisa Beskow, hårt arbetande mamma och träningsentusiast, delar med sig av sina bästa.

Det fungerar verkligen!

Bild: Pressbild, Lidingöloppet

Överläkaren: Det här är bästa träningen mot stress

MOTION & TRÄNING Träningen är ett av våra mest effektiva verktyg mot stress. En av de som upptäckt det är stjärnkocken Tommy Myllymäki. Överläkaren Anders Hansen avslöjar vilken träning som är bäst. 

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Något för din arbetsplats?

   Bild: Johnér

   Nya trenden: gruppträna på lunchen

   MOTION & TRÄNING Har du svårt att få till träningen? En ny studie visar att många inte tränar på grund av tidsbrist eller för att de saknar sällskap. Om du känner igen dig kan den nya träningstrenden vara något för dig.

   Aha!

   Bild: Johnér

   Därför står vågen stilla

   KROPP & HÄLSA Du rör på dig ofta och äter bra mat. Ändå händer det ingenting. Varför?

   Högintensiv träning

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Träna igenom hela kroppen på bara 10 minuter

   MOTION & TRÄNING Dåligt med tid att träna? Hoppa inte över passet, korta ner det rejält istället! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur du kör igenom hela kroppen på bara tio minuter.

   Så här ska du tänka!

   Bild: Gunnar Söderström, Eddie Granlund/Lidingöloppet

   ”Tänk positivt – det avgör om du ska lyckas”

   MOTION & TRÄNING Ska du springa Lidingöloppet eller något annat roligt lopp i helgen? Löparcoachen Gunnar Söderström går igenom de absolut största misstagen du kan göra inför och under ett lopp. Och vad du ska göra istället.

   5 övningar

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Så tränar du bort din stelhet och ryggsmärta

   MOTION & TRÄNING Skyll inte på åldern! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar fem övningar som verkligen hjälper mot smärta i ländryggen.

   Experten tipsar

   Bild: Johnér och Moa Alexandersson

   Är det farligt att träna om man har träningsvärk?

   MOTION & TRÄNING Personliga tränaren Leila Söderholm ger dig svaren på allt du behöver veta om den där träningsvärken som kan göra så ont.

   Tips och övningar

   Bild: Johnér

   Så tränar du bäst efter din ålder

   MOTION & TRÄNING Beroende på ålder och förutsättningar behöver vi träna på olika sätt. Personliga tränaren Leila Söderholm tipsar om bra träning för dig mellan 15 och 60 plus.

   Träningstips

   Bild: Johnér och ansträngningsastma

   Låt inte din astma hindra dig – så tränar du smart

   MOTION & TRÄNING Andningsproblem när du tränar? Då kan du ha fått ansträngningsastma – och som astmatiker är det extra viktigt att ha bra kondition enligt experten.

   Träningsexperterna tipsar:

   Bild: Johnér

   Kom igång med träningen en gång för alla

   MOTION & TRÄNING Äntligen är det lätt att ge sig ut och träna! Eller? Trots att man planerat det kan det vara svårt att komma igång. Tur då att att det finns massor av inspiration att hämta.

   Springtime-vinnare

   Bild: Privat

   Marina: ”Jag kommer kämpa med sockret hela livet”

   MOTION & TRÄNING Marina Lundmark från Burträsk var en av vinnarna som åkte på träningsresa till Portugal för ett halvår sedan. Tack vare det hittade hon yogan. Men hennes kamp mot sockersuget pågår fortfarande varje dag.

   Felsteg

   Bild: Runkeeper/GIH

   Så fel kan din stegräknare visa

   MOTION & TRÄNING Gått 10 000 steg i dag? Det kan i själva verket innebära att du bara gått 7 000 steg enligt idrottsfysiologen Mikael Mattsson.

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Styrketräning gör din hjärna yngre

   MOTION & TRÄNING Att styrketräna under ett års tid kan förynga din hjärna med två år. Det här visar en ny studie där det även framkommer att styrketräning kan förebygga tysta hjärnblödningar.

   PT:n tipsar

   Bild: Johnér

   Bästa löparknepen för dig som vill komma igång

   CHATT & KLIPP Gunnar Söderström, personlig tränare och naprapat, chattade med tittarna om bland annat kolhydratladdning, löparknän och vad man ska tänka på om man börjar löpträna som överviktig.

   20 minuter räcker

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt hemma

   MOTION & TRÄNING Svårt att komma igång med träningen? Testa Leilas enkla 20-minutersprogram. Med tre olika svårighetsgrader passar det alla – från nybörjare till mer vältränad.

   Smarta metoden:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Lura dig själv att träna hårdare

   MOTION & TRÄNING Blev det ännu ett pass på gymmet där du inte fick särskilt mycket gjort? Nu har forskare hittat metoden som får dig att orka ta i utan att du själv tänker på det.

   Det var bättre förr

   Bild: SVT

   6 klipp som bevisar att träning var roligare förr

   MOTION & TRÄNING Säg bara "kniiiip" och många av oss får någonting nostalgisk i blicken. För visst var träningen roligare förr? Vardagspuls har samlat några gamla godbitar – från kontorsgympa till 80-talsaerobics.

   Knep & knåp

   Bild: TT

   Så håller du träningskläderna fräscha längre

   MOTION & TRÄNING Känns träningskläderna sura och ofräscha trots att du tvättat dem flera gånger? Var snäll mot dina kläder så håller längre och du slipper köpa nytt. 

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maxa förbränningen med lite sköna dansmoves

   MOTION & TRÄNING Dans är superbra träning som även lyfter humöret. Här är listan på alla härliga skäl att dra till närmaste dansgolv och släppa loss.

   Ta det lugnt

   Bild: Vardagspuls

   7 lata sätt att bränna fett

   KROPP & HÄLSA Hård träning i all ära, men du behöver faktiskt inte ta ut dig helt för att träna i vardagen. Vardagspuls har samlat de bästa sätten att stärka kroppen som du kan göra till en del av din vanliga vardagslunk.

   Träna med hunden

   Bild: Thomas Melen

   Så lägger du upp din träning med en fyrfota kompis

   MOTION & TRÄNING Människans bästa vän – och en fyrfoting som kan motivera dig i toppform. Löpcoachen Thomas Melén berättar vad som gäller för olika hundraser.

   Vardagsträning

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt – med en helt vanlig handduk

   BLOGG Med en helt vanlig handduk kan du träna lika bra som på gymmet. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar flera effektiva övningar.

   Vardagsmotion

   Bild: Johnér

   Så påverkas din kropp av en kort promenad – 30 minuter räcker

   MOTION & TRÄNING Ta tillbaka den viktiga vardagsmotionen. Få in i ryggmärgen att ta en promenad. En kort sväng om dagen höjer vardagspulsen mer än ingen alls – och ger många hälsovinster.