träningstips Bild: Moa Alexandersson

PT:ns 4 måste-övningar inför sommaren

Få en stark kropp lagom till semestern

Enkelt och effektivt. Det är ledorden i personliga tränaren Leila Söderholms träningstips för att få kroppen i trim lagom till badsäsongen.
– Och sätt igång direkt, vänta inte tills måndag eller tills du köpt de där nya träningsskorna. Börja nu, det är mitt starkaste tips.

Publicerad 2016-04-26 | Senast ändrad 2017-01-18 | Vardagspuls

MER: Så lyckas du med de uppsatta målen - experten ger mentala verktygen

Ni har hört det förr men det tål att höras igen. Vardagsträningen. Den är faktiskt viktigare än vad många tror.
– Rör dig mer i vardagen, gå dit du ska, ge dig själv hissförbud, ta alla trappor du ska uppför lite snabbare. I stället för fika med kompisar så ses ni på en powerwalk istället, säger Leila Söderholm och tipsar om att varje gång det känns motigt visualisera sig själv på stranden i den form man vill uppnå.

Så vilka övningar är smartast att koncentrera sig på då för att få ut så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt? Leila tipsar fyra övningar där hela kroppen kommer med. 
– Det gynnar förbränningen, ökar din kondition och ger dig större resultat på kortare tid.

Leilas 4 måsteövningar

Upphopp:
Böj på knäna med rak rygg och nudda dina fötter och hoppa upp explosivt. Tänk på att landa med mjuka knän. För lättare övning:: Benböj. Tyngre: Dra upp knäna när du hoppar.

 

Plankkick:
Stå i plankposition, spänn hela kroppen. Dra höger knä mot höger armbåge, tillbaka till utgångspositionen och byt ben.För lättare övning:: Stå på knä.

 

Mountainclimbers:
Stå i armhävningsposition. Hoppa fram med din ena fot mellan dina händer. Hoppa direkt tillbaka och byt fot. Tempo genom alla repetitioner. För lättare övning:: Lyft foten och dra knän mot bröstet. Tillbaka och byt fot.

Axelhävning:
Stå på tå och händer i ett upp och nervänt V. Dra in hakan mot brösten och sänk kroppen genom att böja armarna. Låt toppen på huvudet nudda golvet och pressa dig upp igen. För lättare övning: Sätt händerna på ett trappsteg. Tyngre: Sätt fötterna på ett trappsteg.


Gör övningarna i 30 sekunder vardera efter varandra utan att vila mellan. Upprepa i 4 varv totalt. 
Du får vila mellan varven i max 30 sekunder sen fortsätter du på nästa varv. Gör övningarna tre gånger i veckan så kommer du märka resultat innan sommaren.

Värm upp innan genom att springa på stället i 5 minuter eller ta en powerwalk eller löprunda.

Lycka till!

Glöm inte maten!

För bästa resultat – boosta kroppen med näringsrik och hälsosam mat.
Här ger dietist Jeanette Steijer 5 matnyttiga tips som hjälper dig nå sommarformen på ett hälsosamt sätt.