Simma i bassäng. Bild: Johnér

Hillevi Wahl om att våga ta plats i simbassängen

"De bröstsimmande pensionärerna spottade och svor efter mig. Sparkade mig i magen. Stirrade ilsket."

Det här är ett öppet kärleksbrev till alla er som vill simma. Men kanske inte vågar – för att det är så tuffa tag i bassängen. Ni har precis lika stor rätt som alla andra att simma och må bra. Kom ihåg det!

Publicerad 2017-01-30 | Hillevi Wahl

Simning är en perfekt sport och motionsform ur så många aspekter. Och det finns massor av grejer man fortfarande kan lära sig, fast man är vuxen. Jag har börjat en nybörjarkurs i crawl. När jag startade kunde jag inte ens ta tre simtag. Men nu simmar jag en hel längd i taget och jag är så härligt lycklig över det. Det är med andra ord inte själva kursen som är problemet, tvärtom, utan när jag ska öva på mina simläxor som det blir riktigt besvärligt.

"Du simmar för långsamt!"

Redan första gången jag klev ner i den kommunala simhallen fick jag en smärre chock. De bröstsimmande pensionärerna spottade och svor efter mig. Sparkade mig i magen. Stirrade ilsket. Först tänkte jag att det bara var jag som gjorde något märkligt fel, men sedan berättade tre andra tjejer i duschen att de hade fått höra ”flytta på dig!” och ”du simmar för långsamt!” ropade efter sig.
– Herregud, man får väl lov att bli trött? Jag har inte simmat på tio år, sa en tjej ledset.

Man kan inte öva crawl i badkaret

Sådant fulbeteende gör mig riktigt ilsken. När någon eller några tar bort träningsglädjen för andra är det inget annat än ren stöld! Alla har rätt att vara i simhallen. Det är vi, tillsammans, som bekostar anläggningarna med våra skattepengar. Och om man inte får lov att vara i motionsbanorna när man ska simträna, var i hela fridens namn ska man få lov att simma då?
– Motionssim är ett väldigt vitt begrepp, säger min härliga simcoach Anna Rosén Rösiö. Det är hon som peppar oss att våga ta plats i simbanorna. Ingen av oss har en privat pool hemma, och det funkar inte riktigt att öva crawl i badkaret. Tyvärr. 

Vett och etikett i simhallen

Vi som är nybörjare kan inte heller vara i snabba crawlbanor – om det nu råkar finnas. För där måste man kunna simma med en viss hastighet för att det inte ska bli totalt kaos. När jag frågar om vett- och etikett i simhallarna på forum för människor som tränar till triathlon – då får jag visserligen många bra tips – men också höra begrepp som ”inkontinenstimmarna” om tider som gäller pensionärer. Det är minst lika taskigt och fult! Vi måste få in mer respekt, pepp och glädje i simhallarna. Därför har jag satt ihop simmarens tio budord. Varsågoda, klipp gärna ur och klistra upp i din lokala simhall:

Simmarens tio budord

  1. Du skall våga ta plats i simbanorna. Speciellt om du är nybörjare. Bassängen tillhör oss alla.
  2. Du skall endast ha badkläder på dig i simbassängen. (Kalsonger är icke badkläder.)
  3. Du skall duscha innan du kliver i. Annars luktar det eau de cologne i hela bassängen. (I bästa fall.)
  4. Du skall bara sprida glädje och pepp i simhallen. Så att du kommer att få flyt genom livet och du må länge leva i fred med dina medsimmare.
  5. Du skall inte sitta på linorna. (Om du inte vunnit VM-guld, då får du sitta/stå/hoppa på linorna hur mycket du vill)
  6. Du skall icke ligga som en stoppkloss i snabb- och crawlbanorna. Spana in vilken bana som simmar i ditt tempo och hoppa i där. Om du blir omsimmad alltför ofta – byt bana.
  7. Du skall voltvända på snabbanan.
  8. Du skall vila på sidan, nära linan. Och du skall under inga omständigheter simma ut precis innan en snabbare simmare ska vända. Det kan göra väldigt, väldigt ont.
  9. Du skall icke sparka på dina medsimmare. Ej heller knocka dem med ett crawltag. Men du får räkna med att bli blöt i håret.
  10. Du skall icke fila fötterna eller raka utvalda kroppsdelar i duschen efteråt. Ej heller utöva yogaövningar i bastun. För allas trevnad.