Föreningen Mörkrets och kylans glada vänner Bild: Olaf Schneider, Pixabay.

Så gör du mörkret och kylan till en fest

”Det är beroendeframkallande att vinterbada”

Är mörkret och kylan din fiende? Då kan det vara dags att tänka om. Det finns ju massor av härliga aktiviteter att göra. I alla fall om du frågar Mörkrets och kylans glada vänner – en ideell förening med sin bas i Skellefteå.

Publicerad 2016-11-28 | Senast ändrad 2017-01-24 | Vardagspuls

Sverige är ett mörkt och fruset land så här års och på vissa platser är det mörkare och betydligt kallare än på andra. Skellefteå i Västerbottens län är en av dem. Här finns Föreningen för mörkrets och kylans glada vänner. En förening som startades 2009 och då enbart med fokus på kulturella aktiviteter.

– Det är väldigt mörkt här under ett par månaders tid vilket kan medföra att man hamnar i ett melankoliskt läge. Många kulturpersonligheter är från norra Sverige. Titta bara på Sara Lidman och Stig Larsson som kommer från de här trakterna. De är djupsinniga. Jag tror att folk tänker mer när det är mörkt, säger Lars Westerlund som är ordförande för Mörkrets och kylans glada vänner.

Satte vintersimning på kartan

Med åren har föreningen utvecklats till att bli ett nav för vinteraktiviteter i Sverige. Det handlar om att, i samarbete med andra aktörer, vidareförädla mörkret och kylan till något som berikar livet både för människor som bor i mörka och kalla regioner och för de som besöker dessa områden.

– Mörker och kyla är den största råvaran i Skellefteå. Större än malmen och skogen och då gäller det att göra så mycket som möjligt av den, säger Lars Westerlund.

Och mycket har gjorts. Föreningen för mörkrets och kylans vänner var först med att lansera vintersimning som en sport i Sverige och den har vuxit så pass mycket att vintersimning blivit en del av världscupen.

Sjuksköterskan: "Därför badar jag kallt året runt"

”Vinterbad är som att springa marathon”

Att bada kallt och att tävlingssimma i kallt vatten har blivit lite av föreningens huvudnummer. I och med att föreningen anordnar kurser i vintersimning kommer det samtal från när och fjärran. Bland annat från ett gäng entusiaster från Japan som absolut ville komma till Skellefteå för att bada i det vinterbadcenter som finns där.

– Just vinterbad är ett växande fenomen. Du kan bada utan att behöva simma. Jag brukar jämföra vinterbad med ett marathonlopp. När du genomfört ett vinterbad så får du samma kick, samma endorfinmängd som när du ser mållinjen. Man vill göra det igen. Det är en härlig upplevelse. Jag vet många som gör det väldigt ofta. Det är beroendeframkallande, säger Lars Westerlund.

Tips på vinteraktiviteter i ljus och mörker

Bild: Sven Burman

Bada i kallt vatten: På flera orter i Sverige finns det klubbar som anordnar vinterbad. Tidigare studier visar på att vinterbad kan minska trötthet, dåligt minne och spänningar men också ge energi och bättre självkänsla. Så varför inte leta upp närmsta sjö för ett dopp? Hjärtsjuka personer eller personer med högt blodtryck bör dock avstå från vinterbad.

Barncurling: Går ut på att föräldrar skickar iväg sina barn på ett tefat mot ett mål på isen. Den som kommer närmast sitt mål vinner. Kom ihåg att enbart göra detta på platser där du vet med dig att isen är säker.

Gör snöänglar: Vem gör den vackraste snöängeln? Det låter kanske enkelt men svårigheten ligger i att ta sig upp från marken utan att förstöra sin ängel.

Vinteryoga: Leta upp närmsta ställe där det finns vinteryoga. Skapa värme inifrån, njut av naturen och tystnaden.

Anordna en snöskogsvandring: Samla ihop er ett par stycken och vandra i skogen tillsammans. Tungt för benen men bra för kropp och själ. Glöm inte pannlampan när mörkret börjar smyga sig på.

Bygg snöskulpturer: Gör som Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl och bygg snögrottor, snötunnlar och snöskulpturer – själv eller tillsammans med dina vänner eller barn.

Åk pulka: Ja, det är kul att åka pulka i backen. För dig som vill få lite extra motion: dra barn eller varor i pulkan. Det ger superbra motion.

Svischa fram på längdskidor: Härlig känsla, eller hur? Vare sig om det är i skogen eller på en idrottsplan ger turen på skidorna dig en härlig vinterupplevelse samt starkare kropp.

Spring eller gå i snön: Tungt men skönt på sitt sätt. Om möjligt, skaffa dig ett par icebugs-skor och ge dig ut och spring!

Intresserad av att veta mer om Föreningen mörkrets och kylans glada vänner? Besök deras webbplats.