gympaskor vardagspuls Bild: Johnér

7 enkla knep som håller löparskorna fräscha

Köper du nya löparskor så fort de blivit sura? Då är det dags att tänka om – och börja ta hand om dem bättre.

Publicerad 2016-05-02 | Senast ändrad 2017-01-18 | Vardagspuls

Löparsäsongen är här. Äntligen dags att snöra på sig löparskorna och ge sig ut! Eller? Ett par sura gympadojor kan få även den ivrigaste löparen att tveka. Vardagspuls har samlat de bästa knepen för att hålla dina favoritskor fräscha – så att det där steget till att ge sig ut i joggingspåret känns kortare.

Läs också: Så håller du träningskläderna fräscha

1. Håll dem torra

Bakterier tycker om dina skor för att de ofta (beroende på hur mycket du använder dem...) är varma och fuktiga. Ta för vana att torka ur dina skor när du precis kommit hem från din löprunda så blir miljön inte lika trevlig för bakterierna som är skyldiga till den sura lukten. Stoppa gärna hopknycklat tidningspapper i dem till nästa gång så får du bort den värsta fukten. Om du sprungit i väta, torka också av skorna utvändigt.

2. Silica-gel

Du vet de där små påsarna som det står "Silica" och "Do not eat!" på som man kan få med när man köper skor och väskor? Släng inte dem! De är superanvändbara när det kommer till att hålla skorna fräscha. De små kulorna i påsen består av kisel-gel som är starkt absorberande. Perfekt för att ta bort fukten ur skor och undvika att bakterier frodas, med andra ord. Läs mer om de små påsarna på brittiska Metro.

3. Skaffa ombyte

Favoritdojorna i alla ära, men det kan faktiskt vara en bra idé att låta dem vila ibland. Om du har några uppsättningar löparskor i omlopp så kan du ta hand om dem ordentligt, låta dem vila mellan varven och de håller sig fräscha längre. Har du hittat det perfekta paret? Köp ett till par av dem och använd dem varannan löptur, så hjälper de varandra att hålls sig fräscha!

4. Bikarbonat

Prova att strö lite bikarbonat eller bakpulver i dina sura dojor. Det kan höja pH-värdet, ta bort dålig lukt och döda bakterier.

5. Frys dem

Kyla kan ta död på många av de bakterier som gör att skor luktar surt. Men skorna måste vara torra! Lägg dem i en plastpåse och stoppa in den i frysen över natten.

6. Skodeodorant

Om ingenting anat hjälper – prova en skodeodorant. Det finns flera sprayer speciellt framtagna för att ta bort dåliga lukt från skor.

7. På egen risk: maskintvätta dem

Det här görs på egen risk eftersom vissa skor är limmade och limmet riskerar att lösas upp i tvättmaskinen. Kolla tvättanvisningarna och tvätta inte för varmt. Fungerar särskilt bra med vita träningsskor eftersom vitt tvättmedel innehåller blekmedel som är bakteriedödande.