Vi inspireras av varandras löpträning i sociala medier Bild: Mostphotos

Så inspireras vi av andras löpträning i sociala medier

Den som springer fortast lyckas inte alltid bäst

Dyker det ständigt upp träningsresultat från människor som löptränar i ditt sociala medier-flöde? Grattis! Då blir dina löprundor förmodligen lite längre än vad de skulle blivit annars.

Publicerad 2017-04-19 | Vardagspuls

Sociala medier är här för att stanna. Vissa väljer att fylla dem med bilder på gulliga katter och mat – andra på sin löptränings hastighet, distans och tid. Men det är positivt. En ny amerikansk forskningsanalys, som publicerats i tidskriften Nature Communications, visar nämligen att löpträning i sociala medier är både smittsamt och inspirerande.

Men det är inte alla som inspireras av alla. Män inspireras av både mäns och kvinnors löpträning medan kvinnor känner sig mer sugna på att springa när de ser andra kvinnor som gör det.

Så klarar du milen med vårt träningsschema

Inspireras av den som springer sakta

Forskningsanalysen, som pågått under fem års tid, har gjorts på över en miljon människors träningsmönster och kopplingar i deras sociala nätverk.

Trodde du att den som springer längst och fortast glänser mest? Då trodde du fel. Det är faktiskt den som springer lite saktare och mindre som inspirerar mest. För varje extra kilometer en person sprang ökade kompisens löprunda med 600 meter. Man såg även effekt på ökad hastighet.

Men det gäller att kontinuerligt uppdatera sina sociala medier för att inspirera andra. Effekten på kompisen verkar enbart hålla i sig den dag du löptränat.

Så ta och inspireras av varandra!

Källa: Sveriges Radio Vetenskapsradion