Många har som nyårslöfte att börja träna men det är svårt att hålla sitt löfte Bild: Mostphotos

Emma Lindblom: Så kommer du igång med träningen efter jul och nyår

”Många tror att de måste vara spyfärdiga för att det ska ge resultat”

Har du också gett dig själv det klassiska nyårslöftet som går ut på att börja träna? Grattis, vad bra! Men se till att inte gå ut för hårt bara. Idrottsnutritionisten Emma Lindblom förklarar varför.

Publicerad 2018-01-09 | Erika Sjöö

Så här efter jul och nyår är det många som har kommit i gång ordentligt med träningen. Kanske nästan lite för ordentligt för det finns ett problem med det hela och det är att många av oss sätter upp orealistiska mål som inte går att hålla menar idrottsnutritionisten Emma Lindblom som är van att jobba med både motionärer och elitidrottare.

– Det viktigaste är att du sätter upp realistiska mål. Det är inte rimligt att gå från att nästan inte ha tränat alls till att boka in sju pass i veckan. Tyvärr är det många av oss som gör så. Det brukar hålla i sig i tre till sex veckor, sedan faller man på att det blivit ett för stort åtagande. Många går från ett stillasittande liv till att få så mycket träningsvärk och ont i kroppen att de inte kan röra sig, säger Emma Lindblom.

Farligt träna för hårt

Den som går ut för hårt med träningen riskerar att bli skadad.

– Många tror att man måste vara spyfärdig och ha jätteont för att det ska ge resultat. Det ska vara jobbigt men inte göra ont under ett träningspass. Det är okej med träningsvärk men får du ont under själva passet bör du se över din teknik, säger Emma Lindblom.

För den riktigt ovane är det viktigt att börja gradvis.

– Det kan räcka med att köra power walk några dagar i veckan och lite styrketräning där hemma, säger Emma Lindblom.

Träna regelbundet hela året

Nu till den stora frågan. Hur ska man gå till väga för att hålla igång sin träning resten av året?

– Fråga dig själv vad som är realistiskt. Är det verkligen realistisk att gå från noll till sju dagar i veckan? Kan du nöja dig med 2-3 träningspass i veckan? Många tror att de måste lägga två timmar per pass men hälsorekommendationen säger att du bör röra dig en timme om dagen och det behöver inte vara vid ett tillfälle utan en kvart här och tjugo minuter där. Har du däremot ett prestationsbaserat mål som till exempel springa ett lopp kan det vara bättre att inte dela upp passet, säger Emma Lindblom.

Schemalägg dina aktiviteter

Ett knep är att planera in dina aktiviteter i din kalender. Då är chansen större att de blir av menar Emma Lindblom.

– Fråga dig själv vad du vill med din träning. Sätt upp en plan. Då är det lättare att nå dina mål, säger Emma Lindblom. Gymmen är välbesökta så här års men som vi alla vet så brukar det lugna ner sig en bit in i februari. Är passen fulla kan du köra ditt eget pass i gymmet tipsar Emma Lindblom om.

– Sätt på bra musik i öronen och kör ditt eget spinningspass på cykeln. Variera mellan olika farter och växlar. Kör till exempel två minuter sittande och två minuter stående. Du som styrketränar kan variera mellan olika maskiner men se till att inte lyfta fel. Ta hjälp av någon i personalen om du känner dig osäker, säger Emma Lindblom.

Idrottsnutritionisten: Många äter för lite i förhållande till sin träning

Idrottsnutritionist Emma Lindblom. Foto: Rebecca Willarp

Emmas tips för att få in mer rörelse i vardagen

  1. Boka in ett träningspass eller en promenad tillsammans med din kompis. Då blir det svårare att boka av om du tappar suget.
  2. Ta trappan istället för hissen eller kliv av en hållplats tidigare.
  3. Cykla till jobbet.
  4. Använd stegräknare för att på så vis hålla koll på antalet steg du tar per dag. 10 000 steg är ett bra mål att ta sikte mot. Är du ovan kan det räcka med 3 000 steg om dagen. Om några veckor kanske du kan sikta på 6 000 steg.
  5. Ta en promenad på lunchen. Lite träning är bättre än ingen.
  6. Fråga dig själv vad du kan göra under barnens träning. Kan du springa i trapporna medan barnen spelar hockey? Kan du fråga de andra föräldrarna om de har lust att göra något tillsammans?