Hon tappade 26 kilo på ett halvår: ”Blev en ny värld”

”Förut hatade jag att springa – nu älskar jag det”

Hon gick från ständigt outnyttjade gymkort – till att träna tre gånger i veckan.
På ett halvår har trillingmamman Suzanne Lassar gått ner nästan 30 kilo – med hjälp av en PT och riktig kämpaglöd och jävlar anamma.
– Nu är jag mycket piggare och gladare, jag orkar med i barnens tempo och min man har fått en gladare, trevligare fru.

Publicerad 2016-02-06 | Vardagspuls
 

Vardagspuls följde med Suzanne en eftermiddag från dagis till träning, där trillingarna hänger med mamma på gymmet.

I flera år gjorde Suzanne Lassar, 47, det där som så många andra gör. Köper träningskort – som blir liggandes hemma i byrålådan eller plånboken.
– Jag gjorde det klassiska. Köpte årskort men gick inte dit. Jag var en soffpotatis, säger hon och berättar att hon inte tränat på 20 år.

Men strax före påsk förra året fick hon nog. Med tre fem-åriga små barn orkade hon inte längre så mycket som hon skulle vilja och behöva.
– Jag kände själv att jag inte hängde med i deras tempo. Jag var trött, grinig och kände mig otymplig. Jag orkade liksom ingenting men jag ville vara smidig och kunna vara ute i sandlådan med mina barn.

I Suzanne Lassars fall var en personlig tränare vägen till framgång och att hon nu till hundra procent verkligen ville ändra sin livsstil.
– Men även om jag bestämt mig hade jag inte klarat det själv i början. Tidigare hade jag bara gjort tafatta träningsförsök vilket så klart inte funkade i längden.

Men visst fanns det gånger då hon helst bara ville slänga in handduken – även med hjälp av personliga tränaren Ronny Ekström.
– Jag startade ju från noll till hundra, säger hon och berättar att det inte direkt var någon dans på rosor hela tiden.

Tränade varje dag i 10 veckor

I början körde hon nämligen stenhårt – sju dagar i veckan. Tre dagar tränade Susanne med pt:n och resterande fyra dagar tränade hon på egen hand efter ett program som hon fått av honom.
– Men det var bara under en tio veckors period. Nu ser det inte ut så längre, i dag tränar jag max tre gånger i veckan.

Och då är ofta trillingtjejerna med.
– Minst en gång i veckan följer de med på gymmet och får vara i barnens lekhörna i bollhavet under tiden.

Men det har heller inte varit regelbunden träning hela året. Under sommarsemestern och julledigheten tränade Suzanne ingenting. Bland annat satte en axelskada stopp för det.
– Nu har jag gått på rehabilitering och är på bättringsvägen och har precis börjat gå på gym igen, säger hon och medger att hon kanske egentligen gick ut lite väl hårt de första tio veckorna.
– För mig var det en helt ny värld som öppnade upp sig. Jag var ju helt otränad när jag körde igång.

”Jag hatade att springa – nu älskar jag det”

På under ett halvårs tränande har Suzanne gått ner nästan 30 kilo. Och i dag har hon uppnått målet – att orka med sina tre små tjejer på ett helt annat sätt.
– Nu är jag mycket piggare och gladare och orkar mer. Jag orkar med i barnens tempo. Jag har blivit mycket smidigare och har inga problem längre att sitta på huk. Och min man har fått en mycket gladare och trevligare fru.

Ett annat mål som Susanne också hade i sikte var att få det där fysiska behovet av träningen. Att verkligen känna att hon inte vill vara utan den.
– Jag har alltid varit avundsjuk på folk som säger att de måste träna för att de mår så mycket bättre av det. Jag har aldrig känt så tidigare. Jag har bara känt blodsmak i munnen. Men sen när jag tog tag i det så kände jag plötsligt så, säger hon och berättar om känslan en tidig lördagsmorgon efter ett avklarat pass.
– Den är helt obeskrivlig. Det är helt fantastiskt. Förut hatade jag att springa och nu älskar jag det!

”Livrädd att bli en soffpotatis igen”

Men Suzanne är väl medveten om att en livsstilsförändring också är just – livslång. Och visst finns det stunder då hon är rädd att falla tillbaka i gamla mönster.
– Jag är livrädd för att bli en soffpotatis igen.

Men hon poängterar att man inte ska vara för hård mot sig själv, för det är just då det kan vara svårt att hålla uppe motivationen i längden. Lite träning är bättre än ingen träning alls.
– Man ska inte piska sig själv för mycket. Att träna en gång i veckan är bättre än att du inte tränat alls, säger hon och trycker också på att det är viktigt att få in vardagsmotionen.
– Många gånger är det mycket bekvämare att ta bilen till skolan eller dagiset. Men jag går i stället för att köra och hämta barnen.

Unnar sig en ätardag i veckan

Även när det kommer till kosten har Suzanne lagt om sina vanor. I dag skippar hon pasta och potatis men äter mycket mer sallad istället. Och bröd har hon bantat ner till en dag i veckan – vanligtvis på lördagar.
– Då får jag äta vad jag vill. Annars har jag koll på vad jag äter, säger hon men betonar att hon inte längre bantar som hon gjort tidigare.
– Det felet har jag gjort i hela mitt liv. Men nu äter jag bara lite mindre kalorier och till frukost äter jag havregrynsgröt, som jag tidigare hatat. Nu har jag inga problem att äta det.

Vill starta gym för överviktiga

I framtiden skulle Suzanne själv vilja jobba med hälsa på ett eller sätt.
– Kanske starta ett gym för riktiga tjockisar. Det är en gåta för mig att det inte finns, säger och tycker att gymmen i dag vänder sig till fel målgrupp.
– Jag har många väninnor som inte vill inte gå till gym för de tycker det är pinsamt och de kanske inte vet hur de ska göra övningarna eller använda maskinerna. Det är konstigt att det inte finns träningscenter där det finns särskilda klasser för överviktiga.

Suzanne tycker också att det skulle behövas fler personliga tränare som själva varit överviktiga.
– Det skulle vara bra som en måttstock, så att folk ser att det går att göra skillnad, säger och berättar att hon själv gärna skulle coacha andra till ett hälsosammare liv i framtiden.
– För jag vet vad jag snackar om och skulle kanske kunna hjälpa andra i samma situation.

Vad har du för råd till de som är i en liknande situation som du var i?

 – Du måste vilja ändra din livsstil till hundra procent, du kan inte vilja till femtio procent. Och känner man att det är motigt i början, så kanske man behöver hjälp. Jag hade inte kunnat motivera mig själv till hundra procent utan en PT men nu klarar jag mig utan. Och piska dig inte för hårt. Det är bättre att träna 30 minuter än att inte träna alls.

MER:

6 instagramkonton att inspireras av

Vad kostar en personlig tränare?

5 bästa tipsen om du tappat sugen

Suzannes motivationstips

 1. Först och främst; du måste vilja och bestämma dig för en förändring till 100 procent.
 2. Ta hjälp av en PT den första tiden för att komma igång och få ett träningsschema som du kan följa även på egen hand.
 3. Se till att få in en regelbundenhet, så att du kommer till känslan att du verkligen VILL träna för att du känner att du mår så mycket bättre av det.
 4. Tänk så här; 1 timmes träning på ett 24-timmarsdygn är inte mycket.

 5. Var inte för hård mot dig själv. Hinner du inte träna tre gånger i veckan – kör en. Hinner du inte en timme – kör 30 minuter. Allting är betydligt bättre än ingenting.
 6. Unna dig. Tillåt dig själv att ha en ätardag i veckan då du får äta vad du vill.

 

PT-Leila

Bild: Moa Alexandersson

Slipp smärta och stelhet med enkel självmassage

MOTION & TRÄNING Går du runt och har ont någonstans? Eller känner dig väldigt stel i vissa muskler, då kan självmassage vara en väldigt god idé. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur.

Lisa Beskow

Bild: Privat

5 smarta tips – så orkar du träna efter jobbet

MOTION & TRÄNING Det kan vara svårt att hitta orken till att träna efter en arbetsdag. Men det finns knep att ta till. Lisa Beskow, hårt arbetande mamma och träningsentusiast, delar med sig av sina bästa.

Det fungerar verkligen!

Bild: Pressbild, Lidingöloppet

Överläkaren: Det här är bästa träningen mot stress

MOTION & TRÄNING Träningen är ett av våra mest effektiva verktyg mot stress. En av de som upptäckt det är stjärnkocken Tommy Myllymäki. Överläkaren Anders Hansen avslöjar vilken träning som är bäst. 

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Något för din arbetsplats?

   Bild: Johnér

   Nya trenden: gruppträna på lunchen

   MOTION & TRÄNING Har du svårt att få till träningen? En ny studie visar att många inte tränar på grund av tidsbrist eller för att de saknar sällskap. Om du känner igen dig kan den nya träningstrenden vara något för dig.

   Aha!

   Bild: Johnér

   Därför står vågen stilla

   KROPP & HÄLSA Du rör på dig ofta och äter bra mat. Ändå händer det ingenting. Varför?

   Högintensiv träning

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Träna igenom hela kroppen på bara 10 minuter

   MOTION & TRÄNING Dåligt med tid att träna? Hoppa inte över passet, korta ner det rejält istället! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur du kör igenom hela kroppen på bara tio minuter.

   Så här ska du tänka!

   Bild: Gunnar Söderström, Eddie Granlund/Lidingöloppet

   ”Tänk positivt – det avgör om du ska lyckas”

   MOTION & TRÄNING Ska du springa Lidingöloppet eller något annat roligt lopp i helgen? Löparcoachen Gunnar Söderström går igenom de absolut största misstagen du kan göra inför och under ett lopp. Och vad du ska göra istället.

   5 övningar

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Så tränar du bort din stelhet och ryggsmärta

   MOTION & TRÄNING Skyll inte på åldern! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar fem övningar som verkligen hjälper mot smärta i ländryggen.

   Experten tipsar

   Bild: Johnér och Moa Alexandersson

   Är det farligt att träna om man har träningsvärk?

   MOTION & TRÄNING Personliga tränaren Leila Söderholm ger dig svaren på allt du behöver veta om den där träningsvärken som kan göra så ont.

   Tips och övningar

   Bild: Johnér

   Så tränar du bäst efter din ålder

   MOTION & TRÄNING Beroende på ålder och förutsättningar behöver vi träna på olika sätt. Personliga tränaren Leila Söderholm tipsar om bra träning för dig mellan 15 och 60 plus.

   Träningstips

   Bild: Johnér och ansträngningsastma

   Låt inte din astma hindra dig – så tränar du smart

   MOTION & TRÄNING Andningsproblem när du tränar? Då kan du ha fått ansträngningsastma – och som astmatiker är det extra viktigt att ha bra kondition enligt experten.

   Träningsexperterna tipsar:

   Bild: Johnér

   Kom igång med träningen en gång för alla

   MOTION & TRÄNING Äntligen är det lätt att ge sig ut och träna! Eller? Trots att man planerat det kan det vara svårt att komma igång. Tur då att att det finns massor av inspiration att hämta.

   Springtime-vinnare

   Bild: Privat

   Marina: ”Jag kommer kämpa med sockret hela livet”

   MOTION & TRÄNING Marina Lundmark från Burträsk var en av vinnarna som åkte på träningsresa till Portugal för ett halvår sedan. Tack vare det hittade hon yogan. Men hennes kamp mot sockersuget pågår fortfarande varje dag.

   Felsteg

   Bild: Runkeeper/GIH

   Så fel kan din stegräknare visa

   MOTION & TRÄNING Gått 10 000 steg i dag? Det kan i själva verket innebära att du bara gått 7 000 steg enligt idrottsfysiologen Mikael Mattsson.

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Styrketräning gör din hjärna yngre

   MOTION & TRÄNING Att styrketräna under ett års tid kan förynga din hjärna med två år. Det här visar en ny studie där det även framkommer att styrketräning kan förebygga tysta hjärnblödningar.

   PT:n tipsar

   Bild: Johnér

   Bästa löparknepen för dig som vill komma igång

   CHATT & KLIPP Gunnar Söderström, personlig tränare och naprapat, chattade med tittarna om bland annat kolhydratladdning, löparknän och vad man ska tänka på om man börjar löpträna som överviktig.

   20 minuter räcker

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt hemma

   MOTION & TRÄNING Svårt att komma igång med träningen? Testa Leilas enkla 20-minutersprogram. Med tre olika svårighetsgrader passar det alla – från nybörjare till mer vältränad.

   Smarta metoden:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Lura dig själv att träna hårdare

   MOTION & TRÄNING Blev det ännu ett pass på gymmet där du inte fick särskilt mycket gjort? Nu har forskare hittat metoden som får dig att orka ta i utan att du själv tänker på det.

   Det var bättre förr

   Bild: SVT

   6 klipp som bevisar att träning var roligare förr

   MOTION & TRÄNING Säg bara "kniiiip" och många av oss får någonting nostalgisk i blicken. För visst var träningen roligare förr? Vardagspuls har samlat några gamla godbitar – från kontorsgympa till 80-talsaerobics.

   Knep & knåp

   Bild: TT

   Så håller du träningskläderna fräscha längre

   MOTION & TRÄNING Känns träningskläderna sura och ofräscha trots att du tvättat dem flera gånger? Var snäll mot dina kläder så håller längre och du slipper köpa nytt. 

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maxa förbränningen med lite sköna dansmoves

   MOTION & TRÄNING Dans är superbra träning som även lyfter humöret. Här är listan på alla härliga skäl att dra till närmaste dansgolv och släppa loss.

   Ta det lugnt

   Bild: Vardagspuls

   7 lata sätt att bränna fett

   KROPP & HÄLSA Hård träning i all ära, men du behöver faktiskt inte ta ut dig helt för att träna i vardagen. Vardagspuls har samlat de bästa sätten att stärka kroppen som du kan göra till en del av din vanliga vardagslunk.

   Träna med hunden

   Bild: Thomas Melen

   Så lägger du upp din träning med en fyrfota kompis

   MOTION & TRÄNING Människans bästa vän – och en fyrfoting som kan motivera dig i toppform. Löpcoachen Thomas Melén berättar vad som gäller för olika hundraser.

   Vardagsträning

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt – med en helt vanlig handduk

   BLOGG Med en helt vanlig handduk kan du träna lika bra som på gymmet. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar flera effektiva övningar.

   Vardagsmotion

   Bild: Johnér

   Så påverkas din kropp av en kort promenad – 30 minuter räcker

   MOTION & TRÄNING Ta tillbaka den viktiga vardagsmotionen. Få in i ryggmärgen att ta en promenad. En kort sväng om dagen höjer vardagspulsen mer än ingen alls – och ger många hälsovinster.