Bild: Privat

5 tips på hur du orkar med kvällsträning efter jobbet

Knepen som får dig att orka när du ”inte orkar”

Det kan vara svårt att hitta orken till att träna efter en arbetsdag. Men det finns knep att ta till. Lisa Beskow, hårt arbetande mamma och träningsentusiast, delar med sig av sina bästa.

Publicerad 2016-11-21 | Vardagspuls

”Jag hade tänkt träna efter jobbet, men jag kände mig trött så jag hoppade över det. Nästa gång ska jag komma iväg!” Känner du igen dig? Vardagströttheten och livspusslet kan ofta kännas som oöverkomliga hinder som står i vägen för träningen – trots att träningen skulle kunna hjälpa oss att hantera just de hindren.

Lisa Beskow arbetar som handläggare på Migrationsverket i Göteborg. En normal arbetsdag slutar hon vid ungefär halv fem. Vid det laget är hon ofta jättetrött.

– Jag kan vara riktigt sliten eftersom det är så mycket som händer på jobbet. Då är träning egentligen det sista jag vill ägna mig åt, berättar hon.

Ändå lyckas hon ta sig iväg på träning två till tre gånger i veckan. Så hur gör hon för att träna, trots att hela kroppen skriker nej och hellre vill lägga sig i soffan? För Lisa Beskow handlar det egentligen inte om motivation, utan om något så tråkigt som disciplin.

– Har jag inte disciplinen finns det ingen motivation i världen som kan vinna över min vardagströtthet. Jag drar mig också för att träna. Men jag har hittat en lösning: jag bokar alltid in passet direkt efter jobbet, så att jag nästan har lite bråttom till det. Om jag kommer hem, sätter mig ner och väntar en timme är det kört. Då vinner tröttheten över mig, säger hon.

Prioritera bort annat

Lisa Beskow stukade foten illa i augusti och tog ett uppehåll från träningen i ett par månader. Då märkte hon stor skillnad i sitt humör och mående. När hon började med överkroppsövningar igen kände hon hur hon kom tillbaka.

– Det var verkligen jättestor skillnad. När jag inte tränade var jag mer negativ och trött. Små jobbiga saker blev mycket större. Som att övertala sexåringen att hon måste ha regnkläder på sig när det regnar ute...

En av de viktigaste lärdomarna hon har dragit är att man måste prioritera bort annat för att kunna ge sin hälsa utrymme.

– Det går att ta bort många "måsten". Mitt hem måste inte se ut som en inredningstidning. Vi kanske inte äter världens bästa mat varje dag. Men vi mår bra och jag orkar lägga tid på träning. Ta av den energi som du lägger på att upprätthålla den där fasaden och lägg på att ta hand om insidan istället.

5 tips som hjälper dig att orka

 1. Boka in träningspasset direkt efter jobbet så hinner du inte tänka efter. "Om jag kommer hem och sätter mig ner är det kört” säger Lisa Beskow.
 2. Förbered middagen. Huvudsaken är att det är enkelt så du slipper tänka på det. Koka quinoa och frys in, sedan kan du värma upp den och blanda i grönsaker och en burk tonfisk, tipsar Lisa Beskow om. Gott, nyttigt och superenkelt. "En bra efter-tränings-middag tar under tio minuter att laga.”
 3. Ta med träningsmatta. Kommer du inte iväg till något pass eller någon träningslokal kan du träna var som helst på en medhavd matta. ”Jag tränar när jag väntar på att min dotter Alicia ska bli klar med sin gymnastik till exempel” säger Lisa Beskow. ”Olika magövningar, rumpa, armar, utfall, plankan och knäböj. Det är inte så genomtänkt, jag kör det jag kommer på tills jag blir svettig.”
 4. Tänk på hur det känns efteråt. ”Jag tänker alltid på målet när jag känner att jag inte orkar. Hur kommer det att kännas efteråt? Jag vet ju att jag kommer gå som på moln efter passet.”
 5. Boka tid med dig själv. Om du inte bokar ett träningspass kan du ändå boka in en tid – med dig själv. Skriv in i kalendern och se det som ett löfte som du inte får bryta. ”Om jag bara tänker att "jag ska ut och springa i kväll, kanske, eventuellt" då blir det inte av.”

PT-Leila

Bild: Moa Alexandersson

Slipp smärta och stelhet med enkel självmassage

MOTION & TRÄNING Går du runt och har ont någonstans? Eller känner dig väldigt stel i vissa muskler, då kan självmassage vara en väldigt god idé. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur.

Lisa Beskow

Bild: Privat

5 smarta tips – så orkar du träna efter jobbet

MOTION & TRÄNING Det kan vara svårt att hitta orken till att träna efter en arbetsdag. Men det finns knep att ta till. Lisa Beskow, hårt arbetande mamma och träningsentusiast, delar med sig av sina bästa.

Det fungerar verkligen!

Bild: Pressbild, Lidingöloppet

Överläkaren: Det här är bästa träningen mot stress

MOTION & TRÄNING Träningen är ett av våra mest effektiva verktyg mot stress. En av de som upptäckt det är stjärnkocken Tommy Myllymäki. Överläkaren Anders Hansen avslöjar vilken träning som är bäst. 

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Något för din arbetsplats?

   Bild: Johnér

   Nya trenden: gruppträna på lunchen

   MOTION & TRÄNING Har du svårt att få till träningen? En ny studie visar att många inte tränar på grund av tidsbrist eller för att de saknar sällskap. Om du känner igen dig kan den nya träningstrenden vara något för dig.

   Aha!

   Bild: Johnér

   Därför står vågen stilla

   KROPP & HÄLSA Du rör på dig ofta och äter bra mat. Ändå händer det ingenting. Varför?

   Högintensiv träning

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Träna igenom hela kroppen på bara 10 minuter

   MOTION & TRÄNING Dåligt med tid att träna? Hoppa inte över passet, korta ner det rejält istället! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur du kör igenom hela kroppen på bara tio minuter.

   Så här ska du tänka!

   Bild: Gunnar Söderström, Eddie Granlund/Lidingöloppet

   ”Tänk positivt – det avgör om du ska lyckas”

   MOTION & TRÄNING Ska du springa Lidingöloppet eller något annat roligt lopp i helgen? Löparcoachen Gunnar Söderström går igenom de absolut största misstagen du kan göra inför och under ett lopp. Och vad du ska göra istället.

   5 övningar

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Så tränar du bort din stelhet och ryggsmärta

   MOTION & TRÄNING Skyll inte på åldern! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar fem övningar som verkligen hjälper mot smärta i ländryggen.

   Experten tipsar

   Bild: Johnér och Moa Alexandersson

   Är det farligt att träna om man har träningsvärk?

   MOTION & TRÄNING Personliga tränaren Leila Söderholm ger dig svaren på allt du behöver veta om den där träningsvärken som kan göra så ont.

   Tips och övningar

   Bild: Johnér

   Så tränar du bäst efter din ålder

   MOTION & TRÄNING Beroende på ålder och förutsättningar behöver vi träna på olika sätt. Personliga tränaren Leila Söderholm tipsar om bra träning för dig mellan 15 och 60 plus.

   Träningstips

   Bild: Johnér och ansträngningsastma

   Låt inte din astma hindra dig – så tränar du smart

   MOTION & TRÄNING Andningsproblem när du tränar? Då kan du ha fått ansträngningsastma – och som astmatiker är det extra viktigt att ha bra kondition enligt experten.

   Träningsexperterna tipsar:

   Bild: Johnér

   Kom igång med träningen en gång för alla

   MOTION & TRÄNING Äntligen är det lätt att ge sig ut och träna! Eller? Trots att man planerat det kan det vara svårt att komma igång. Tur då att att det finns massor av inspiration att hämta.

   Springtime-vinnare

   Bild: Privat

   Marina: ”Jag kommer kämpa med sockret hela livet”

   MOTION & TRÄNING Marina Lundmark från Burträsk var en av vinnarna som åkte på träningsresa till Portugal för ett halvår sedan. Tack vare det hittade hon yogan. Men hennes kamp mot sockersuget pågår fortfarande varje dag.

   Felsteg

   Bild: Runkeeper/GIH

   Så fel kan din stegräknare visa

   MOTION & TRÄNING Gått 10 000 steg i dag? Det kan i själva verket innebära att du bara gått 7 000 steg enligt idrottsfysiologen Mikael Mattsson.

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Styrketräning gör din hjärna yngre

   MOTION & TRÄNING Att styrketräna under ett års tid kan förynga din hjärna med två år. Det här visar en ny studie där det även framkommer att styrketräning kan förebygga tysta hjärnblödningar.

   PT:n tipsar

   Bild: Johnér

   Bästa löparknepen för dig som vill komma igång

   CHATT & KLIPP Gunnar Söderström, personlig tränare och naprapat, chattade med tittarna om bland annat kolhydratladdning, löparknän och vad man ska tänka på om man börjar löpträna som överviktig.

   20 minuter räcker

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt hemma

   MOTION & TRÄNING Svårt att komma igång med träningen? Testa Leilas enkla 20-minutersprogram. Med tre olika svårighetsgrader passar det alla – från nybörjare till mer vältränad.

   Smarta metoden:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Lura dig själv att träna hårdare

   MOTION & TRÄNING Blev det ännu ett pass på gymmet där du inte fick särskilt mycket gjort? Nu har forskare hittat metoden som får dig att orka ta i utan att du själv tänker på det.

   Det var bättre förr

   Bild: SVT

   6 klipp som bevisar att träning var roligare förr

   MOTION & TRÄNING Säg bara "kniiiip" och många av oss får någonting nostalgisk i blicken. För visst var träningen roligare förr? Vardagspuls har samlat några gamla godbitar – från kontorsgympa till 80-talsaerobics.

   Knep & knåp

   Bild: TT

   Så håller du träningskläderna fräscha längre

   MOTION & TRÄNING Känns träningskläderna sura och ofräscha trots att du tvättat dem flera gånger? Var snäll mot dina kläder så håller längre och du slipper köpa nytt. 

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maxa förbränningen med lite sköna dansmoves

   MOTION & TRÄNING Dans är superbra träning som även lyfter humöret. Här är listan på alla härliga skäl att dra till närmaste dansgolv och släppa loss.

   Ta det lugnt

   Bild: Vardagspuls

   7 lata sätt att bränna fett

   KROPP & HÄLSA Hård träning i all ära, men du behöver faktiskt inte ta ut dig helt för att träna i vardagen. Vardagspuls har samlat de bästa sätten att stärka kroppen som du kan göra till en del av din vanliga vardagslunk.

   Träna med hunden

   Bild: Thomas Melen

   Så lägger du upp din träning med en fyrfota kompis

   MOTION & TRÄNING Människans bästa vän – och en fyrfoting som kan motivera dig i toppform. Löpcoachen Thomas Melén berättar vad som gäller för olika hundraser.

   Vardagsträning

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt – med en helt vanlig handduk

   BLOGG Med en helt vanlig handduk kan du träna lika bra som på gymmet. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar flera effektiva övningar.

   Vardagsmotion

   Bild: Johnér

   Så påverkas din kropp av en kort promenad – 30 minuter räcker

   MOTION & TRÄNING Ta tillbaka den viktiga vardagsmotionen. Få in i ryggmärgen att ta en promenad. En kort sväng om dagen höjer vardagspulsen mer än ingen alls – och ger många hälsovinster.