Så stora är hälsovinsterna från Pokémon Go Bild: Johnér

Så stora är hälsovinsterna från Pokémon Go

Ökad förväntad livslängd – med 2,83 miljoner år

Många har misstänkt det, men först nu är det bevisat: de som spelar Pokémon Go rör på sig mer än innan. Folkhälsovinsterna ser ut att vara enorma, enligt en amerikansk studie.

Publicerad 2016-10-24 | Senast ändrad 2017-01-24 | Vardagspuls

Medan marknaden svämmar över av hälso- och träningsappar lyckas ett spel göra det de alla försöker – att förändra livsstilen för användarna till det bättre.

Den värsta Pokémon Go-febern må ha lagt sig, men nu har forskare räknat på vad hälsovinsterna blev för de amerikanska användare som jagade digitala monster under de första tre månaderna. Resultatet: de som spelade Pokémon Go gick 25 procent fler steg per månad jämfört med innan de började – eller i genomsnitt 194 steg per dag.

Det är forskare från Stanford university och Microsoft som ligger bakom studien. De har tittat på över 30 000 amerikanska Pokémon Go-användares fysiska aktivitet. Oavsett monsterjägarnas kön, ålder, vikt eller livsstil kan man se att den fysiska aktiviteten ökat. Sammanlagt beräknas de ha gått 144 miljarder extra steg som ett resultat av spelet – det är 143 resor till månen tur och retur.

Miljoner års ökad livslängd

Eftersom fysisk aktivitet också ökar livslängden har forskarna räknat ut hur mycket längre den förväntade livslängden kommer att bli tack vare Pokémon Go för landets sammanlagt 25 miljoner spelare. Siffran är svindlande 2,83 miljoner år.

Nu hoppas forskarna bakom studien att fler ska få upp ögonen för hur spel kan förbättra folkhälsan. ”Mobilappar som kombinerar spelmekanik med fysisk aktivitet kan leda till betydande ökning av fysisk aktivitet, och kan till skillnad från många traditionella hälsoappar nå de som vanligtvis inte rör på sig så mycket”, skriver forskarna bland annat i studien.

Pokémon Go släpptes i stora delar av världen i juli 2016. Den 4 oktober släpptes spelet också i 31 afrikanska länder vilket betyder att det nu kan spelas på alla bebodda kontinenter. Som mest hade spelet nära 45 miljoner aktiva spelare.

Källor: CNN, Influence of Pokémon Go on Physical Activity: Study and Implications