Bild: Moa Alexandersson

Sluta vänta på motivationen – och träna ändå

Kom igång med PT-Leilas fem peppiga tips

Väntar du på att motivationen och lusten ska komma? Sluta med det – och träna ändå! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm tipsar om hur du kan tänka för att komma igång.

Publicerad 2016-12-28 | Leila Söderholm

Många som vill komma igång och träna väntar på de att de två magiska vännerna lust och motivation ska komma på besök men för många blir också väntan förgäves.

Hur vi än önskar att den ska komma så uteblir motivationen. Motivation skapas oftast när du blir inspirerad av en annan person eller att viljan att göra en förändring skapar inspiration. Det gäller att hitta något som känns så viktigt för dig att du är beredd att göra det som krävs för att nå dit. Att bara vänta på att bli motiverad fungerar sällan och om det fungerar ett tag så är det ofta inte varaktigt.

Fråga dig själv varför du vill röra på dig? Ju fler varför du kan hitta desto lättare är det att identifiera vad du vill uppnå. Vill du känna dig starkare? Träna bort smärta? Bli piggare? Behålla vikten eller gå ner i vikt? Vill du ha mer ork? Få en piggare vardag? Oavsett vad som driver och inspirerar dig så kommer den önskan om den är tillräckligt stark att ge dig motivation. Skriv ner dina tre starkaste varför och sätt upp dem där du ser dem dagligen som en påminnelse.

Samma vilja som får upp dig ur sängen

Ibland så krävs det att du vågar tvinga dig själv till att börja röra dig. Du vet att det är bra och att det blir ett steg närmare målet du satt upp men du hittar inte lusten eller motivationen. Då måste du plocka fram viljan. Det här är samma vilja som får dig upp ur sängen på morgonen.

När du ligger där och tänker att ”i dag stannar jag kvar i sängen!” Då vet du att det får konsekvenser du kommer försent till det där viktiga mötet, barnen missar skolan och din chef kanske blir arg på dig för att du är sen. Då gör du ett aktivt val att gå upp ur sängen.

Det valet är baserat på erfarenhet och att din hjärna vet att det får konsekvenser om du ligger kvar i sängen hela dagen. När du tvingar dig att ta på dig träningskläderna trots att hjärnan febrilt försöker hitta på anledningar till att du ska slippa och stegen ut genom dörren känns tunga som bly. När du trots det motståndet lyckas med viljans hjälp då kommer motivationen med full kraft nästan som en snöbollseffekt.

Känslan är obeskrivlig och lyckohormonerna utsöndras i kroppen så att du känner dig alldeles nöjd och lycklig. Den här känslan spar hjärnan som ett litet bokmärke, så varje gång du tar dig över tröskeln så blir det lättare och lättare att göra det igen.

Enkelt sagt: När motivationen tryter, hitta viljan att fortsätta!

5 tips för att komma igång

Mina bästa tricks som jag själv använder för att få till min träning är dessa:

 • Gör ett veckoschema ett slags beting där du planerar in när du ska träna och vad du ska göra.
  Betinget stänger söndag kväll och har du inte hunnit med det du ska göra så måste du slutföra det innan söndagen är slut. (Bild veckobeting)
 • Lägg fram dina kläder eller packa väskan på kvällen innan du går till sängs. Då blir det som en trigger för hjärnan och du blir mer förberedd på vad som ska ske.
 • Innan du somnar tänk dig igenom ditt träningspass och känn känslan du känner efter ett avslutat träningspass. Nu tränar du mentalt och förbereder hjärnan att acceptera träningen.
 • Om möjligt sätt på dig träningskläderna direkt när du vaknar och försök att få till ditt pass så tidigt som möjligt på dagen. Då ökar chansen att det blir av, ju senare på dagen eller kvällen du tränar desto fler saker kan komma emellan dig och träningen.
 • Istället för att inte göra något alls och hamna i en negativ spiral där du har dåligt samvete för att din träning inte blev av så gör något litet och kort. Två minuters rörelse är bättre än inget och kan göra att du hamnar i en positiv spiral istället som gör det lättare att få till din träning dagen därpå.

All rörelse som blir av är bra oavsett vad du gör! Så kom igång i dag och vänta inte på motivationen.

Kram, Leila

PT-Leila

Bild: Moa Alexandersson

Slipp smärta och stelhet med enkel självmassage

MOTION & TRÄNING Går du runt och har ont någonstans? Eller känner dig väldigt stel i vissa muskler, då kan självmassage vara en väldigt god idé. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur.

Lisa Beskow

Bild: Privat

5 smarta tips – så orkar du träna efter jobbet

MOTION & TRÄNING Det kan vara svårt att hitta orken till att träna efter en arbetsdag. Men det finns knep att ta till. Lisa Beskow, hårt arbetande mamma och träningsentusiast, delar med sig av sina bästa.

Det fungerar verkligen!

Bild: Pressbild, Lidingöloppet

Överläkaren: Det här är bästa träningen mot stress

MOTION & TRÄNING Träningen är ett av våra mest effektiva verktyg mot stress. En av de som upptäckt det är stjärnkocken Tommy Myllymäki. Överläkaren Anders Hansen avslöjar vilken träning som är bäst. 

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Något för din arbetsplats?

   Bild: Johnér

   Nya trenden: gruppträna på lunchen

   MOTION & TRÄNING Har du svårt att få till träningen? En ny studie visar att många inte tränar på grund av tidsbrist eller för att de saknar sällskap. Om du känner igen dig kan den nya träningstrenden vara något för dig.

   Aha!

   Bild: Johnér

   Därför står vågen stilla

   KROPP & HÄLSA Du rör på dig ofta och äter bra mat. Ändå händer det ingenting. Varför?

   Högintensiv träning

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Träna igenom hela kroppen på bara 10 minuter

   MOTION & TRÄNING Dåligt med tid att träna? Hoppa inte över passet, korta ner det rejält istället! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur du kör igenom hela kroppen på bara tio minuter.

   Så här ska du tänka!

   Bild: Gunnar Söderström, Eddie Granlund/Lidingöloppet

   ”Tänk positivt – det avgör om du ska lyckas”

   MOTION & TRÄNING Ska du springa Lidingöloppet eller något annat roligt lopp i helgen? Löparcoachen Gunnar Söderström går igenom de absolut största misstagen du kan göra inför och under ett lopp. Och vad du ska göra istället.

   5 övningar

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Så tränar du bort din stelhet och ryggsmärta

   MOTION & TRÄNING Skyll inte på åldern! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar fem övningar som verkligen hjälper mot smärta i ländryggen.

   Experten tipsar

   Bild: Johnér och Moa Alexandersson

   Är det farligt att träna om man har träningsvärk?

   MOTION & TRÄNING Personliga tränaren Leila Söderholm ger dig svaren på allt du behöver veta om den där träningsvärken som kan göra så ont.

   Tips och övningar

   Bild: Johnér

   Så tränar du bäst efter din ålder

   MOTION & TRÄNING Beroende på ålder och förutsättningar behöver vi träna på olika sätt. Personliga tränaren Leila Söderholm tipsar om bra träning för dig mellan 15 och 60 plus.

   Träningstips

   Bild: Johnér och ansträngningsastma

   Låt inte din astma hindra dig – så tränar du smart

   MOTION & TRÄNING Andningsproblem när du tränar? Då kan du ha fått ansträngningsastma – och som astmatiker är det extra viktigt att ha bra kondition enligt experten.

   Träningsexperterna tipsar:

   Bild: Johnér

   Kom igång med träningen en gång för alla

   MOTION & TRÄNING Äntligen är det lätt att ge sig ut och träna! Eller? Trots att man planerat det kan det vara svårt att komma igång. Tur då att att det finns massor av inspiration att hämta.

   Springtime-vinnare

   Bild: Privat

   Marina: ”Jag kommer kämpa med sockret hela livet”

   MOTION & TRÄNING Marina Lundmark från Burträsk var en av vinnarna som åkte på träningsresa till Portugal för ett halvår sedan. Tack vare det hittade hon yogan. Men hennes kamp mot sockersuget pågår fortfarande varje dag.

   Felsteg

   Bild: Runkeeper/GIH

   Så fel kan din stegräknare visa

   MOTION & TRÄNING Gått 10 000 steg i dag? Det kan i själva verket innebära att du bara gått 7 000 steg enligt idrottsfysiologen Mikael Mattsson.

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Styrketräning gör din hjärna yngre

   MOTION & TRÄNING Att styrketräna under ett års tid kan förynga din hjärna med två år. Det här visar en ny studie där det även framkommer att styrketräning kan förebygga tysta hjärnblödningar.

   PT:n tipsar

   Bild: Johnér

   Bästa löparknepen för dig som vill komma igång

   CHATT & KLIPP Gunnar Söderström, personlig tränare och naprapat, chattade med tittarna om bland annat kolhydratladdning, löparknän och vad man ska tänka på om man börjar löpträna som överviktig.

   20 minuter räcker

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt hemma

   MOTION & TRÄNING Svårt att komma igång med träningen? Testa Leilas enkla 20-minutersprogram. Med tre olika svårighetsgrader passar det alla – från nybörjare till mer vältränad.

   Smarta metoden:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Lura dig själv att träna hårdare

   MOTION & TRÄNING Blev det ännu ett pass på gymmet där du inte fick särskilt mycket gjort? Nu har forskare hittat metoden som får dig att orka ta i utan att du själv tänker på det.

   Det var bättre förr

   Bild: SVT

   6 klipp som bevisar att träning var roligare förr

   MOTION & TRÄNING Säg bara "kniiiip" och många av oss får någonting nostalgisk i blicken. För visst var träningen roligare förr? Vardagspuls har samlat några gamla godbitar – från kontorsgympa till 80-talsaerobics.

   Knep & knåp

   Bild: TT

   Så håller du träningskläderna fräscha längre

   MOTION & TRÄNING Känns träningskläderna sura och ofräscha trots att du tvättat dem flera gånger? Var snäll mot dina kläder så håller längre och du slipper köpa nytt. 

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maxa förbränningen med lite sköna dansmoves

   MOTION & TRÄNING Dans är superbra träning som även lyfter humöret. Här är listan på alla härliga skäl att dra till närmaste dansgolv och släppa loss.

   Ta det lugnt

   Bild: Vardagspuls

   7 lata sätt att bränna fett

   KROPP & HÄLSA Hård träning i all ära, men du behöver faktiskt inte ta ut dig helt för att träna i vardagen. Vardagspuls har samlat de bästa sätten att stärka kroppen som du kan göra till en del av din vanliga vardagslunk.

   Träna med hunden

   Bild: Thomas Melen

   Så lägger du upp din träning med en fyrfota kompis

   MOTION & TRÄNING Människans bästa vän – och en fyrfoting som kan motivera dig i toppform. Löpcoachen Thomas Melén berättar vad som gäller för olika hundraser.

   Vardagsträning

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt – med en helt vanlig handduk

   BLOGG Med en helt vanlig handduk kan du träna lika bra som på gymmet. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar flera effektiva övningar.

   Vardagsmotion

   Bild: Johnér

   Så påverkas din kropp av en kort promenad – 30 minuter räcker

   MOTION & TRÄNING Ta tillbaka den viktiga vardagsmotionen. Få in i ryggmärgen att ta en promenad. En kort sväng om dagen höjer vardagspulsen mer än ingen alls – och ger många hälsovinster.