Barn som har idrott Bild: Mostphotos

Snart utökas idrotten i grundskolan – med 100 timmar

Unga rör på sig för lite. Därför införs 100 extra skolidrottstimmar med start år 2019. Det presenterade regeringen i dag den 16 maj.

Publicerad 2017-05-16 | Vardagspuls

Barn och ungdomar rör på sig för lite och sitter stilla för mycket, visar flera studier. Det är i längden inte bara dåligt för folkhälsan – utan också för skolresultaten. På grund av det presenterade regeringen i dag ett motmedel: 100 timmar extra utbildning i idrott och hälsa i grundskolan från och med 2019.

– Barn ska röra sig varje dag. Det stärker koncentrationen och lärandet. För att nå det målet måste vi jobba mer i skolan, med idrottsrörelsen och friluftslivet. Dagens samling innehåller bland annat fler timmar idrott och hälsa och möjlighet att skärpa läroplanens krav på daglig fysisk aktivitet, skriver utbildningsminister Gustav Fridolin, en av de som presenterade satsningen, i ett pressmeddelande.

Kan räcka till en lektion i veckan

Det är ännu inte helt klart hur de 100 extra idrottstimmarna ska fördelas mellan årskurserna. En analys ska göras för att se var de extra timmarna kan göra störst nytta. Skulle alla timmar användas för att stärka idrotten i högstadiet till exempel så skulle de räcka till ungefär en till idrottslektion i veckan, när man räknar bort lov och andra lediga dagar.

Satsningen på barn och ungas fysiska aktivitet kallas Samling för daglig rörelse och presenteras av regeringen i samarbete med Riksidrottsförbundet, Gymnastik- och Idrottshögskolan, Svenskt Friluftsliv, Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund/Svenska Idrottslärarföreningen.