Sofia Ekblom Bild: Vardagspuls

Sofia kliver ur soffan

”Jag vill orka vara aktiv med barnen”

I Vardagspuls träffar du experter men även personer som vill komma igång med att träning, äta bättre eller bara göra en förändring i livet för en bättre hälsa. Som Sofia Ekblom en 34-årig trebarnsmamma som vill komma tillbaka i den form hon var i tidigare.

Publicerad 2015-02-13 | marten@vardagspuls.se

Tiden och livet har gjort att formen inte är på topp, men med hjälp av Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm ska det bli en förändring.

Hur ser din vardag ut?
– Jag lämnar på skolan på morgonen, sedan jobbar jag lite för mycket medan min man hämtar barnen. Jag vill ju få ihop allt som är roligt med föreningslivet och barnens aktiviteter och där är det fullt upp med ridning, cirkus och andra aktiviteter.

Läs mer: Så testar du enkelt din egen kondition – precis som Sofia

Hur mycket rör du dig i veckan?
– Jag rider en gång i veckan och yogade lite i höstas, men under julen och vintern har det blivit mindre. Jag behöver verkligen komma igång känner jag i ryggen eftersom jag sitter mycket och är ganska lat tyvärr och vill få bättre flås. Jag vill orka mer och hänga med i barnens aktiviteter.

Har du följt eller försökt följa några tips och program tidigare?
– Ja jag har haft en personlig tränare (PT) tidigare men inte längre. Jag har laddat ner en app och hållit på med det i två veckor och sedan faller det. Ambitionen finns där varje vår att nu ska jag börja springa men jag har aldrig fullföljt.

Vilken är din vanligaste ursäkt för att inte börjar träna?
– Jag snöar lätt in på att det är för mycket jobb, våren är min högsäsong och det är jobbigt att träna kondition så då väljer jag bort det. Eftersom jag är så överviktig är det tungt och jobbigt. Dagen innan planerar jag att springa, sedan tänker jag på morgonen att jag tar det i eftermiddag istället och sedan håller jag på så. Och det kan lätt bli för mörkt och för kallt tänker jag…

Läs mer: Leilas 7 viktiga punkter att hålla koll på – för den som vill må bra 

Om du fick spola tillbaka livet och göra om, eller välja bort, rent träningsmässigt vad skulle du göra?
– Jag bodde i Australien i ett halvår och har aldrig mått så bra som då, jag var ute i solen, det var soligt och varmt och jag hängde på gymmet fem dagar i veckan. Jag ångrar att jag inte förvaltade det som jag hade då när jag åkte hem, men istället blev jag kär och då är det så lätt att glida in i hemmamys i soffan istället. 
Jag vill vara lika pigg och fräsch som mina föräldrar när jag 70.

Vad hoppas du få ut av det du ska göra med Vardagspuls?
– Nu ska jag ta mig tusan fullfölja det här, springa vårruset och tycka att det är roligt att springa, det är primära målet.  Jag vill bevisa för mig själv att jag kan fullfölja, och nu finns det ingen återvändo, det handlar inte bara om att springa utan om att må bra. Första avsnittet får jag sitta med skämskudden på när det handlar om midjemått och ni zoomar in på vågen, jag lämnar ut mig själv fullkomligt så nu gäller det.

Läs mer: Så mäter du ditt BMI och kroppsfett

Har familjen varit ett stöd eller kör de på med chipsen i soffan som vanligt?
– Nej de kör på i soffan som vanligt, det kommer lite glada hejarop bara. 

Vad blir svårast?
– Att verkligen hålla i och göra träningspassen, fyra gånger i veckan. Det har funkat någorlunda med löpningen men sedan ska jag träna styrka också. Att äta lite kolhydrater känns helt okej även om det innebär att jag måste tänka till lite innan jag åker iväg för dagen.