PT-Leila Söderholm visar bra övningar för dig med trött rygg Bild: Moa Alexandersson

Stretch för trötta ryggar

PT-Leilas övningar som gör ryggen piggare

Vi är många som behöver jobba med kroppens rörelsemönster och framför allt se till att bibehålla en rörlig kropp år efter år menar Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm. Här bjuder hon på tre övningar för en starkare och piggare rygg.

Publicerad 2017-10-31 | Leila Söderholm

Efter en stillasittande dag så är det både skönt och avslappnande att sträcka ut kroppen. Det de flesta av oss saknar i vardagen är att rotera och sträcka ryggraden. Alla kan ha glädje och nytta av övningarna nedan oavsett vilken nivå eller rörlighet kroppen har. Tränar man mycket så gäller det också att visa kroppen respekt genom att stretcha dynamiskt och använda positioner som inte använts under dagen. Ett trick för att få till det är att göra korta små pass som inte känns oöverstigliga. Då kommer självförtroendet och lyckokänslan av att faktiskt ha utfört nyttiga och bra övningar att bli stark.

Skorpionsstretch

 

Skön stretch och träning för trötta ryggar. Skorpionen ger ökad flexibilitet och styrka i ländryggen, bålen, axlarna och stretchar också bröstet.
Gör så här:
1. Ligg på magen med armarna sträckta rakt ut.
2. Lyft ena benet och för det över på andra sidan, se om du kan komma lite längre varje gång för att tillslut nudda tån i golvet. Är du stel eller om övningen är ny för dig så följ med lite med underkroppen (se bilden nedan).
3. Gå tillbaka till startpositionen och gör 10 st för att sen byta ben. Tänk på att skynda långsamt, ta bara ut rörelsen så mycket att du känner kontroll hela vägen.

Höftböjarstretch

Höftböjaren går ut på att lyfta benen och att öka svanken. För att riktigt få till en bra stretch så gäller det att minska svanken. Tänk att du spänner rumpan och tippar bäckenet bakåt (dra in svansen) det är då det är lättare att få en bra sträckning i muskeln.

Ryggsträckare med bröststretch

Ha raka armar med händerna riktigt brett isär. Sänk rumpan ner mot hälarna och tänk att du klistrar fast dina händer i golvet så att de behåller sin position. Sänk rumpan lite mer för varje sekund och känn hur det sträcker i bröstet och att ryggen sträcks ut.