Bild: Johnér

Ett års styrketräning kan göra din hjärna 2 år yngre

Demens kan förskjutas och tysta hjärnblödningar förhindras – med hjälp av styrketräning. Det här visar en ny kanadensisk undersökning.

Publicerad 2016-02-17 | Vardagspuls

Att träning är bra för både kroppen och knoppen i flera avseenden är sedan länge välkänt. Men att det faktiskt kan göra inte bara din kropp – utan även hjärna – yngre, kanske kan motivera fler grupper i samhället att gå till gymmet.

Tidigare har det gjorts flera studier som påvisar konditionsträningens effekt på hjärnan. Anledningen till att det är just konditionsträningen som det fokuserats på beror på att forskningen började med djurförsök och att det helt enkelt är lättare att få en råtta att springa i ett hjul än att lyfta vikter.

Det här förklarar den kanadensiska forskaren Teresa Liu- Ambrose för SVT:s Vetenskapens värld. Hon är en av de som ligger bakom en styrketränings-studie vid University of British Columbia i Kanada. I undersökningen fick ett hundratal kvinnor i 70-80-årsåldern, som alla hade ett förstadium till demens, träna två gånger i veckan. Halva gruppen fick göra lätta styrkeövningar och den andra gruppen fick göra rena konditionspass i form av promenader.

De två träningsgrupperna jämfördes sedan med en kontrollgrupp – där deltagarna bara hade fått göra olika stretchövningar. Under det halvår som experimentet pågick genomgick kvinnorna också regelbundna tester av hjärnkapaciteten. Trots att studien är relativt liten kunde forskarna tydligt se hur styrketräning påverkade de delar av hjärnan som sköter komplext tänkande – så kallad exekutiv förmåga. Den positiva effekten syntes även på det så kallade associativa minnet, där det gäller att till exempel para ihop ett ansikte med ett namn, skriver Vetenskapens värld. Forskarnas teori är att styrketräningen sätter fart på produktionen av ämnen som får hjärnans nervceller och blodkärl att växa bättre.
– Våra studier tyder på att man åtminstone kan skjuta upp demenssjukdomens utbrott genom att vara fysiskt aktiv, säger Teresa Liu- Ambrose till Vetenskapens värld och berättar att ett års styrketräning faktiskt kan göra hjärnan uppemot två år yngre.

Effekterna skiljer sig åt beroende på träning

Studien visade också på att konditionsträning har en annan effekt på hjärnan än vad styrketräning har. Vid konditionsträning förbättrades istället det så kallade episodiska minnet  som innebär förmågan att till exempel komma ihåg ord på en lista. Konditionsträning aktiverar andra hormonsystem än vid styrketräning  och ger därför andra effekter i hjärnan. Kontrollgruppen visade däremot inga förbättringar alls.

Kan förhindra tysta hjärnblödningar

Forskningen i Vancouver visade också att styrketräning även verkar kunna motverka så kallade tysta hjärnblödningar, som är vanliga hos folk från 40-ålsåldern och uppåt.
 Vi vet att den som råkar ut för sådana här skador löper större risk att utveckla demens i framtiden, och vi ser att styrketräning bromsar skadornas utbredning. Det här understryker verkligen styrketräningens betydelse när det gäller hjärnan, säger Teresa Liu-Ambrose till Vetenskapens värld.

Blodflödet i hjärnan ökar med 20 procent 

Anders Hansen som är överläkare i psykiatri säger till Vetenskapens värld att de positiva effekterna på hjärnan vid träning är många.
– Det händer ofantligt mycket hjärnan även hos yngre som rör sig, säger han och berättar att hjärnans blodflöde ökar med 20 procent vid fysisk ansträngning.
– Och på sikt bildas det också nya hjärnceller i den delen av hjärnan som heter hippocampus och kopplingen mellan olika delar i hjärnan stärks.

Han berättar också att studier har visat på att simultankapaciteten förbättras, att vi blir mer stresståliga och att kreativiteten ökar hos de som är fysiskt aktiva, något som han har pratat om i Vardagspuls tidigare.
– Och det verkar till och med som att intelligensen ökar.

Och det bästa av allt. Du behöver inte springa ett maraton för att få effekt.
– Hjärnan räknar all rörelse, varje steg vi tar. Men det ultimata verkar vara att springa tre gånger i veckan, helst minst 30 minuter.

 

Resultat direkt!

Bild: Johnér

Det här händer i kroppen när du börjar träna

MOTION & TRÄNING När du börjar träna, för första gången eller efter ett uppehåll, tar det inte lång tid innan du får effekt. Tvärtom påverkas din kropp direkt på flera sätt. Vi har listat några av de skönaste.

Det fungerar verkligen!

Bild: Pressbild, Lidingöloppet

Överläkaren: Det här är bästa träningen mot stress

MOTION & TRÄNING Träningen är ett av våra mest effektiva verktyg mot stress. En av de som upptäckt det är stjärnkocken Tommy Myllymäki. Överläkaren Anders Hansen avslöjar vilken träning som är bäst. 

Studie visar

Bild: Johnér

Så stora är hälsovinsterna från Pokémon Go

MOTION & TRÄNING Många har misstänkt det, men först nu är det bevisat: de som spelar Pokémon Go rör på sig mer än innan. Och folkhälsovinsterna ser ut att vara enorma, enligt en amerikansk studie.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Något för din arbetsplats?

   Bild: Johnér

   Nya trenden: gruppträna på lunchen

   MOTION & TRÄNING Har du svårt att få till träningen? En ny studie visar att många inte tränar på grund av tidsbrist eller för att de saknar sällskap. Om du känner igen dig kan den nya träningstrenden vara något för dig.

   Aha!

   Bild: Johnér

   Därför står vågen stilla

   KROPP & HÄLSA Du rör på dig ofta och äter bra mat. Ändå händer det ingenting. Varför?

   Högintensiv träning

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Träna igenom hela kroppen på bara 10 minuter

   MOTION & TRÄNING Dåligt med tid att träna? Hoppa inte över passet, korta ner det rejält istället! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur du kör igenom hela kroppen på bara tio minuter.

   Så här ska du tänka!

   Bild: Gunnar Söderström, Eddie Granlund/Lidingöloppet

   ”Tänk positivt – det avgör om du ska lyckas”

   MOTION & TRÄNING Ska du springa Lidingöloppet eller något annat roligt lopp i helgen? Löparcoachen Gunnar Söderström går igenom de absolut största misstagen du kan göra inför och under ett lopp. Och vad du ska göra istället.

   5 övningar

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Så tränar du bort din stelhet och ryggsmärta

   MOTION & TRÄNING Skyll inte på åldern! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar fem övningar som verkligen hjälper mot smärta i ländryggen.

   Experten tipsar

   Bild: Johnér och Moa Alexandersson

   Är det farligt att träna om man har träningsvärk?

   MOTION & TRÄNING Personliga tränaren Leila Söderholm ger dig svaren på allt du behöver veta om den där träningsvärken som kan göra så ont.

   Tips och övningar

   Bild: Johnér

   Så tränar du bäst efter din ålder

   MOTION & TRÄNING Beroende på ålder och förutsättningar behöver vi träna på olika sätt. Personliga tränaren Leila Söderholm tipsar om bra träning för dig mellan 15 och 60 plus.

   Träningstips

   Bild: Johnér och ansträngningsastma

   Låt inte din astma hindra dig – så tränar du smart

   MOTION & TRÄNING Andningsproblem när du tränar? Då kan du ha fått ansträngningsastma – och som astmatiker är det extra viktigt att ha bra kondition enligt experten.

   Träningsexperterna tipsar:

   Bild: Johnér

   Kom igång med träningen en gång för alla

   MOTION & TRÄNING Äntligen är det lätt att ge sig ut och träna! Eller? Trots att man planerat det kan det vara svårt att komma igång. Tur då att att det finns massor av inspiration att hämta.

   Springtime-vinnare

   Bild: Privat

   Marina: ”Jag kommer kämpa med sockret hela livet”

   MOTION & TRÄNING Marina Lundmark från Burträsk var en av vinnarna som åkte på träningsresa till Portugal för ett halvår sedan. Tack vare det hittade hon yogan. Men hennes kamp mot sockersuget pågår fortfarande varje dag.

   Felsteg

   Bild: Runkeeper/GIH

   Så fel kan din stegräknare visa

   MOTION & TRÄNING Gått 10 000 steg i dag? Det kan i själva verket innebära att du bara gått 7 000 steg enligt idrottsfysiologen Mikael Mattsson.

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Styrketräning gör din hjärna yngre

   MOTION & TRÄNING Att styrketräna under ett års tid kan förynga din hjärna med två år. Det här visar en ny studie där det även framkommer att styrketräning kan förebygga tysta hjärnblödningar.

   PT:n tipsar

   Bild: Johnér

   Bästa löparknepen för dig som vill komma igång

   CHATT & KLIPP Gunnar Söderström, personlig tränare och naprapat, chattade med tittarna om bland annat kolhydratladdning, löparknän och vad man ska tänka på om man börjar löpträna som överviktig.

   20 minuter räcker

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt hemma

   MOTION & TRÄNING Svårt att komma igång med träningen? Testa Leilas enkla 20-minutersprogram. Med tre olika svårighetsgrader passar det alla – från nybörjare till mer vältränad.

   Smarta metoden:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Lura dig själv att träna hårdare

   MOTION & TRÄNING Blev det ännu ett pass på gymmet där du inte fick särskilt mycket gjort? Nu har forskare hittat metoden som får dig att orka ta i utan att du själv tänker på det.

   Det var bättre förr

   Bild: SVT

   6 klipp som bevisar att träning var roligare förr

   MOTION & TRÄNING Säg bara "kniiiip" och många av oss får någonting nostalgisk i blicken. För visst var träningen roligare förr? Vardagspuls har samlat några gamla godbitar – från kontorsgympa till 80-talsaerobics.

   Knep & knåp

   Bild: TT

   Så håller du träningskläderna fräscha längre

   MOTION & TRÄNING Känns träningskläderna sura och ofräscha trots att du tvättat dem flera gånger? Var snäll mot dina kläder så håller längre och du slipper köpa nytt. 

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maxa förbränningen med lite sköna dansmoves

   MOTION & TRÄNING Dans är superbra träning som även lyfter humöret. Här är listan på alla härliga skäl att dra till närmaste dansgolv och släppa loss.

   Ta det lugnt

   Bild: Vardagspuls

   7 lata sätt att bränna fett

   KROPP & HÄLSA Hård träning i all ära, men du behöver faktiskt inte ta ut dig helt för att träna i vardagen. Vardagspuls har samlat de bästa sätten att stärka kroppen som du kan göra till en del av din vanliga vardagslunk.

   Träna med hunden

   Bild: Thomas Melen

   Så lägger du upp din träning med en fyrfota kompis

   MOTION & TRÄNING Människans bästa vän – och en fyrfoting som kan motivera dig i toppform. Löpcoachen Thomas Melén berättar vad som gäller för olika hundraser.

   Vardagsträning

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt – med en helt vanlig handduk

   BLOGG Med en helt vanlig handduk kan du träna lika bra som på gymmet. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar flera effektiva övningar.

   Vardagsmotion

   Bild: Johnér

   Så påverkas din kropp av en kort promenad – 30 minuter räcker

   MOTION & TRÄNING Ta tillbaka den viktiga vardagsmotionen. Få in i ryggmärgen att ta en promenad. En kort sväng om dagen höjer vardagspulsen mer än ingen alls – och ger många hälsovinster.