Bild: Johnér

Träna för din ålder

Efter 50 är träning viktigare än någonsin!

Träning är bra oavsett ålder. Men i olika faser i livet har man olika förutsättningar och behöver också fokusera på en viss typ av träning. Fysisk aktivitet är alltid bra men faktum är att är ännu viktigare att träna regelbundet när vi kommit upp i 50-årsåldern.
– Efter 50 börjar nedbrytningen av benmassan, så då är det extra viktigt med styrketräning för att minska risken för benskörhet, säger personliga tränaren Leila Söderholm som här tipsar om bra träning för olika åldrar.

Publicerad 2016-03-20 | Vardagspuls
 

 

CHATT: Leila Söderholm svarar på tittarfrågor om träning för olika åldrar

I 25-årsåldern är vi fysiskt på topp och redan i 40-årsåldern börjar vi förlora muskelmassa.Det berättar personliga tränaren Leila Söderholm som menar att vi bör fokusera och träna på olika sätt beroende på ålder och individuella förutsättningar.
– Jag träffar många 60-åringar som är som en vältränad 20-åring i kroppen och då kan de träna på ett annat sätt än en annan 60-åring. En äldre kropp kräver lite mer försiktighet och har en längre startsträcka än en 20 åring kropp. Redan efter 30 år så är våra diskar i ryggen tunnare och kan lättare spricka, säger Leila Söderholm och menar att många tränar för lågintensivt för att man är rädd för att träna för hårt och tror att man då ska skada sig.
­

För dig mellan 15 och 60 plus – träna så här

När man är i 15-årsåldern och några år uppåt har man generellt en instabil överkropp och dålig kontroll på bålmuskulaturen. Ungdomar kan vara instabila i sin överkropp eftersom de växt väldigt mycket på kort tid. Då gäller det att lära sig använda hela kroppen och bålen för att motoriskt hitta kopplingen mellan olika muskelslingor.

När man kommer upp i 20-årsåldern har man ofta en stark kropp som tål mycket. Då kan man jobba med allt. Tänk på att sträcka ut.

Redan i 30-årsåldern börjar musklerna förtvina om de inte används – så styrketräna och gärna explosivt.

I 40-årsåldern kan förslitningsskador börja kännas av ­– stärk rygg och axlar.

I 50-årsåldern blir du långsammare och stelare. Jobba med snabbhet och rörlighet och styrketräna.

I 60-årsåldern och uppåt försvagas skelettet, så jobba med hopp, styrketräning och kondition.

Styrketräning för barn? Se klipp nedan:

 

Övningarna för dig som är...

15+
Träna bålstabilitet.

Bra träningsformer är bollsporter, skidåkning, simning och gymnastik.

20+
Nu är vi på topp i vår fysiska kapacitet. Vi är starka, tåliga och uthålliga. Nu är det ok att belasta med mer än sin egen vikt utan att riskera skador. Konditions- och stabilitetsträning är viktigt och det är också viktigt att sträcka ut ordentligt för att öka rörligheten i lederna.

Träna allsidigt, både rörlighet, styrka och kondition. Sätt grunden till en bra fysik genom att träna komplexa övningar som får med mycket på en gång i en rörelse.

30+
Nu lever vi ofta hektiskt liv så satsa på kvalitativ träning. Hellre 40 minuters styrketräning än två timmars vardagsmotion. Cykla eller gå till jobbet, ta en promenad på lunchen, lek med barnen och gör utflykter på helgerna.

Nu är det jätteviktigt att styrketräna! Därför måste du bibehålla din muskelmassa för nu börjar den brytas ner om du inte använder dina muskler. Det betyder inte att du måste lyfta skrot på gym utan jobba funktionellt med övningar som både stärker muskler och ökar konditionen samt smörjer dina leder. Jobba explosivt med hopp och ett annat tempo i din träning som variation.

40+
Nu börjar muskelmassa och balans bli sämre. Därför är olika typer av bollövningar bra. Träna för hållbarhet. Det är viktigt att fortsätta jobba med snabbhet i dina rörelser. Vi blir snabbt långsammare i våra rörelser om vi inte tränar.

Träna rygg och axlar för att undvika förslitningsskador. Håll också konditionsträningen på en vettig nivå. Att vara helt otränad och ge ett nyårslöfte att köra Vasaloppet två månader senare är inte smart – det kan ge mycket skador.

Det är viktigt att jobba med din hållning och bygga muskler kring dina leder för att hålla bättre och slippa smärta.

Kör styrketräning med inslag av stärkande rygg och axelövningar. Behåll din muskelmassa genom att styrketräna hela kroppen en gång per vecka. Träna kondition i passet eller separat.

50+

Nu är det viktigare än någonsin att röra på dig. Varje gång du belastar en led eller skelettet så smörjer du dina leder och tätar skelettet.

När du nått klimakteriet försvagas skelettet allt mer. Därför är belastningen i träningen viktig, exempelvis gympa med hopp eller löpning. Om du har ont i knäna eller andra leder  så är belastning bra. Även styrketräning är viktigt. Hopp och stötar genom kroppen samt styrketräning gör att du behåller ditt skelett starkt. Om du gillar att promenera – lägg till stavar i gången så ökar effektiviteten med runt 30 procent jämfört med om du bara promenera vanligt.

Bra övningar är step up på bräda med vikter och hopp med händerna på en stol.

Källa: Leila Söderholm, personlig tränare

PT-Leila

Bild: Moa Alexandersson

Slipp smärta och stelhet med enkel självmassage

MOTION & TRÄNING Går du runt och har ont någonstans? Eller känner dig väldigt stel i vissa muskler, då kan självmassage vara en väldigt god idé. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur.

Lisa Beskow

Bild: Privat

5 smarta tips – så orkar du träna efter jobbet

MOTION & TRÄNING Det kan vara svårt att hitta orken till att träna efter en arbetsdag. Men det finns knep att ta till. Lisa Beskow, hårt arbetande mamma och träningsentusiast, delar med sig av sina bästa.

Det fungerar verkligen!

Bild: Pressbild, Lidingöloppet

Överläkaren: Det här är bästa träningen mot stress

MOTION & TRÄNING Träningen är ett av våra mest effektiva verktyg mot stress. En av de som upptäckt det är stjärnkocken Tommy Myllymäki. Överläkaren Anders Hansen avslöjar vilken träning som är bäst. 

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Något för din arbetsplats?

   Bild: Johnér

   Nya trenden: gruppträna på lunchen

   MOTION & TRÄNING Har du svårt att få till träningen? En ny studie visar att många inte tränar på grund av tidsbrist eller för att de saknar sällskap. Om du känner igen dig kan den nya träningstrenden vara något för dig.

   Aha!

   Bild: Johnér

   Därför står vågen stilla

   KROPP & HÄLSA Du rör på dig ofta och äter bra mat. Ändå händer det ingenting. Varför?

   Högintensiv träning

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Träna igenom hela kroppen på bara 10 minuter

   MOTION & TRÄNING Dåligt med tid att träna? Hoppa inte över passet, korta ner det rejält istället! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur du kör igenom hela kroppen på bara tio minuter.

   Så här ska du tänka!

   Bild: Gunnar Söderström, Eddie Granlund/Lidingöloppet

   ”Tänk positivt – det avgör om du ska lyckas”

   MOTION & TRÄNING Ska du springa Lidingöloppet eller något annat roligt lopp i helgen? Löparcoachen Gunnar Söderström går igenom de absolut största misstagen du kan göra inför och under ett lopp. Och vad du ska göra istället.

   5 övningar

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Så tränar du bort din stelhet och ryggsmärta

   MOTION & TRÄNING Skyll inte på åldern! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar fem övningar som verkligen hjälper mot smärta i ländryggen.

   Experten tipsar

   Bild: Johnér och Moa Alexandersson

   Är det farligt att träna om man har träningsvärk?

   MOTION & TRÄNING Personliga tränaren Leila Söderholm ger dig svaren på allt du behöver veta om den där träningsvärken som kan göra så ont.

   Tips och övningar

   Bild: Johnér

   Så tränar du bäst efter din ålder

   MOTION & TRÄNING Beroende på ålder och förutsättningar behöver vi träna på olika sätt. Personliga tränaren Leila Söderholm tipsar om bra träning för dig mellan 15 och 60 plus.

   Träningstips

   Bild: Johnér och ansträngningsastma

   Låt inte din astma hindra dig – så tränar du smart

   MOTION & TRÄNING Andningsproblem när du tränar? Då kan du ha fått ansträngningsastma – och som astmatiker är det extra viktigt att ha bra kondition enligt experten.

   Träningsexperterna tipsar:

   Bild: Johnér

   Kom igång med träningen en gång för alla

   MOTION & TRÄNING Äntligen är det lätt att ge sig ut och träna! Eller? Trots att man planerat det kan det vara svårt att komma igång. Tur då att att det finns massor av inspiration att hämta.

   Springtime-vinnare

   Bild: Privat

   Marina: ”Jag kommer kämpa med sockret hela livet”

   MOTION & TRÄNING Marina Lundmark från Burträsk var en av vinnarna som åkte på träningsresa till Portugal för ett halvår sedan. Tack vare det hittade hon yogan. Men hennes kamp mot sockersuget pågår fortfarande varje dag.

   Felsteg

   Bild: Runkeeper/GIH

   Så fel kan din stegräknare visa

   MOTION & TRÄNING Gått 10 000 steg i dag? Det kan i själva verket innebära att du bara gått 7 000 steg enligt idrottsfysiologen Mikael Mattsson.

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Styrketräning gör din hjärna yngre

   MOTION & TRÄNING Att styrketräna under ett års tid kan förynga din hjärna med två år. Det här visar en ny studie där det även framkommer att styrketräning kan förebygga tysta hjärnblödningar.

   PT:n tipsar

   Bild: Johnér

   Bästa löparknepen för dig som vill komma igång

   CHATT & KLIPP Gunnar Söderström, personlig tränare och naprapat, chattade med tittarna om bland annat kolhydratladdning, löparknän och vad man ska tänka på om man börjar löpträna som överviktig.

   20 minuter räcker

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt hemma

   MOTION & TRÄNING Svårt att komma igång med träningen? Testa Leilas enkla 20-minutersprogram. Med tre olika svårighetsgrader passar det alla – från nybörjare till mer vältränad.

   Smarta metoden:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Lura dig själv att träna hårdare

   MOTION & TRÄNING Blev det ännu ett pass på gymmet där du inte fick särskilt mycket gjort? Nu har forskare hittat metoden som får dig att orka ta i utan att du själv tänker på det.

   Det var bättre förr

   Bild: SVT

   6 klipp som bevisar att träning var roligare förr

   MOTION & TRÄNING Säg bara "kniiiip" och många av oss får någonting nostalgisk i blicken. För visst var träningen roligare förr? Vardagspuls har samlat några gamla godbitar – från kontorsgympa till 80-talsaerobics.

   Knep & knåp

   Bild: TT

   Så håller du träningskläderna fräscha längre

   MOTION & TRÄNING Känns träningskläderna sura och ofräscha trots att du tvättat dem flera gånger? Var snäll mot dina kläder så håller längre och du slipper köpa nytt. 

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maxa förbränningen med lite sköna dansmoves

   MOTION & TRÄNING Dans är superbra träning som även lyfter humöret. Här är listan på alla härliga skäl att dra till närmaste dansgolv och släppa loss.

   Ta det lugnt

   Bild: Vardagspuls

   7 lata sätt att bränna fett

   KROPP & HÄLSA Hård träning i all ära, men du behöver faktiskt inte ta ut dig helt för att träna i vardagen. Vardagspuls har samlat de bästa sätten att stärka kroppen som du kan göra till en del av din vanliga vardagslunk.

   Träna med hunden

   Bild: Thomas Melen

   Så lägger du upp din träning med en fyrfota kompis

   MOTION & TRÄNING Människans bästa vän – och en fyrfoting som kan motivera dig i toppform. Löpcoachen Thomas Melén berättar vad som gäller för olika hundraser.

   Vardagsträning

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt – med en helt vanlig handduk

   BLOGG Med en helt vanlig handduk kan du träna lika bra som på gymmet. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar flera effektiva övningar.

   Vardagsmotion

   Bild: Johnér

   Så påverkas din kropp av en kort promenad – 30 minuter räcker

   MOTION & TRÄNING Ta tillbaka den viktiga vardagsmotionen. Få in i ryggmärgen att ta en promenad. En kort sväng om dagen höjer vardagspulsen mer än ingen alls – och ger många hälsovinster.