Bild: Johnér

Håll igång under semestern – så gör du

6 tips för att inte tappa träningen under ledigheten

Semester – mer tid över för träning! Eller? Det är lätt att förslappas under sommarens lediga dagar. Men det går att kombinera träning och vila.

Publicerad 2015-07-03 | Senast ändrad 2016-07-28 | Vardagspuls

Samtidigt som det är viktigt att vila upp sig under ledigheten kan det bli svårt att komma igång med träningen igen efter semestern om du sjunkit ned för djupt i solstolen… Vardagspuls har samlat de bästa råden för en lagom aktiv semester – för dig som vill få ut det mesta av både vilan och träningen!

1. Använd morgontimmarna


Låt inte träningen bli ett dåligt samvete som hänger över dig under dina lediga dagar. Bästa sättet att undvika det: ta itu med den det första du gör! Ofta är det också lättast att klämma in ett träningspass innan dagen riktigt kommit igång. Och om du inte trodde att du är typen som klarar av att träna på morgonen, tänk om. Här har vi samlat flera smarta tips som hjälper dig att komma igång med morgonträningen.

2. Sänk dina målDet viktigaste är att hålla igång över semestern, det är bättre att sänka målen än att helt välja bort träningen. I stället för att ha som mål att springa visst långt eller snabbt kan målet vara att helt enkelt röra på sig en stund varje dag för att behålla regelbundenheten. Sedan kan du trappa upp träningen igen efter att semestern är över. Till exempel kan Leila Söderholms sex veckors-program vara bra att utgå från för semesterträningen.

3. Vila helt en vecka – men helst inte flerOm du ändå vill slappa till ordentligt under semestern, gör det under en kortare, avgränsad tidsperiod. Bestäm en vecka som blir din helt träningsfria period och håll dig till den. Forskning tyder på att en paus på en vecka från en i övrigt regelbunden träning inte gör någon större skillnad i det långa loppet. Om du vanligtvis tränar mycket och intensivt kan det rentav vara bra att ta en vecka ledigt någon gång ibland för att låta kroppen återhämta sig.

4. Packa lätt och rätt


Det finns en risk att du tappar bort regelbundenheten i träningen när du reser mycket. Kläderna har tagit slut eller så har du glömt det där svettbandet som du måste ha hemma. Planera din träning och packa smart. Favoritlöparskorna och funktionskläder som du kan hänga på tork eller skölja upp och använda igen kanske räcker. Träningsband kan annars vara smart att ta med sig, de tar ingen större plats, väger lite och kan användas till mycket. Eller så kan du träna bara med den egna kroppen. Ta med en matta som du kan använda både till träningsövningar och som sittunderlag på utflykten. Här visar PT:n Leila Söderholm flera smarta övningar som du kan göra i sommarstugan eller på hotellrummet. Och du, lämna hantlarna hemma – om du behöver tyngder till din träning kan du fylla ett par PET-flaskor med vatten i stället.

5. Träna intensivtOm du vill få tid över till annat kan det vara en bra idé att under en tid byta ut tidskrävande, långsam träning mot kortare, mer intensiva träningspass. En skotsk studie har visat att så lite som två minuter högintensiv träning i veckan märkbart förbättrar hälsan för personer som är överviktiga. Ta i ordenligt, få det ur världen och lägg dig sedan och läs den där boken som du aldrig hinner ta tag i. Här visar Vardagspuls träningsexpert Oscar Jöback några riktigt tidseffektiva – och jobbiga – övningar för dig som vill komprimera träningspassen för att få tid till annat under semestern. Men tänk på att inte överskrida din förmåga, och särskilt när det är ovanligt varmt.

6. UpptäckNär du är ute och reser kan det vara motiverande att se löpturen som en rekognoseringsrunda. Att springa genom en ny stad kan vara ett riktigt bra sätt att börja lära känna den och att snabbt spana in platser man vill besöka senare under dagen i ett lugnare tempo. Är du rädd för att springa vilse? Spring längs ett vatten eller rakt fram längs en gata och rakt tillbaka. Memorera några saker ordentligt längs vägen och ha med dig adressen för säkerhets skull.

Glad sommar!

PT-Leila

Bild: Moa Alexandersson

Slipp smärta och stelhet med enkel självmassage

MOTION & TRÄNING Går du runt och har ont någonstans? Eller känner dig väldigt stel i vissa muskler, då kan självmassage vara en väldigt god idé. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur.

Lisa Beskow

Bild: Privat

5 smarta tips – så orkar du träna efter jobbet

MOTION & TRÄNING Det kan vara svårt att hitta orken till att träna efter en arbetsdag. Men det finns knep att ta till. Lisa Beskow, hårt arbetande mamma och träningsentusiast, delar med sig av sina bästa.

Det fungerar verkligen!

Bild: Pressbild, Lidingöloppet

Överläkaren: Det här är bästa träningen mot stress

MOTION & TRÄNING Träningen är ett av våra mest effektiva verktyg mot stress. En av de som upptäckt det är stjärnkocken Tommy Myllymäki. Överläkaren Anders Hansen avslöjar vilken träning som är bäst. 

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Något för din arbetsplats?

   Bild: Johnér

   Nya trenden: gruppträna på lunchen

   MOTION & TRÄNING Har du svårt att få till träningen? En ny studie visar att många inte tränar på grund av tidsbrist eller för att de saknar sällskap. Om du känner igen dig kan den nya träningstrenden vara något för dig.

   Aha!

   Bild: Johnér

   Därför står vågen stilla

   KROPP & HÄLSA Du rör på dig ofta och äter bra mat. Ändå händer det ingenting. Varför?

   Högintensiv träning

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Träna igenom hela kroppen på bara 10 minuter

   MOTION & TRÄNING Dåligt med tid att träna? Hoppa inte över passet, korta ner det rejält istället! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur du kör igenom hela kroppen på bara tio minuter.

   Så här ska du tänka!

   Bild: Gunnar Söderström, Eddie Granlund/Lidingöloppet

   ”Tänk positivt – det avgör om du ska lyckas”

   MOTION & TRÄNING Ska du springa Lidingöloppet eller något annat roligt lopp i helgen? Löparcoachen Gunnar Söderström går igenom de absolut största misstagen du kan göra inför och under ett lopp. Och vad du ska göra istället.

   5 övningar

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Så tränar du bort din stelhet och ryggsmärta

   MOTION & TRÄNING Skyll inte på åldern! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar fem övningar som verkligen hjälper mot smärta i ländryggen.

   Experten tipsar

   Bild: Johnér och Moa Alexandersson

   Är det farligt att träna om man har träningsvärk?

   MOTION & TRÄNING Personliga tränaren Leila Söderholm ger dig svaren på allt du behöver veta om den där träningsvärken som kan göra så ont.

   Tips och övningar

   Bild: Johnér

   Så tränar du bäst efter din ålder

   MOTION & TRÄNING Beroende på ålder och förutsättningar behöver vi träna på olika sätt. Personliga tränaren Leila Söderholm tipsar om bra träning för dig mellan 15 och 60 plus.

   Träningstips

   Bild: Johnér och ansträngningsastma

   Låt inte din astma hindra dig – så tränar du smart

   MOTION & TRÄNING Andningsproblem när du tränar? Då kan du ha fått ansträngningsastma – och som astmatiker är det extra viktigt att ha bra kondition enligt experten.

   Träningsexperterna tipsar:

   Bild: Johnér

   Kom igång med träningen en gång för alla

   MOTION & TRÄNING Äntligen är det lätt att ge sig ut och träna! Eller? Trots att man planerat det kan det vara svårt att komma igång. Tur då att att det finns massor av inspiration att hämta.

   Springtime-vinnare

   Bild: Privat

   Marina: ”Jag kommer kämpa med sockret hela livet”

   MOTION & TRÄNING Marina Lundmark från Burträsk var en av vinnarna som åkte på träningsresa till Portugal för ett halvår sedan. Tack vare det hittade hon yogan. Men hennes kamp mot sockersuget pågår fortfarande varje dag.

   Felsteg

   Bild: Runkeeper/GIH

   Så fel kan din stegräknare visa

   MOTION & TRÄNING Gått 10 000 steg i dag? Det kan i själva verket innebära att du bara gått 7 000 steg enligt idrottsfysiologen Mikael Mattsson.

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Styrketräning gör din hjärna yngre

   MOTION & TRÄNING Att styrketräna under ett års tid kan förynga din hjärna med två år. Det här visar en ny studie där det även framkommer att styrketräning kan förebygga tysta hjärnblödningar.

   PT:n tipsar

   Bild: Johnér

   Bästa löparknepen för dig som vill komma igång

   CHATT & KLIPP Gunnar Söderström, personlig tränare och naprapat, chattade med tittarna om bland annat kolhydratladdning, löparknän och vad man ska tänka på om man börjar löpträna som överviktig.

   20 minuter räcker

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt hemma

   MOTION & TRÄNING Svårt att komma igång med träningen? Testa Leilas enkla 20-minutersprogram. Med tre olika svårighetsgrader passar det alla – från nybörjare till mer vältränad.

   Smarta metoden:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Lura dig själv att träna hårdare

   MOTION & TRÄNING Blev det ännu ett pass på gymmet där du inte fick särskilt mycket gjort? Nu har forskare hittat metoden som får dig att orka ta i utan att du själv tänker på det.

   Det var bättre förr

   Bild: SVT

   6 klipp som bevisar att träning var roligare förr

   MOTION & TRÄNING Säg bara "kniiiip" och många av oss får någonting nostalgisk i blicken. För visst var träningen roligare förr? Vardagspuls har samlat några gamla godbitar – från kontorsgympa till 80-talsaerobics.

   Knep & knåp

   Bild: TT

   Så håller du träningskläderna fräscha längre

   MOTION & TRÄNING Känns träningskläderna sura och ofräscha trots att du tvättat dem flera gånger? Var snäll mot dina kläder så håller längre och du slipper köpa nytt. 

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maxa förbränningen med lite sköna dansmoves

   MOTION & TRÄNING Dans är superbra träning som även lyfter humöret. Här är listan på alla härliga skäl att dra till närmaste dansgolv och släppa loss.

   Ta det lugnt

   Bild: Vardagspuls

   7 lata sätt att bränna fett

   KROPP & HÄLSA Hård träning i all ära, men du behöver faktiskt inte ta ut dig helt för att träna i vardagen. Vardagspuls har samlat de bästa sätten att stärka kroppen som du kan göra till en del av din vanliga vardagslunk.

   Träna med hunden

   Bild: Thomas Melen

   Så lägger du upp din träning med en fyrfota kompis

   MOTION & TRÄNING Människans bästa vän – och en fyrfoting som kan motivera dig i toppform. Löpcoachen Thomas Melén berättar vad som gäller för olika hundraser.

   Vardagsträning

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt – med en helt vanlig handduk

   BLOGG Med en helt vanlig handduk kan du träna lika bra som på gymmet. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar flera effektiva övningar.

   Vardagsmotion

   Bild: Johnér

   Så påverkas din kropp av en kort promenad – 30 minuter räcker

   MOTION & TRÄNING Ta tillbaka den viktiga vardagsmotionen. Få in i ryggmärgen att ta en promenad. En kort sväng om dagen höjer vardagspulsen mer än ingen alls – och ger många hälsovinster.