Det är lätt att tappa bort den viktiga träningen under semestern. Det är ju så skönt att vila. Bild: Johnér

Håll igång under semestern – så gör du

6 tips för att inte tappa träningen under ledigheten

Semester – mer tid över för träning! Eller? Det är lätt att förslappas under sommarens lediga dagar. Men det går att kombinera träning och vila på ett bra sätt.

Publicerad 2015-07-03 | Senast ändrad 2017-06-26 | Vardagspuls

Samtidigt som det är viktigt att vila upp sig under ledigheten kan det bli svårt att komma igång med träningen igen efter semestern om du sjunkit ned för djupt i solstolen… Vardagspuls har samlat de bästa råden för en lagom aktiv semester – för dig som vill få ut det mesta av både vilan och träningen!

1. Använd morgontimmarna


Låt inte träningen bli ett dåligt samvete som hänger över dig under dina lediga dagar. Bästa sättet att undvika det: ta itu med den det första du gör! Ofta är det också lättast att klämma in ett träningspass innan dagen riktigt kommit igång. Och om du inte trodde att du är typen som klarar av att träna på morgonen, tänk om. Här har vi samlat flera smarta tips som hjälper dig att komma igång med morgonträningen.

2. Sänk dina målDet viktigaste är att hålla igång över semestern, det är bättre att sänka målen än att helt välja bort träningen. I stället för att ha som mål att springa visst långt eller snabbt kan målet vara att helt enkelt röra på sig en stund varje dag för att behålla regelbundenheten. Sedan kan du trappa upp träningen igen efter att semestern är över. Till exempel kan Leila Söderholms sex veckors-program vara bra att utgå från för semesterträningen.

3. Vila helt en vecka – men helst inte flerOm du ändå vill slappa till ordentligt under semestern, gör det under en kortare, avgränsad tidsperiod. Bestäm en vecka som blir din helt träningsfria period och håll dig till den. Forskning tyder på att en paus på en vecka från en i övrigt regelbunden träning inte gör någon större skillnad i det långa loppet. Om du vanligtvis tränar mycket och intensivt kan det rentav vara bra att ta en vecka ledigt någon gång ibland för att låta kroppen återhämta sig.

4. Packa lätt och rätt


Det finns en risk att du tappar bort regelbundenheten i träningen när du reser mycket. Kläderna har tagit slut eller så har du glömt det där svettbandet som du måste ha hemma. Planera din träning och packa smart. Favoritlöparskorna och funktionskläder som du kan hänga på tork eller skölja upp och använda igen kanske räcker. Träningsband kan annars vara smart att ta med sig, de tar ingen större plats, väger lite och kan användas till mycket. Eller så kan du träna bara med den egna kroppen. Ta med en matta som du kan använda både till träningsövningar och som sittunderlag på utflykten. Här visar PT:n Leila Söderholm flera smarta övningar som du kan göra i sommarstugan eller på hotellrummet. Och du, lämna hantlarna hemma – om du behöver tyngder till din träning kan du fylla ett par PET-flaskor med vatten i stället.

5. Träna intensivtOm du vill få tid över till annat kan det vara en bra idé att under en tid byta ut tidskrävande, långsam träning mot kortare, mer intensiva träningspass. En skotsk studie har visat att så lite som två minuter högintensiv träning i veckan märkbart förbättrar hälsan för personer som är överviktiga. Ta i ordenligt, få det ur världen och lägg dig sedan och läs den där boken som du aldrig hinner ta tag i. Här visar Vardagspuls träningsexpert Oscar Jöback några riktigt tidseffektiva – och jobbiga – övningar för dig som vill komprimera träningspassen för att få tid till annat under semestern. Men tänk på att inte överskrida din förmåga, och särskilt när det är ovanligt varmt.

6. UpptäckNär du är ute och reser kan det vara motiverande att se löpturen som en rekognoseringsrunda. Att springa genom en ny stad kan vara ett riktigt bra sätt att börja lära känna den och att snabbt spana in platser man vill besöka senare under dagen i ett lugnare tempo. Är du rädd för att springa vilse? Spring längs ett vatten eller rakt fram längs en gata och rakt tillbaka. Memorera några saker ordentligt längs vägen och ha med dig adressen för säkerhets skull.

Glad sommar!