Derya Aktas Vardagspuls Springtime Kristin Kaspersen Bild: Derya Aktas

Träningen hjälpte henne att bli fri från psoriasis

”Det känns helt fantastiskt, så befriande!”

Derya Aktas har haft svår psoriasis sedan hon var barn. Efter en träningsresa till Portugal kom hon hem fri från symptom – och är fortfarande utan besvär ett halvår senare.
– Det är en så stor befrielse! säger hon.

Publicerad 2016-05-20 | Senast ändrad 2017-01-19 | Vardagspuls

I oktober förra året fick 18 lyckliga vinnare från hela landet följa med Vardagspuls, Springtime och Arla på en träningsresa till Portugal. Med på resan fanns massor av experter och inspiratörer, som Kristin Kaspersen, föreläsaren Hillevi Wahl, löparcoachen Sanna Hed, läkaren Anders Hansen och Arlas hälsocoach Anna Malvina Svennung.
Det har nu gått ett halvår sedan resan gick av stapeln. Vi bestämde oss för att ringa runt till alla deltagare för att fråga vad som hänt sedan dess.

Näst på tur är Derya Aktas från Kungsängen i Stockholm som arbetar som frilansande journalist. Sedan hon var barn har hon haft hudsjukdomen psoriasis. I dag är hon helt symptomfri – bland annat tack vare träningen.

– Innan jag åkte på resan hade jag öppna sår som inte hade läkt på tre år. Nu är det helt borta. Det känns helt fantastiskt, så befriande! säger Derya Aktas.

 

 

Hillevi Wahl och Derya Aktas är precis hemkomna från Vardagspuls träningsresa i Portugal. Vad ger det att åka på träningsresa och hur håller man den nya motivationen vid liv? Från Vardagspuls den 19 oktober.

Stress påverkar

För ett par år sedan levde hon ett stillasittande liv, men en resa till Kungsleden i Lapplandsfjällen blev starten på något nytt. Derya gick 11 mil på sex dagar och kom hem motiverad för att starta ett nytt, starkare och friskare liv. 

– När jag kom hem från den resan kände jag att jag kunde klara nästan vad jag vill. Det var då jag började springa på allvar, säger hon.

Första målet var förra årets Vårruset. Hon tog sig i mål, lade upp en bild och valdes ut som en av deltagarna på Vardagspuls träningsresa till Portugal. Efter att hon kom hem från den resan har det bara fortsatt. Hon har provat en ny medicin mot sin psoriasis samtidigt som hon trappat upp träningen. Samtidigt har hon blivit bättre på att undvika att fastna i stress, nedstämdhet och negativa tankemönster, vilket också kan påverka sjukdomen i slutändan.

Till och från i 20 år har hon haft besvär med psoriasis. Det var riktigt illa innan hon åkte bort, med svår klåda och blödande sår, så att gå från det till helt symptomfri har kommit som en stor befrielse – men det tar tid att vänja sig vid.

– Jag har aldrig känt mig helt bekväm i min hud. Särskilt nu när det är sommar och man vill gå med klänning ute är det skönt att slippa tänka på vad andra tänker hela tiden.

– Samtidigt känns det lite konstigt och ovant att min hud är helt normal nu. Förut påverkade det här varje sekund av min vardag. Hjärnan var alltid igång eftersom det kliade hela tiden och jag riskerade alltid att blöda igenom kläderna, säger hon. 

Den stora hälsoresan

Derya Aktas har bestämt att det här året, 2016, ska bli hennes stora hälsoresa. Målet är att delta i så många lopp som hon hinner med. Sammanlagt handlar det om runt 15 lopp innan året är slut. Hon bryr sig inte om tider, huvudsaken är att hon tar sig runt.

– Jag försöker att bara tävla mot mig själv. Det var något jag tog med mig på resan, att jag inte ska jämföra mig så mycket med andra, säger hon.

En annan sak hon tagit med sig hem från resan är vänskapen till de andra deltagarna. De har fortfarande kontakt via en facebookgrupp. Där kan de prata om allt, stötta varandra och ge råd.

– Det är så himla fint att kvinnor från hela Sverige i olika åldrar, storlekar och med olika bakgrunder kommer samman så. Det är inte lätt att hitta en krets som aldrig dömer en. Har jag en dålig dag kan jag skriva där och få så mycket kärlek tillbaka.

Vad är psoriasis?

”Psoriasis är en hudsjukdom som ger röda fläckar, som fjällar och ibland kliar. Orsaken är en inflammation i de övre hudlagren. Sjukdomen går i skov. Det innebär perioder med små eller inga utslag varvat med perioder när sjukdomen blossar upp och ger mer besvär. Utslagen kan försvinna under långa perioder med hjälp av olika behandlingar.”

”Alla mår bra av hälsosamma levnadsvanor med näringsriktig kost och fysisk aktivitet. Även om det vetenskapliga underlaget är begränsat, verkar personer som har psoriasis vara extra känsliga för ohälsosamma levnadsvanor.”

Källa: Vårdguiden