Bild: Johnér och Moa Alexandersson

Frågor och svar om träningsvärk

"En påminnelse om att du borde träna oftare"

Aj aj aj! Vad ont det gör i benen! Var kom den där träningsvärken ifrån? Kanske går träningsvärken över fortare om jag tränar mer eller måste jag vila? Personliga tränaren Leila Söderholm ger dig svaren på allt du någonsin velat veta om det där med träningsvärk.

Publicerad 2016-07-05 | Vardagspuls

Smärta och stelhet efter ett hårt träningspass i joggingspåret eller på gymmet. Känns det igen? Vi börjar helt enkelt med att låta personliga tränaren Leila Söderholm reda ut vad träningsvärk beror på.

– Träningsvärk får du när du använt din kropp och dina muskler på ett sätt du inte är van vid. Kanske har du sprungit en lägre distans än vad du är van vid eller gjort helt nya övningar som inte liknar de du brukar göra.

Men är det ett bra eller dåligt tecken att ha träningsvärk?

– Personligen tycker jag att träningsvärk är ett bra tecken på att jag varierar min träning. Om jag gör samma sak dag efter dag så får jag ingen träningsvärk men så snart jag rör mig på ett ovant sätt så svarar mina muskler med träningsvärk. Å andra sidan kan träningsvärk ge dig en påminnelse att du kanske borde göra detta oftare. Om du aldrig tränar så kommer allt du gör att ge dig träningsvärk.

Är det okej att fortsätta träna och i vilken form i så fall?

– All forskning visar att du återhämtar dig bättre från träningsvärk om du rör på dig så att musklerna får en genomblödning. Det ökade flödet gör att slaggprodukter transporteras bort samt att musklerna får ny näring vilket återhämtar dem snabbare. Snabba promenader gör att värken lättar ganska rejält. Du kan exempelvis jogga lätt, cykla och simma så länge du gör det i ett lugnt tempo.

– Om du styrketränar och har rejält träningsvärk så är det bra att köra med lättare vikter och många repetitioner för att öka genomblödningen även här.

Kan träningsvärk vara farlig på något sätt?

– Träningsvärk är inte farlig alls. Det kan dock kännas farligt och hemskt ibland. Den värsta smärtan brukar infinna sig cirka två dygn efter träningen sen brukar det klinga av. Efter tre dygn brukar de flesta inte känna något men jag har själv varit med om galen träningsvärk i fyra dygn.

– På mina träningsresor tränar vi varje dag och flera pass per dag, då har alla ont precis överallt. Min erfarenhet säger att de flesta faktiskt kan röra sig väldigt bra efter uppvärmningen och upplever att smärtan minskar efter att blodcirkulationen ökat.

Fakta och råd om träningsvärk

 1. Både vältränade och otränade kan få träningsvärk och den brukar kännas som mest ett till två dygn efter själva belastningen. När du får träningsvärk uppstår en svullnad i musklerna som gör ont. Det är inte helt klart varför musklerna svullnar.
 2. Drick vatten och ät ordentligt efter ditt träningspass och se till att sova tillräckligt nätterna efter ditt hårda pass. Det hjälper också återhämtningen.
 3. Stretching gör att du blir mer rörlig och minskar skaderisken men det finns inga belägg för att det minskar själva träningsvärken efter ett hårt pass. Massage kan ha en viss lindrande effekt.
 4. Du kan få enormt mycket träningsvärk av excentrisk träning ( belastning av en muskel under förlängning) Ett exempel: Du gör en bicepscurl där du böjer armen så att du håller emot vikten på vägen ner (det är den excentriska fasen) för att bromsa. Det ger en enormt bra effekt att träna den bromsande fasen men också rejält med träningsvärk.
 5. När det gäller tabletter eller gel med NSAID-preparat som ipren eller voltaren så är de antiinflammatoriska och smärtstillande men de är inte optimala mot träningsgvärk då de hämmar proteinsyntesen, den process i cellen som tillverkar proteiner och gör musklerna starkare.

Källa: Leila Söderholm, Vårdguiden 1177

Lisa Beskow

Bild: Privat

5 smarta tips – så orkar du träna efter jobbet

MOTION & TRÄNING Det kan vara svårt att hitta orken till att träna efter en arbetsdag. Men det finns knep att ta till. Lisa Beskow, hårt arbetande mamma och träningsentusiast, delar med sig av sina bästa.

Det fungerar verkligen!

Bild: Pressbild, Lidingöloppet

Överläkaren: Det här är bästa träningen mot stress

MOTION & TRÄNING Träningen är ett av våra mest effektiva verktyg mot stress. En av de som upptäckt det är stjärnkocken Tommy Myllymäki. Överläkaren Anders Hansen avslöjar vilken träning som är bäst. 

Studie visar

Bild: Johnér

Så stora är hälsovinsterna från Pokémon Go

MOTION & TRÄNING Många har misstänkt det, men först nu är det bevisat: de som spelar Pokémon Go rör på sig mer än innan. Och folkhälsovinsterna ser ut att vara enorma, enligt en amerikansk studie.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Något för din arbetsplats?

   Bild: Johnér

   Nya trenden: gruppträna på lunchen

   MOTION & TRÄNING Har du svårt att få till träningen? En ny studie visar att många inte tränar på grund av tidsbrist eller för att de saknar sällskap. Om du känner igen dig kan den nya träningstrenden vara något för dig.

   Aha!

   Bild: Johnér

   Därför står vågen stilla

   KROPP & HÄLSA Du rör på dig ofta och äter bra mat. Ändå händer det ingenting. Varför?

   Högintensiv träning

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Träna igenom hela kroppen på bara 10 minuter

   MOTION & TRÄNING Dåligt med tid att träna? Hoppa inte över passet, korta ner det rejält istället! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur du kör igenom hela kroppen på bara tio minuter.

   Så här ska du tänka!

   Bild: Gunnar Söderström, Eddie Granlund/Lidingöloppet

   ”Tänk positivt – det avgör om du ska lyckas”

   MOTION & TRÄNING Ska du springa Lidingöloppet eller något annat roligt lopp i helgen? Löparcoachen Gunnar Söderström går igenom de absolut största misstagen du kan göra inför och under ett lopp. Och vad du ska göra istället.

   5 övningar

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Så tränar du bort din stelhet och ryggsmärta

   MOTION & TRÄNING Skyll inte på åldern! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar fem övningar som verkligen hjälper mot smärta i ländryggen.

   Experten tipsar

   Bild: Johnér och Moa Alexandersson

   Är det farligt att träna om man har träningsvärk?

   MOTION & TRÄNING Personliga tränaren Leila Söderholm ger dig svaren på allt du behöver veta om den där träningsvärken som kan göra så ont.

   Tips och övningar

   Bild: Johnér

   Så tränar du bäst efter din ålder

   MOTION & TRÄNING Beroende på ålder och förutsättningar behöver vi träna på olika sätt. Personliga tränaren Leila Söderholm tipsar om bra träning för dig mellan 15 och 60 plus.

   Träningstips

   Bild: Johnér och ansträngningsastma

   Låt inte din astma hindra dig – så tränar du smart

   MOTION & TRÄNING Andningsproblem när du tränar? Då kan du ha fått ansträngningsastma – och som astmatiker är det extra viktigt att ha bra kondition enligt experten.

   Träningsexperterna tipsar:

   Bild: Johnér

   Kom igång med träningen en gång för alla

   MOTION & TRÄNING Äntligen är det lätt att ge sig ut och träna! Eller? Trots att man planerat det kan det vara svårt att komma igång. Tur då att att det finns massor av inspiration att hämta.

   Springtime-vinnare

   Bild: Privat

   Marina: ”Jag kommer kämpa med sockret hela livet”

   MOTION & TRÄNING Marina Lundmark från Burträsk var en av vinnarna som åkte på träningsresa till Portugal för ett halvår sedan. Tack vare det hittade hon yogan. Men hennes kamp mot sockersuget pågår fortfarande varje dag.

   Felsteg

   Bild: Runkeeper/GIH

   Så fel kan din stegräknare visa

   MOTION & TRÄNING Gått 10 000 steg i dag? Det kan i själva verket innebära att du bara gått 7 000 steg enligt idrottsfysiologen Mikael Mattsson.

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Styrketräning gör din hjärna yngre

   MOTION & TRÄNING Att styrketräna under ett års tid kan förynga din hjärna med två år. Det här visar en ny studie där det även framkommer att styrketräning kan förebygga tysta hjärnblödningar.

   PT:n tipsar

   Bild: Johnér

   Bästa löparknepen för dig som vill komma igång

   CHATT & KLIPP Gunnar Söderström, personlig tränare och naprapat, chattade med tittarna om bland annat kolhydratladdning, löparknän och vad man ska tänka på om man börjar löpträna som överviktig.

   20 minuter räcker

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt hemma

   MOTION & TRÄNING Svårt att komma igång med träningen? Testa Leilas enkla 20-minutersprogram. Med tre olika svårighetsgrader passar det alla – från nybörjare till mer vältränad.

   Smarta metoden:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Lura dig själv att träna hårdare

   MOTION & TRÄNING Blev det ännu ett pass på gymmet där du inte fick särskilt mycket gjort? Nu har forskare hittat metoden som får dig att orka ta i utan att du själv tänker på det.

   Det var bättre förr

   Bild: SVT

   6 klipp som bevisar att träning var roligare förr

   MOTION & TRÄNING Säg bara "kniiiip" och många av oss får någonting nostalgisk i blicken. För visst var träningen roligare förr? Vardagspuls har samlat några gamla godbitar – från kontorsgympa till 80-talsaerobics.

   Knep & knåp

   Bild: TT

   Så håller du träningskläderna fräscha längre

   MOTION & TRÄNING Känns träningskläderna sura och ofräscha trots att du tvättat dem flera gånger? Var snäll mot dina kläder så håller längre och du slipper köpa nytt. 

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maxa förbränningen med lite sköna dansmoves

   MOTION & TRÄNING Dans är superbra träning som även lyfter humöret. Här är listan på alla härliga skäl att dra till närmaste dansgolv och släppa loss.

   Ta det lugnt

   Bild: Vardagspuls

   7 lata sätt att bränna fett

   KROPP & HÄLSA Hård träning i all ära, men du behöver faktiskt inte ta ut dig helt för att träna i vardagen. Vardagspuls har samlat de bästa sätten att stärka kroppen som du kan göra till en del av din vanliga vardagslunk.

   Träna med hunden

   Bild: Thomas Melen

   Så lägger du upp din träning med en fyrfota kompis

   MOTION & TRÄNING Människans bästa vän – och en fyrfoting som kan motivera dig i toppform. Löpcoachen Thomas Melén berättar vad som gäller för olika hundraser.

   Vardagsträning

   Bild: Leila Söderholm

   Så tränar du effektivt – med en helt vanlig handduk

   BLOGG Med en helt vanlig handduk kan du träna lika bra som på gymmet. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar flera effektiva övningar.

   Vardagsmotion

   Bild: Johnér

   Så påverkas din kropp av en kort promenad – 30 minuter räcker

   MOTION & TRÄNING Ta tillbaka den viktiga vardagsmotionen. Få in i ryggmärgen att ta en promenad. En kort sväng om dagen höjer vardagspulsen mer än ingen alls – och ger många hälsovinster.