Att gräva i jorden kan vara bra för humöret Bild: Mostphotos

Leila Söderholm: Utomhusaktiviteter gör oss lyckligare

Att påta i jorden kan göra under för din hälsa

Känner du dig lite deppig? Gå ut i trädgården och plantera blommor eller rensa ogräs så ska du se att du känner dig lite bättre. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm tipsar om utomhusaktiviteter du kan göra när gymmet inte lockar.

Publicerad 2017-04-05 | Leila Söderholm

Nu när våren står för dörren finns det många utomhusaktiviteter som kan göra och som ger oss ett större välmående, både fysiskt och psykiskt. En så enkel sak som att gå ut i skogen ger hjärnan en stor portion lugnade, glädjande och avstressande hormoner.

Många olika studier visar att skog och natur får oss att känna oss tillfreds. En promenad till jobbet på lunchen eller hem efter jobbet gör underverk i en stressad och pressad vardag.

Skippa gymmet och påta i jorden

Har du möjlighet att plocka bär eller svamp, eller bara lägga dig ner i gräset och njuta, så ger det dig ännu större chanser att må ännu bättre av naturen. I jorden finns nämligen bakterien Mycobacterium vaccae som ökar serotoninhalten i hjärnan som gör dig på gott humör. Mykobakterier har visat sig kunna stimulera utsöndringen av serotonin i hjärnan bara genom att vi gräver i jorden. Det visar en studie från Bristol University i England.

Har du en trädgård och känner att du kopplar av väldigt bra när du påtar i jorden så kan det bero på denna bakterie. Istället för att gå på olika pass på gymmet så kan du alltså med fördel kratta löv, gräva i jorden, rensa ogräs och plantera blommor.

Har du ingen trädgård? Erbjud dig att hjälpa någon som har det. Det tas säkerligen tacksamt emot och gör dig ännu mer nöjd eftersom vi mår bra av att hjälpa andra.

Träning utomhus ökar också glädjen och tillfredställelsen mer än ett pass inomhus, så ta din träning utomhus i den mån du kan och kom ihåg:

  • En timmes trädgårdsarbete förbränner ca 250 kcal.
  • Solljus gör att du sover bättre och blir mer positiv.
  • Regelbunden vistelse i naturen förlänger livet.

Gör som Leila och gör dina armhävningar utomhus. Foto: Moa Alexandersson

Källa: