längdskidor Bild: Johnér

Vett och etikett i skidspåret

10 ordningsregler du bara måste känna till

Det torde vara en självklarhet. Men hyfs och ömsesidig överenskommelse i skidspåret är inte alla gånger lätt att uppnå. Här är skidspårens vett- och etikettlista.

Publicerad 2016-01-12 | Senast ändrad 2018-02-15 | Vardagspuls

Någon som ställer sig mitt i spåret för att lägga ifrån sig stavarna, ta av vantarna, ta av ryggsäcken och upp med vattenflaskan, dricka några klunkar, ned med den i ryggsäcken igen, på med vantarna och ta tag i stavarna igen. Känner du igen dig? Eller stör du dig mer på de inbitna längdskidåkningsfantasterna som kommer flåsandes bakom och svischar fram i 20 kilometer i timmen och skriker åt alla "slöfockar" framför att maka på sig.

Ja, vett och etikett i skidspåret är inte alltid en självklarhet. Men kanske något som blir allt viktigare när fler och fler hittar ut i skidspåret. Intresset för skidaktiviteter har ökat på senare år enligt Friluftsfrämjandet. Det berättar längdskidläraren Matilda Rignell för nyhetsbyrån TT. Och hon vill se en trevligare ton i spåret.

Fler resultatinriktade motionärer

Matilda Rignell tycker inte att skidåkarna fått sämre skidvett än tidigare men upplever att fler motionärer har blivit träningsfokuserade och räknar tider och prestationer snarare än ser skidåkandet som ett trevligt sätt att få motion och komma ut i naturen på.

– Det kanske är fler som tar skidåkning på större allvar i dag, säger hon till TT och berättar att fler åker vasaloppet och att det finns ett allt större intresse för olika sorters extrem- och uthållighetssporter.
– Elitmotionärer blir väldigt fokuserade och det är kanske då "ur-spår-problemet" dyker upp, säger Matilda Rignell men menar samtidigt att långsammare åkare som åker i bredd måste ha koll bakåt så att de kan flytta på sig om någon vill förbi.
– Det är bådas ansvar. Man ska ha koll på sin omgivning.

10 ordningsregler i skidspåret

Börja alltid med att ta reda på vilka regler som gäller i just det skidspår du ska åka i. Nedan följer en vett- och etikettlista som kan vara bra att ha i åtanke innan du ger dig ut.  

  1. Stanna inte mitt i spåret. Gå åt sidan om du behöver vila, dricka vatten eller vad du nu behöver göra.
  2. Fråga hur det gick om någon ramlat. Om det ser ut att vara allvarligt bör du stanna och eventuellt kalla på hjälp.
  3. Blir inte sur på nybörjare eller de som åker långsamt. Alla har vi varit nybörjare någon gång. Peppa istället varandra, ta hänsyn och ha förståelse för att alla åker olika snabbt. 
  4. Om du åker snabbt, använd spåret som är avsett för omkörning.
  5. Skratta inte åt någon som inte kan komma uppför backen. Det kanske ser lite kul ut men kan vara jobbigt för den som kämpar med tekniken.
  6. Om du känner att du måste göra en Gunde-fräs (snyta dig rakt ut i luften) se då till att ingen ser dig eller befinner sig i närheten. 
  7. Om du ska saxa uppför en backe gör det i mitten så att spåren inte förstörs.
  8. Bjud gärna på valla om någon behöver.
  9. Anmäl till personal om du upptäcker ett hinder eller en olycka i spåret.
  10. Och till slut: Kom ihåg att åka i rätt riktning.

Ha en bra dag i skidspåret!