Nisse och Manne bakom Pappapodden pratar pappamyter i Vardagspuls den 16 februari.

Nisse och Manne krossar pappamyterna

Pappapoddarna Nisse Edwall och Manne Forssberg gör upp med några av våra vanligaste pappamyter.

Publicerad 2016-02-16 | Vardagspuls

Papporna och vännerna Nisse Edwall och Manne Forssberg gör Pappapodden ihop, en podcast som kretsar kring dagens pappaliv – och som ofta krossar myter om pappor. Vi bad Nisse Edwall ta ställning till några av våra vanligaste uppfattningar om dagens pappor. Så här svarade han.

Att man inte har råd att pappan är föräldraledig?

– Det där stämmer ju inte, för även i de fall där kvinnor tjänar mer är det ändå hon som tar ut större delen av föräldrarskapet. Det är lätt att fly in i det både som mamma och pappa, att vara hemma med barn är inte bara en skyldighet utan också en rättighet.

Att pappor oftare tar föräldraledighet vid fotbolls-VM eller när det är högsommar?

– Hur sant är det? Jag tror faktiskt inte att det är sant! Är det sant så är det ju weird.

Att pappor vabbar hälften av tiden?

– Pappor vabbar absolut inte lika mycket som mammor. Mammor är hemmets projektledare. Är din fru hemmets projektledare? Hon är hemmets mysansvariga, tänder ljus på fredagkväll och gör det där lilla extra fluffet. Men jag är den som gör allt på vardagar. Handlar all mat, tvättar, städar och fixar hemma. Hon sköter kontakt med släkten, köper presenter med mera. Jag är ju ganska ångestdriven och behöver mycket system där jag schemalägger i stort sett allt från städning till sexliv. Hon är mer låt gå, tar saker som det kommer och grubblar inte lika mycket. Hon är mer följsam, hon är älskansvärd faktiskt. Manne är mer tvärtom när det kommer till ordning och reda och tar dagen mer som det kommer.

Vobbar papporna i större utsträckning (att "vobba" innebär att man jobbar medan man vabbar reds. anm)?

– Gör inte alla det nu när man kan kolla mail i mobilen?

Att pappor mest lagar mat när det ska bjudas på middag eller göra lite mer fancy, mammorna står för vardagsmaten?

– Hemma hos mig är det absolut inte så! Jag lagar både vardagsmat och helgmat. I min bekantskapskrets är det nog inte riktigt så, det är ganska så jämställt. Jag tror att jag är lite mer en frukt av min uppväxt, min pappa var alltid hemma och fixade och mamma var läkare och lagade entrecote på helgen.

Det här med sportföräldrar – papporna curlar sina barn och blir uppeldade när det är dags för match medans mammorna är mer tysta?

– Jag är ännu inte i den världen... svårt att säga. Män är ju intresserade av sport i större utsträckning. När man ska skjutsa och hämta blir det kvinnorna i lika stor utsträckning. Männen är nog rent kulturellt de som skriker och hejar på sina barn mer.

Pappor som får gravidsymptom, cravings och går upp i vikt?

– Det känner jag inte till. Dustin Hoffman ska ha lakterat och ammat sitt barn. Men när jag tittar på bilder när Manne var nyfödd var jag faktiskt lite fetare än vad jag är idag, man var hemma och boade mycket mer och åt någon extra macka. Men många föräldrar får ju också barn när metabolismen är på väg att gå ner och det kanske man upptäckt först lite senare.

Papporna är de lekfyllda och mammorna är de som sätter gränser?

– Gammaldags. Att pappan lekte en timme på lördagen innan han satte sig på kontoret och rökte. Det är helt styrt av hur man är som person.