Hur undviker man att hamna i ekonomisk kris efter en skilsmässa? Ekonomen Pingis Hadenius ger sina bästa råd. Från Vardagspuls den 27 april.

Så klarar du ekonomin när relationen kraschar

Pingis Hadenius bästa tips och svar på frågor

Pingis bästa tips för att du ska ha koll på din ekonomi i en relation:
Prata ekonomi redan som nykär
Låt inte barnen komma i kläm
Gör upp en plan och budget efter skilsmässa.

Publicerad 2015-04-27 | Vardagspuls

Pingis Hadenius är civilekonom och journalist med ett förflutet i finansbranschen, samt som chefredaktör och publisher för flera tidningar. Pingis har ett starkt engagemang i frågor som rör karriär, ledarskap, företagande och hälsa i och med sin tidigare roll som chefredaktör för Sveriges enda affärsmagasin för kvinnor, Passion for Business samt efter att ha grundat hälsotidningen ELLE PULS. Hon har även en stor erfarenhet kring aktiemarknaden genom sin tid i finansbranschen samt som utbildningsansvarig i flera aktieföreningar.
Idag driver Pingis tre stycken bolag tillsammans med Isabella Löwengrip (Blondinbella). Deras gemensamma bok Economista publicerades 2013. 

Pingis chattade med läsarna på Vardagspuls och här är ett urval av frågor och svar från chatten:

KonditorEmma:
Hej! Hur ska man tänka angående stora arv? Jag kommer troligen få ett stort arv när min pappa dör och min pojkvän ommer troligen inte få ett korvöre. Hur ska man tänka angående det??? Tacksam för svar
Pingis Hadenius: 
Hej Emma, jag skulle vänta med gemensam ekonomi tills att ni gifter er.

Erica
Ååh jag vet inte om jag vågar prata om ekonomi med min partner vi har visserligen bara varit tillsammans i ett halvår men det känns fel. Jag är så rädd att det skall missuppfattas.
Pingis Hadenius:
Hej Erica, vad är du rädd för? Skriv ned dina rädslor och berätta om dem för din partner, be han/henne göra likadant. Det kan vara lättare att ta samtalet därifrån. Oftast kommer man varandra närmare i en relation om man vågar kommunicera rakt med varandra. Lycka till!

Monica
Jag var gift och arbetslös . Hade vi sålt huset hade jag fått en skuld på ca 100.000:- så det enklaste va att ge han huset. Jag tog grejer jag behövde å mina private.. Han överlycklig att få huset.. Jag lever lyckligt med mitt aktivitetsstöd ännu .. Han hamnade hus kronofogden , då han drog på sig krediter .. Uppe på ca 800.000:- hos fogden nu. Han har fått gå från huset å har dessutom skaffat ny kvinna å ett barn som får lida i evighet för hans dumheter..Ja klarar mig fint...
Pingis Hadenius
Hej Monica, härligt att du verkar ha tagit rätt beslut!

lotten
Jag har en snart blivande sambo och han har ganska mycket pengar, jag tycker det är jobbigt att prata om pengar över lag, och ännu jobbigare när han pratar om det... Jag har som jag skrev nyss, ganska mycket lån som jag nu försöker bli kvitt, men jag vill verkligen inte säga att jag har uselt med pengar... Hur ska jag göra då??? Vore även hör tacksam för svar...
Pingis Hadenius:
Hej Lotten, jag förstår. Jag tror att om du lättar ditt hjärta om din ekonomi kommer det först kännas jobbigt och sedan släppa. Testa att prata med en vän och se dennes reaktion, ta det sedan med din partner. Din partner som verkar mer ekonomiskt intresserad borde vilja hjälpa och stötta dig. Jag tror att ni kommer närmare varandra om ni är öppna och kommunicerar. Hur hade du känt om det var tvärtom mellan er och han berättat för dig?

Pia
efter erfarenheter har både jag å min sambo skrivit avtal och även pratat om vår ekonomi. Kändes konstigt å jobbigt att berätta om min ekonomiska situation men gjorde att vi kom närmare
Pingis Hadenius
Hej Pia! Hurra. Bra gjort! Ni är förebilder. Berätta för andra par. Heja!

Filippa 

Hej Pingis! Jag är 18 år och har ett arv från min morfar på 300 000 och sparat ihop ca 30 000 själv. Allt det är fonder hos Didner & Gerge. Det har gått väldigt bra i år, ökat med ca 25%. Sparar för tillfället 800kr i månaden hos dem men vet inte om jag bör fortsätta, kanska ska sälja av? Vet inte om det kan gå upp så mycket mer i år... Hur ska jag tänka?
Pingis Hadenius
Hej Filippa, jag har sparat i D&G Fonden i över 10 år och aldrig sålt. I och med den låga räntan finns inget som tydligt kan riskera börsras, möjligtvis ekonomisk oro som Grekland. Behöver du pengarna inom ett år skulle jag sälja nu, annars vänta alternativt placera om i annat, tex enskilda stabila aktier med hög utdelning. Bra sparat!

Heidi
ja, hur undviker man ekonomisk kris efter skilsmässa? Jag ligger i det nu och vet inte vad jag ska ta mig till..
Pingis Hadenius
Ta hjälp av en rådgivare som är objektiv. Alla kommuner erbjuder tex familjerådgivning och så finns budget och skuldrådgivare. Det blir oftast lättare att prata med en objektiv person som kan vara rationell och saklig mitt i en känslostorm. Blir det inte bättre, prata med en jurist.

Patrik
Jag tycker att min fru slarvar bort alldeles för mycket pengar på "skit" dvs inredning och kläder.. Hur säger jag det på ett fint sätt?
Pingis Hadenius
Hej Patrik, det ni kan göra är att du föreslår att ni delar på er ekonomi. Annars skulle jag vara helt rak med detta det är jag med min mn!

Lovisa
Jag tycker det är jobbigt att prata ekonomi med min partner, det slutar alltid i hetlevrade diskussioner.. Har du något tips på hur man kan tala om det på ett bra sätt?
Pingis Hadenius
Hej Lovisa, prata om det ur vinkeln livsmål. Hur vill ni leva ert gemensamma liv? vill ni spara till en viss semester? Vill ni lyxa till det i vardagen eller spara till större saker? Pengar hänger ju i en relation ihop med hur man vill leva sin vardag, sitt liv. Börja där. Skriv ned era livsmål och vardagsprioriteringar och se hur bra eller dåligt er ekonomi supportrar detta. Ta samtalet därifrån kan det bli mindre affekt i samtalet.

Pingis Hadenius svarar gärna på fler frågor om ekonomi på sin blogg.

8 knep

Bild: Johnér

Så bryter du din dåliga vana

KROPP & HÄLSA Rök eller sötsug som inte vill försvinna? Det behöver faktiskt inte vara så svårt att få din ovana att försvinna – och byta till en bra vana istället!

PT-Leila

Bild: Moa Alexandersson

Sluta vänta på motivationen – och träna ändå

MOTION & TRÄNING Väntar du på att motivationen och lusten ska komma? Sluta med det – och träna ändå! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm tipsar om hur du kan tänka för att komma igång.

Läkaren tipsar

Bild: Pixabay

Träning har en bevisad effekt mot vinterdepression

INRE HÄLSA Då vet du att det är dags att söka vård.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   PT-Leila

   Bild:

   Så kommer vi att träna år 2017

   MOTION & TRÄNING Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm har ringat in några stora trender inom träning som vi kommer att se under det nya året.

   Meditation!

   Bild: Johnér, bild på Jessica Agert: yogobe.com

   Så laddar du om på bara några sekunder

   INRE HÄLSA Genom att göra enkla små övningar kan du minska vardagsstressen och förebygga ångest. Här är några smarta men oväntade ställen du inte visste att du kunde meditera på.

   PT-Leila

   Bild: Moa Alexandersson

   Slipp smärta och stelhet med enkel självmassage

   MOTION & TRÄNING Går du runt och har ont någonstans? Eller känner dig väldigt stel i vissa muskler, då kan självmassage vara en väldigt god idé. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur.

   Det fungerar verkligen!

   Bild: Pressbild, Lidingöloppet

   Överläkaren: Det här är bästa träningen mot stress

   MOTION & TRÄNING Träningen är ett av våra mest effektiva verktyg mot stress. En av de som upptäckt det är stjärnkocken Tommy Myllymäki. Överläkaren Anders Hansen avslöjar vilken träning som är bäst. 

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Feta mejeriprodukter är nyttiga

   KROPP & HÄLSA Länge har det varit omstritt huruvida det är hälsosamt att äta feta mejeriprodukter. Men en norsk studie visar att dessa inte påverkar hjärta eller vikt negativt. 

   Ny studie

   Bild: Pixabay

   Män som löptränar har bättre spermier

   KROPP & HÄLSA Men det krävs ett par löparrundor i veckan.

   Middagstips!

   Bild: Arla

   5 underbart goda recept med saffran

   MAT & RECEPT Saffran är en krydda som kanske främst associeras till lussekatter, men som passar minst lika bra i en mustig gryta eller pastarätt. Här kommer därför våra bästa middagstips med saffran.

   Jeanette Steijer

   Bild: Johnér

   Så mycket vatten är det hälsosamt att dricka

   KROPP & HÄLSA Ska man bara dricka när man är törstig eller behöver kroppen mer vätska än så? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut en gång för alla.

   Trendigt!

   Bild: Johnér, Pixabay.

   5 supergoda sätt att tillaga grönkål

   MAT & RECEPT Den supernyttiga grönkålen kan, utöver att ätas rå, tillagas på flera olika sätt. Här bjuder vi på härliga recept med grönkål.

   Har du druckit den?

   Bild: Pixabay

   Forskare varnar för populära hälsodrycken

   KROPP & HÄLSA En ny studie visar att hälsodrycker med aloe vera inte alls är särskilt hälsosamma. Dryckerna sägs ha förmågan att rena levern, men forskning visar motsatsen. 

   Lisa Beskow

   Bild: Privat

   5 smarta tips – så orkar du träna efter jobbet

   MOTION & TRÄNING Det kan vara svårt att hitta orken till att träna efter en arbetsdag. Men det finns knep att ta till. Lisa Beskow, hårt arbetande mamma och träningsentusiast, delar med sig av sina bästa.

   Ny studie!

   Bild: Pixabay

   Därför ska du inte gå och lägga dig arg

   INRE HÄLSA Har du för vana att gå och lägga dig när du är arg eller upprörd? Gör inte det!

   Ha kul när du tränar!

   Bild: Privat

   Så vet du vilken löpning som passar dig bäst

   MOTION & TRÄNING Springer du för att gå ner i vikt? Då vet långdistanslöparen Rune Larsson vilken löpning du ska satsa på.

   Sofia Antonsson

   Bild: Johnér

   Guide: Så IBS-vänliga är olika sojaprodukter

   KROPP & HÄLSA Är soja en magbov? Det beror helt på produkt, förklarar Vardagspuls dietist och IBS-expert Sofia Antonsson.

   Leilas magövningar

   Bild: Leila Söderholm

   Så magtränar du på djupet

   MOTION & TRÄNING Här är bollträningen du aldrig tidigare har testat.

   Aj, aj!

   Bild: Pixabay

   Antibiotika kan ge svåra magproblem

   KROPP & HÄLSA Användningen av antibiotika är inte bara ett problem med anledning av att allt fler bakterier blir resistenta. Den kan också slå ut viktiga bakterier som finns i din tarmflora.

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Forskare varnar: Dra inte ner på saltet för mycket

   KROPP & HÄLSA Länge har det pratats om vikten av att inte äta för mycket salt. Men hur hälsosamt är det egentligen att äta för lite? Ny forskning visar på negativa konsekvenser. 

   Läkaren tipsar

   Bild: Pixabay

   Träning har en bevisad effekt mot vinterdepression

   INRE HÄLSA Då vet du att det är dags att söka vård.

   Några minuter räcker

   Bild: Johnér

   Steg för steg – så lugnar du din stressade hjärna

   INRE HÄLSA Forskning visar att meditation och mindfulness kan återskapa sönderstressade hjärnceller. Så ta några minuter till att fokusera inåt. Vardagspuls Jeanette Steijer berättar hur.

   Nu är den här!

   Bild: TT/Johnér

   Så skyddar du dig mot vinterkräksjukan

   KROPP & HÄLSA Som ett brev på posten är den här. Den mycket smittsamma vinterkräksjukan. Men visste du det här om sjukdomen?

   Ny studie visar:

   Bild: Johnér

   Vältränade drabbas inte lika hårt av stress

   TRÄNING & MOTION Läkare: ”Viktigare vara tränad än ostressad”

   Uppfyller alla kriterier

   Bild: Johnér

   Forskare: Därför är hälsa den nya religionen

   KROPP & HÄLSA Har hälsa och träning blivit den nya religionen? Enligt svenska forskare är svaret ja – eftersom de uppfyller alla kriterier för att vara just en religion.

   Luktar gott men...

   Bild: Johnér, Pixabay.

   Är du doftöverkänslig?

   KROPP & HÄLSA Hör du till dem som helt obekymrat sprutar parfym omkring dig? Då ska du läsa det här.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Smarta tips!

   Bild: Pixabay

   Så blir du av med tandläkarskräcken

   INRE HÄLSA Här delar tandläkaren Matts Karlström med sig av sina bästa tips mot tandvårdsrädsla. 

   Kissnödig?

   Bild: Johnér

   6 saker som händer i kroppen när du tränar i kyla

   MOTION & TRÄNING Har du nånsin känt dig mer kissnödig eller att du andas pipande när du tränar och det är riktigt kallt ute? Det är helt normalt – men kan vara tecken på att du borde värma upp mer.

   Tips & recept

   Bild: Johnér

   Maten som håller dig pigg i höst- och vintermörkret

   KROPP & HÄLSA Det är alltid viktigt att äta bra. Men under vinterhalvåret gör kylan och frånvaron av solljus att det är särskilt viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Vardagspuls guidar dig till bra vintermat!

   När livet förändras

   Bild: Privat

   Löptränar för att bearbeta sorgen efter broderns död

   KROPP & HÄLSA När Heidi Martikainens bror dog rasade hela hennes värld samman. Men genom löpträningen har hon hittat ett sätt att orka kämpa vidare.