Hur undviker man att hamna i ekonomisk kris efter en skilsmässa? Ekonomen Pingis Hadenius ger sina bästa råd. Från Vardagspuls den 27 april.

Så klarar du ekonomin när relationen kraschar

Pingis Hadenius bästa tips och svar på frågor

Pingis bästa tips för att du ska ha koll på din ekonomi i en relation:
Prata ekonomi redan som nykär
Låt inte barnen komma i kläm
Gör upp en plan och budget efter skilsmässa.

Publicerad 2015-04-27 | Vardagspuls

Pingis Hadenius är civilekonom och journalist med ett förflutet i finansbranschen, samt som chefredaktör och publisher för flera tidningar. Pingis har ett starkt engagemang i frågor som rör karriär, ledarskap, företagande och hälsa i och med sin tidigare roll som chefredaktör för Sveriges enda affärsmagasin för kvinnor, Passion for Business samt efter att ha grundat hälsotidningen ELLE PULS. Hon har även en stor erfarenhet kring aktiemarknaden genom sin tid i finansbranschen samt som utbildningsansvarig i flera aktieföreningar.
Idag driver Pingis tre stycken bolag tillsammans med Isabella Löwengrip (Blondinbella). Deras gemensamma bok Economista publicerades 2013. 

Pingis chattade med läsarna på Vardagspuls och här är ett urval av frågor och svar från chatten:

KonditorEmma:
Hej! Hur ska man tänka angående stora arv? Jag kommer troligen få ett stort arv när min pappa dör och min pojkvän ommer troligen inte få ett korvöre. Hur ska man tänka angående det??? Tacksam för svar
Pingis Hadenius: 
Hej Emma, jag skulle vänta med gemensam ekonomi tills att ni gifter er.

Erica
Ååh jag vet inte om jag vågar prata om ekonomi med min partner vi har visserligen bara varit tillsammans i ett halvår men det känns fel. Jag är så rädd att det skall missuppfattas.
Pingis Hadenius:
Hej Erica, vad är du rädd för? Skriv ned dina rädslor och berätta om dem för din partner, be han/henne göra likadant. Det kan vara lättare att ta samtalet därifrån. Oftast kommer man varandra närmare i en relation om man vågar kommunicera rakt med varandra. Lycka till!

Monica
Jag var gift och arbetslös . Hade vi sålt huset hade jag fått en skuld på ca 100.000:- så det enklaste va att ge han huset. Jag tog grejer jag behövde å mina private.. Han överlycklig att få huset.. Jag lever lyckligt med mitt aktivitetsstöd ännu .. Han hamnade hus kronofogden , då han drog på sig krediter .. Uppe på ca 800.000:- hos fogden nu. Han har fått gå från huset å har dessutom skaffat ny kvinna å ett barn som får lida i evighet för hans dumheter..Ja klarar mig fint...
Pingis Hadenius
Hej Monica, härligt att du verkar ha tagit rätt beslut!

lotten
Jag har en snart blivande sambo och han har ganska mycket pengar, jag tycker det är jobbigt att prata om pengar över lag, och ännu jobbigare när han pratar om det... Jag har som jag skrev nyss, ganska mycket lån som jag nu försöker bli kvitt, men jag vill verkligen inte säga att jag har uselt med pengar... Hur ska jag göra då??? Vore även hör tacksam för svar...
Pingis Hadenius:
Hej Lotten, jag förstår. Jag tror att om du lättar ditt hjärta om din ekonomi kommer det först kännas jobbigt och sedan släppa. Testa att prata med en vän och se dennes reaktion, ta det sedan med din partner. Din partner som verkar mer ekonomiskt intresserad borde vilja hjälpa och stötta dig. Jag tror att ni kommer närmare varandra om ni är öppna och kommunicerar. Hur hade du känt om det var tvärtom mellan er och han berättat för dig?

Pia
efter erfarenheter har både jag å min sambo skrivit avtal och även pratat om vår ekonomi. Kändes konstigt å jobbigt att berätta om min ekonomiska situation men gjorde att vi kom närmare
Pingis Hadenius
Hej Pia! Hurra. Bra gjort! Ni är förebilder. Berätta för andra par. Heja!

Filippa 

Hej Pingis! Jag är 18 år och har ett arv från min morfar på 300 000 och sparat ihop ca 30 000 själv. Allt det är fonder hos Didner & Gerge. Det har gått väldigt bra i år, ökat med ca 25%. Sparar för tillfället 800kr i månaden hos dem men vet inte om jag bör fortsätta, kanska ska sälja av? Vet inte om det kan gå upp så mycket mer i år... Hur ska jag tänka?
Pingis Hadenius
Hej Filippa, jag har sparat i D&G Fonden i över 10 år och aldrig sålt. I och med den låga räntan finns inget som tydligt kan riskera börsras, möjligtvis ekonomisk oro som Grekland. Behöver du pengarna inom ett år skulle jag sälja nu, annars vänta alternativt placera om i annat, tex enskilda stabila aktier med hög utdelning. Bra sparat!

Heidi
ja, hur undviker man ekonomisk kris efter skilsmässa? Jag ligger i det nu och vet inte vad jag ska ta mig till..
Pingis Hadenius
Ta hjälp av en rådgivare som är objektiv. Alla kommuner erbjuder tex familjerådgivning och så finns budget och skuldrådgivare. Det blir oftast lättare att prata med en objektiv person som kan vara rationell och saklig mitt i en känslostorm. Blir det inte bättre, prata med en jurist.

Patrik
Jag tycker att min fru slarvar bort alldeles för mycket pengar på "skit" dvs inredning och kläder.. Hur säger jag det på ett fint sätt?
Pingis Hadenius
Hej Patrik, det ni kan göra är att du föreslår att ni delar på er ekonomi. Annars skulle jag vara helt rak med detta det är jag med min mn!

Lovisa
Jag tycker det är jobbigt att prata ekonomi med min partner, det slutar alltid i hetlevrade diskussioner.. Har du något tips på hur man kan tala om det på ett bra sätt?
Pingis Hadenius
Hej Lovisa, prata om det ur vinkeln livsmål. Hur vill ni leva ert gemensamma liv? vill ni spara till en viss semester? Vill ni lyxa till det i vardagen eller spara till större saker? Pengar hänger ju i en relation ihop med hur man vill leva sin vardag, sitt liv. Börja där. Skriv ned era livsmål och vardagsprioriteringar och se hur bra eller dåligt er ekonomi supportrar detta. Ta samtalet därifrån kan det bli mindre affekt i samtalet.

Pingis Hadenius svarar gärna på fler frågor om ekonomi på sin blogg.