Hur undviker man att hamna i ekonomisk kris efter en skilsmässa? Ekonomen Pingis Hadenius ger sina bästa råd. Från Vardagspuls den 27 april.

Så klarar du ekonomin när relationen kraschar

Pingis Hadenius bästa tips och svar på frågor

Pingis bästa tips för att du ska ha koll på din ekonomi i en relation:
Prata ekonomi redan som nykär
Låt inte barnen komma i kläm
Gör upp en plan och budget efter skilsmässa.

Publicerad 2015-04-27 | Vardagspuls

Pingis Hadenius är civilekonom och journalist med ett förflutet i finansbranschen, samt som chefredaktör och publisher för flera tidningar. Pingis har ett starkt engagemang i frågor som rör karriär, ledarskap, företagande och hälsa i och med sin tidigare roll som chefredaktör för Sveriges enda affärsmagasin för kvinnor, Passion for Business samt efter att ha grundat hälsotidningen ELLE PULS. Hon har även en stor erfarenhet kring aktiemarknaden genom sin tid i finansbranschen samt som utbildningsansvarig i flera aktieföreningar.
Idag driver Pingis tre stycken bolag tillsammans med Isabella Löwengrip (Blondinbella). Deras gemensamma bok Economista publicerades 2013. 

Pingis chattade med läsarna på Vardagspuls och här är ett urval av frågor och svar från chatten:

KonditorEmma:
Hej! Hur ska man tänka angående stora arv? Jag kommer troligen få ett stort arv när min pappa dör och min pojkvän ommer troligen inte få ett korvöre. Hur ska man tänka angående det??? Tacksam för svar
Pingis Hadenius: 
Hej Emma, jag skulle vänta med gemensam ekonomi tills att ni gifter er.

Erica
Ååh jag vet inte om jag vågar prata om ekonomi med min partner vi har visserligen bara varit tillsammans i ett halvår men det känns fel. Jag är så rädd att det skall missuppfattas.
Pingis Hadenius:
Hej Erica, vad är du rädd för? Skriv ned dina rädslor och berätta om dem för din partner, be han/henne göra likadant. Det kan vara lättare att ta samtalet därifrån. Oftast kommer man varandra närmare i en relation om man vågar kommunicera rakt med varandra. Lycka till!

Monica
Jag var gift och arbetslös . Hade vi sålt huset hade jag fått en skuld på ca 100.000:- så det enklaste va att ge han huset. Jag tog grejer jag behövde å mina private.. Han överlycklig att få huset.. Jag lever lyckligt med mitt aktivitetsstöd ännu .. Han hamnade hus kronofogden , då han drog på sig krediter .. Uppe på ca 800.000:- hos fogden nu. Han har fått gå från huset å har dessutom skaffat ny kvinna å ett barn som får lida i evighet för hans dumheter..Ja klarar mig fint...
Pingis Hadenius
Hej Monica, härligt att du verkar ha tagit rätt beslut!

lotten
Jag har en snart blivande sambo och han har ganska mycket pengar, jag tycker det är jobbigt att prata om pengar över lag, och ännu jobbigare när han pratar om det... Jag har som jag skrev nyss, ganska mycket lån som jag nu försöker bli kvitt, men jag vill verkligen inte säga att jag har uselt med pengar... Hur ska jag göra då??? Vore även hör tacksam för svar...
Pingis Hadenius:
Hej Lotten, jag förstår. Jag tror att om du lättar ditt hjärta om din ekonomi kommer det först kännas jobbigt och sedan släppa. Testa att prata med en vän och se dennes reaktion, ta det sedan med din partner. Din partner som verkar mer ekonomiskt intresserad borde vilja hjälpa och stötta dig. Jag tror att ni kommer närmare varandra om ni är öppna och kommunicerar. Hur hade du känt om det var tvärtom mellan er och han berättat för dig?

Pia
efter erfarenheter har både jag å min sambo skrivit avtal och även pratat om vår ekonomi. Kändes konstigt å jobbigt att berätta om min ekonomiska situation men gjorde att vi kom närmare
Pingis Hadenius
Hej Pia! Hurra. Bra gjort! Ni är förebilder. Berätta för andra par. Heja!

Filippa 

Hej Pingis! Jag är 18 år och har ett arv från min morfar på 300 000 och sparat ihop ca 30 000 själv. Allt det är fonder hos Didner & Gerge. Det har gått väldigt bra i år, ökat med ca 25%. Sparar för tillfället 800kr i månaden hos dem men vet inte om jag bör fortsätta, kanska ska sälja av? Vet inte om det kan gå upp så mycket mer i år... Hur ska jag tänka?
Pingis Hadenius
Hej Filippa, jag har sparat i D&G Fonden i över 10 år och aldrig sålt. I och med den låga räntan finns inget som tydligt kan riskera börsras, möjligtvis ekonomisk oro som Grekland. Behöver du pengarna inom ett år skulle jag sälja nu, annars vänta alternativt placera om i annat, tex enskilda stabila aktier med hög utdelning. Bra sparat!

Heidi
ja, hur undviker man ekonomisk kris efter skilsmässa? Jag ligger i det nu och vet inte vad jag ska ta mig till..
Pingis Hadenius
Ta hjälp av en rådgivare som är objektiv. Alla kommuner erbjuder tex familjerådgivning och så finns budget och skuldrådgivare. Det blir oftast lättare att prata med en objektiv person som kan vara rationell och saklig mitt i en känslostorm. Blir det inte bättre, prata med en jurist.

Patrik
Jag tycker att min fru slarvar bort alldeles för mycket pengar på "skit" dvs inredning och kläder.. Hur säger jag det på ett fint sätt?
Pingis Hadenius
Hej Patrik, det ni kan göra är att du föreslår att ni delar på er ekonomi. Annars skulle jag vara helt rak med detta det är jag med min mn!

Lovisa
Jag tycker det är jobbigt att prata ekonomi med min partner, det slutar alltid i hetlevrade diskussioner.. Har du något tips på hur man kan tala om det på ett bra sätt?
Pingis Hadenius
Hej Lovisa, prata om det ur vinkeln livsmål. Hur vill ni leva ert gemensamma liv? vill ni spara till en viss semester? Vill ni lyxa till det i vardagen eller spara till större saker? Pengar hänger ju i en relation ihop med hur man vill leva sin vardag, sitt liv. Börja där. Skriv ned era livsmål och vardagsprioriteringar och se hur bra eller dåligt er ekonomi supportrar detta. Ta samtalet därifrån kan det bli mindre affekt i samtalet.

Pingis Hadenius svarar gärna på fler frågor om ekonomi på sin blogg.

Kom ner i varv!

Bild: Norstedts Förlag

”Stress är vår tids största sjukdom”

INRE HÄLSA Ett stressfritt liv – går det överhuvudtaget att få? Nej, inte helt menar bokaktuella Karin Björkegren Jones. Men det finns en hel del du kan göra själv för att få ett harmoniskt liv.

Ny studie

Bild: Pixabay

Forskare varnar för populära hälsodrycken

KROPP & HÄLSA En ny studie visar att hälsodrycker med aloe vera inte alls är särskilt hälsosamma. Dryckerna sägs ha förmågan att rena levern, men forskning visar motsatsen. 

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Tips!

   ANNONS Bild: Arla Köket

   Så enkelt gör du ett vackert pepparkakstorn

   MAT & RECEPT Att göra pepparkakshus kan vara svårt. Stora bitar går sönder och små är pilliga att sätta fast. Vi har lösningen – använd mjölkpaketet som mall.

   Lisa Beskow

   Bild: Privat

   5 smarta tips – så orkar du träna efter jobbet

   MOTION & TRÄNING Det kan vara svårt att hitta orken till att träna efter en arbetsdag. Men det finns knep att ta till. Lisa Beskow, hårt arbetande mamma och träningsentusiast, delar med sig av sina bästa.

   Ny studie!

   Bild: Pixabay

   Därför ska du inte gå och lägga dig arg

   INRE HÄLSA Har du för vana att gå och lägga dig när du är arg eller upprörd? Gör inte det!

   Lyxa till det!

   ANNONS Bild: Arla Köket

   Risgrynsgröt – som den smakade förr

   MAT & RECEPT Så enkelt får du julgröten att smaka lika gott som den gjorde förr i tiden.

   Ha kul när du tränar!

   Bild: Privat

   Så vet du vilken löpning som passar dig bäst

   MOTION & TRÄNING Springer du för att gå ner i vikt? Då vet långdistanslöparen Rune Larsson vilken löpning du ska satsa på.

   Sofia Antonsson

   Bild: Johnér

   Guide: Så IBS-vänliga är olika sojaprodukter

   KROPP & HÄLSA Är soja en magbov? Det beror helt på produkt, förklarar Vardagspuls dietist och IBS-expert Sofia Antonsson.

   Leilas magövningar

   Bild: Leila Söderholm

   Så magtränar du på djupet

   MOTION & TRÄNING Här är bollträningen du aldrig tidigare har testat.

   Aj, aj!

   Bild: Pixabay

   Antibiotika kan ge svåra magproblem

   KROPP & HÄLSA Användningen av antibiotika är inte bara ett problem med anledning av att allt fler bakterier blir resistenta. Den kan också slå ut viktiga bakterier som finns i din tarmflora.

   Längtar du?

   Bild: Pixabay

   Smygstarta julen med oss på Vardagspuls

   MAT & RECEPT Här hittar du allt för helgernas glöggmingel, middagar och bakfester.

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Forskare varnar: Dra inte ner på saltet för mycket

   KROPP & HÄLSA Länge har det pratats om vikten av att inte äta för mycket salt. Men hur hälsosamt är det egentligen att äta för lite? Ny forskning visar på negativa konsekvenser. 

   Känslig mot mörkret?

   Bild: Pixabay

   Så vet du att du har en vinterdepression

   INRE HÄLSA Läkaren: Då vet du att det är dags att söka vård.

   Några minuter räcker

   Bild: Johnér

   Steg för steg – så lugnar du din stressade hjärna

   INRE HÄLSA Forskning visar att meditation och mindfulness kan återskapa sönderstressade hjärnceller. Så ta några minuter till att fokusera inåt. Vardagspuls Jeanette Steijer berättar hur.

   Ny studie!

   Bild: Johnér

   Därför får allt fler högt blodtryck i fattiga länder

   KROPP & HÄLSA Under de senaste 40 åren har högt blodtryck i världen ökat. Det visar en studie som nyligen publicerats i tidskriften The Lancet. 

   Nu är den här!

   Bild: TT/Johnér

   Så skyddar du dig mot vinterkräksjukan

   KROPP & HÄLSA Som ett brev på posten är den här. Den mycket smittsamma vinterkräksjukan. Men visste du det här om sjukdomen?

   Ny studie visar:

   Bild: Johnér

   Vältränade drabbas inte lika hårt av stress

   TRÄNING & MOTION Läkare: ”Viktigare vara tränad än ostressad”

   Bild: Ekokockar

   Här är årets Unga Ekokockar

   MAT & RECEPT Hållbar och ekologiskt producerad mat står på menyn när unga kockar lagar mat.

   Uppfyller alla kriterier

   Bild: Johnér

   Forskare: Därför är hälsa den nya religionen

   KROPP & HÄLSA Har hälsa och träning blivit den nya religionen? Enligt svenska forskare är svaret ja – eftersom de uppfyller alla kriterier för att vara just en religion.

   Luktar gott men...

   Bild: Johnér, Pixabay.

   Är du doftöverkänslig?

   KROPP & HÄLSA Hör du till dem som helt obekymrat sprutar parfym omkring dig? Då ska du läsa det här.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Smarta tips!

   Bild: Pixabay

   Så blir du av med tandläkarskräcken

   INRE HÄLSA Här delar tandläkaren Matts Karlström med sig av sina bästa tips mot tandvårdsrädsla. 

   Kissnödig?

   Bild: Johnér

   6 saker som händer i kroppen när du tränar i kyla

   MOTION & TRÄNING Har du nånsin känt dig mer kissnödig eller att du andas pipande när du tränar och det är riktigt kallt ute? Det är helt normalt – men kan vara tecken på att du borde värma upp mer.

   Tips & recept

   Bild: Johnér

   Maten som håller dig pigg i höst- och vintermörkret

   KROPP & HÄLSA Det är alltid viktigt att äta bra. Men under vinterhalvåret gör kylan och frånvaron av solljus att det är särskilt viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Vardagspuls guidar dig till bra vintermat!

   Bild: Pixabay

   Stenålderskost kan minska risk för hjärtsjukdom

   KROPP & HÄLSA Ny studie visar att överviktiga gick ner i vikt med paleokost.

   ”Heaton” om e-sport

   Bild: Dreamhack, pressbild

   Proffset: Fysisk träning krävs för att tävla i datorspel

   MOTION & TRÄNING Han är åttafaldig världsmästare på datorspelet Counter strike. Nu vill Emil "Heaton" Christensen utmana fördomarna och få fler att se e-sport som en riktig sport.

   Frisk och fri!

   Bild: Johan Söderling

   Så pratar du med anhöriga om ätstörningar

   INRE HÄLSA Under flera års tid var Elina Johansson drabbad av svåra ätstörningar och anorexi. I dag jobbar hon med att hjälpa andra att bli friska.

   Den viktiga sömnen

   Bild: Johnér

   För lite sömn kan göra att du går upp i vikt

   KROPP & HÄLSA Ny svensk studie ger svar på varför sömnbrist kan leda till övervikt.

   Älskade pasta!

   Bild: Pixabay, press.

   Variera din pastaupplevelse – och få bättre hälsa

   MAT & RECEPT Dietisten Jeanette Steijer: "Därför är fullkornspasta och bönpasta bra alternativ."

   Dietisten betygsätter

   Bild: Johnér

   LCHF och 5 andra populära dieter – så bra är de enligt experten

   KROPP & HÄLSA Dash, LCHF, GI, 5:2- och stenåldersdieten. Hur bra är de – och för vem? Vi bad dietisten Jeanette Steijer att ge sitt utlåtande om de stora trenddieterna.

   Dra ner på tempot

   Bild: Johnér

   Därför är det viktigt att barnen har långtråkigt

   INRE HÄLSA Hillevi Wahl om aktivitetshetsen som håller på att knäcka föräldrarna.

   Bra för IBS!

   Bild: Pixabay, press.

   Frossa i supernyttig grönkål i höst och vinter

   MAT & RECEPT Vardagspuls dietist Jeanette Steijer slår ett slag för supergrönsaken som är extra snäll mot den känsliga magen.

   Gör om, gör rätt!

   Bild: Shutterstock

   10 misstag du gör på löpbandet

   MOTION & TRÄNING Oavsett om du tittar på TV eller glor in i en vägg – att springa på löpband kan vara sjukt tråkigt. Men det behöver inte vara så. Gör om, gör rätt – och få ut det mesta av att springa.

   Mums!

   Bild: Johnér

   Därför är havregrynsgröt din kropps bästa vän

   MAT & RECEPT Det här med att laga billig och nyttig mat kan vara knepigt. Lägger man till att den ska vara lättlagad blir det ännu svårare. Lösningen stavas havregrynsgröt.

   Ta en paus!

   Bild: Moa Alexandersson

   3 smarta övningar mot onda axlar

   MOTION & TRÄNING PT-Leila ger dig övningarna som garanterat får dina axlar, rygg och nacke att slappna av.

   Stoppa matsvinnet!

   Bild: Johnér

   5 smarta sätt att använda hårda avokados

   MAT & RECEPT Ibland känns avokados på något konstigt sätt mjukare i affären än när man kommit hem med dem... Men släng dem inte! Det finns flera goda sätt att använda även omogna avokados på.

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Aha!

   Bild: Johnér

   Därför står vågen stilla

   KROPP & HÄLSA Du rör på dig ofta och äter bra mat. Ändå händer det ingenting. Varför?

   Runstreak

   Bild: Samantha Karlsson, Amanda Mannervik, Johnny Hällneby

   Ellen springer varje dag för att motverka prestationsångest

   MOTION & TRÄNING Att löpträna korta pass varje dag blev lösningen på Ellen Westfelts problem med höga krav på sig själv. "Runstreak är som meditation för mig" säger hon.

   Svåra magproblem

   Bild: Beatrice Larsson

   Cornelia fick Crohns sjukdom när hon var 13 år

   KROPP & HÄLSA I dag har hon lärt sig att leva med sjukdomen och den konstanta trötthet den för med sig. ”Träningen får mig att känna mig psykiskt starkare”

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Du blir lyckligare av att bo ensam

   KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

   5 övningar

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Så tränar du bort din stelhet och ryggsmärta

   MOTION & TRÄNING Skyll inte på åldern! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar fem övningar som verkligen hjälper mot smärta i ländryggen.

   Så här ska du tänka!

   Bild: Gunnar Söderström, Eddie Granlund/Lidingöloppet

   ”Tänk positivt – det avgör om du ska lyckas”

   MOTION & TRÄNING Ska du springa Lidingöloppet eller något annat roligt lopp i helgen? Löparcoachen Gunnar Söderström går igenom de absolut största misstagen du kan göra inför och under ett lopp. Och vad du ska göra istället.

   Den dolda folksjukdomen

   Bild: Johnér, Privat

   Karin slutade andas i sömnen varje natt

   KROPP & HÄLSA I flera år led Karin av enorm trötthet på dagarna. Men det skulle dröja ett bra tag innan hon fick reda på vad det var hon drabbats av.

   Bättre med tupplur!

   Bild: Johnér

   Sömnexperten: Därför ska du inte sova ikapp på helgen

   KROPP & HÄLSA Brukar du ligga och dra dig på helgmorgnarna för att du sovit för lite under veckan? Det kan vara det som är roten till problemet, menar sömnforskare. Det är bättre att ta korta tupplurer på dagen.

   Vilken viktresa!

   Bild: Ramona Gren

   Magoperationen misslyckades – då sprang Ramona bort 88 kilo

   KROPP & HÄLSA När Ramona Gren vägde 163 kilo fick hon nog och gjorde en gastric bypass-operation – som misslyckades. Nu har hon gått ner 88 kilo – helt på egen hand.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Smarta listan

   Bild: Johnér, Pixabay

   Mellanmål som mättar och bränner fett

   KROPP & HÄLSA Det du äter mellan måltider kan vara en stor bov när vågnålen rör sig uppåt. Här är 5 mellanmål som både mättar och bränner fett.

   Maghälsa

   Bild: Pixabay och press

   Vegetarian och IBS? Ät så här!

   KROPP & HÄLSA Dietisten Sofia Antonsson: "Vissa ersättningsprodukter kan ställa till med stora problem för magen"

   5 tips

   Bild: Johnér

   Så blir du av med dålig andedräkt

   KROPP & HÄLSA Dålig andedräkt kan förpesta tillvaron för både den drabbade och omgivningen. Här är vanligaste bovarna till det och 5 sätt hur du blir av med de illaluktande problemen.