Hur undviker man att hamna i ekonomisk kris efter en skilsmässa? Ekonomen Pingis Hadenius ger sina bästa råd. Från Vardagspuls den 27 april.

Så klarar du ekonomin när relationen kraschar

Pingis Hadenius bästa tips och svar på frågor

Pingis bästa tips för att du ska ha koll på din ekonomi i en relation:
Prata ekonomi redan som nykär
Låt inte barnen komma i kläm
Gör upp en plan och budget efter skilsmässa.

Publicerad 2015-04-27 | Vardagspuls

Pingis Hadenius är civilekonom och journalist med ett förflutet i finansbranschen, samt som chefredaktör och publisher för flera tidningar. Pingis har ett starkt engagemang i frågor som rör karriär, ledarskap, företagande och hälsa i och med sin tidigare roll som chefredaktör för Sveriges enda affärsmagasin för kvinnor, Passion for Business samt efter att ha grundat hälsotidningen ELLE PULS. Hon har även en stor erfarenhet kring aktiemarknaden genom sin tid i finansbranschen samt som utbildningsansvarig i flera aktieföreningar.
Idag driver Pingis tre stycken bolag tillsammans med Isabella Löwengrip (Blondinbella). Deras gemensamma bok Economista publicerades 2013. 

Pingis chattade med läsarna på Vardagspuls och här är ett urval av frågor och svar från chatten:

KonditorEmma:
Hej! Hur ska man tänka angående stora arv? Jag kommer troligen få ett stort arv när min pappa dör och min pojkvän ommer troligen inte få ett korvöre. Hur ska man tänka angående det??? Tacksam för svar
Pingis Hadenius: 
Hej Emma, jag skulle vänta med gemensam ekonomi tills att ni gifter er.

Erica
Ååh jag vet inte om jag vågar prata om ekonomi med min partner vi har visserligen bara varit tillsammans i ett halvår men det känns fel. Jag är så rädd att det skall missuppfattas.
Pingis Hadenius:
Hej Erica, vad är du rädd för? Skriv ned dina rädslor och berätta om dem för din partner, be han/henne göra likadant. Det kan vara lättare att ta samtalet därifrån. Oftast kommer man varandra närmare i en relation om man vågar kommunicera rakt med varandra. Lycka till!

Monica
Jag var gift och arbetslös . Hade vi sålt huset hade jag fått en skuld på ca 100.000:- så det enklaste va att ge han huset. Jag tog grejer jag behövde å mina private.. Han överlycklig att få huset.. Jag lever lyckligt med mitt aktivitetsstöd ännu .. Han hamnade hus kronofogden , då han drog på sig krediter .. Uppe på ca 800.000:- hos fogden nu. Han har fått gå från huset å har dessutom skaffat ny kvinna å ett barn som får lida i evighet för hans dumheter..Ja klarar mig fint...
Pingis Hadenius
Hej Monica, härligt att du verkar ha tagit rätt beslut!

lotten
Jag har en snart blivande sambo och han har ganska mycket pengar, jag tycker det är jobbigt att prata om pengar över lag, och ännu jobbigare när han pratar om det... Jag har som jag skrev nyss, ganska mycket lån som jag nu försöker bli kvitt, men jag vill verkligen inte säga att jag har uselt med pengar... Hur ska jag göra då??? Vore även hör tacksam för svar...
Pingis Hadenius:
Hej Lotten, jag förstår. Jag tror att om du lättar ditt hjärta om din ekonomi kommer det först kännas jobbigt och sedan släppa. Testa att prata med en vän och se dennes reaktion, ta det sedan med din partner. Din partner som verkar mer ekonomiskt intresserad borde vilja hjälpa och stötta dig. Jag tror att ni kommer närmare varandra om ni är öppna och kommunicerar. Hur hade du känt om det var tvärtom mellan er och han berättat för dig?

Pia
efter erfarenheter har både jag å min sambo skrivit avtal och även pratat om vår ekonomi. Kändes konstigt å jobbigt att berätta om min ekonomiska situation men gjorde att vi kom närmare
Pingis Hadenius
Hej Pia! Hurra. Bra gjort! Ni är förebilder. Berätta för andra par. Heja!

Filippa 

Hej Pingis! Jag är 18 år och har ett arv från min morfar på 300 000 och sparat ihop ca 30 000 själv. Allt det är fonder hos Didner & Gerge. Det har gått väldigt bra i år, ökat med ca 25%. Sparar för tillfället 800kr i månaden hos dem men vet inte om jag bör fortsätta, kanska ska sälja av? Vet inte om det kan gå upp så mycket mer i år... Hur ska jag tänka?
Pingis Hadenius
Hej Filippa, jag har sparat i D&G Fonden i över 10 år och aldrig sålt. I och med den låga räntan finns inget som tydligt kan riskera börsras, möjligtvis ekonomisk oro som Grekland. Behöver du pengarna inom ett år skulle jag sälja nu, annars vänta alternativt placera om i annat, tex enskilda stabila aktier med hög utdelning. Bra sparat!

Heidi
ja, hur undviker man ekonomisk kris efter skilsmässa? Jag ligger i det nu och vet inte vad jag ska ta mig till..
Pingis Hadenius
Ta hjälp av en rådgivare som är objektiv. Alla kommuner erbjuder tex familjerådgivning och så finns budget och skuldrådgivare. Det blir oftast lättare att prata med en objektiv person som kan vara rationell och saklig mitt i en känslostorm. Blir det inte bättre, prata med en jurist.

Patrik
Jag tycker att min fru slarvar bort alldeles för mycket pengar på "skit" dvs inredning och kläder.. Hur säger jag det på ett fint sätt?
Pingis Hadenius
Hej Patrik, det ni kan göra är att du föreslår att ni delar på er ekonomi. Annars skulle jag vara helt rak med detta det är jag med min mn!

Lovisa
Jag tycker det är jobbigt att prata ekonomi med min partner, det slutar alltid i hetlevrade diskussioner.. Har du något tips på hur man kan tala om det på ett bra sätt?
Pingis Hadenius
Hej Lovisa, prata om det ur vinkeln livsmål. Hur vill ni leva ert gemensamma liv? vill ni spara till en viss semester? Vill ni lyxa till det i vardagen eller spara till större saker? Pengar hänger ju i en relation ihop med hur man vill leva sin vardag, sitt liv. Börja där. Skriv ned era livsmål och vardagsprioriteringar och se hur bra eller dåligt er ekonomi supportrar detta. Ta samtalet därifrån kan det bli mindre affekt i samtalet.

Pingis Hadenius svarar gärna på fler frågor om ekonomi på sin blogg.

Vilken inspirationskälla!

Bild: Hillevi Wahl

Hillevi Wahl vinner fint pris för sina texter om alkoholism

INRE HÄLSA Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl växte själv upp i en missbruksfamilj. Nu vinner hon pris för sitt sätt att föreläsa och skriva om beroendeproblematik.

Hälsoappar

Bild: Press

Biohackaren Hannes vill mäta sin hälsa – hela tiden

KROPP & HÄLSA Hannes Sjöblad vill mäta sin hälsa oavbrutet för att bli expert på sin egen kropp. Och han vill att fler ska göra som han – för både samhällets och den egna hälsans skull.

Smarta tips!

Bild: Johnér, Vardagspuls.

Så blir du kvitt vardagsstressen

INRE HÄLSA Många Vardagspuls-läsare är så stressade att de riskerar att gå in i väggen.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Bra för IBS!

   Bild: Pixabay, press.

   Frossa i supernyttig grönkål i höst och vinter

   MAT & RECEPT Vardagspuls dietist Jeanette Steijer slår ett slag för supergrönsaken som är extra snäll mot den känsliga magen.

   Dietisten betygsätter

   Bild: Johnér

   LCHF och 5 andra populära dieter – så bra är de enligt experten

   KROPP & HÄLSA Dash, LCHF, GI, 5:2- och stenåldersdieten. Hur bra är de – och för vem? Vi bad dietisten Jeanette Steijer att ge sitt utlåtande om de stora trenddieterna.

   Gör om, gör rätt!

   Bild: Shutterstock

   10 misstag du gör på löpbandet

   MOTION & TRÄNING Oavsett om du tittar på TV eller glor in i en vägg – att springa på löpband kan vara sjukt tråkigt. Men det behöver inte vara så. Gör om, gör rätt – och få ut det mesta av att springa.

   Ta en paus!

   Bild: Moa Alexandersson

   3 smarta övningar mot onda axlar

   MOTION & TRÄNING PT-Leila ger dig övningarna som garanterat får dina axlar, rygg och nacke att slappna av.

   Stoppa matsvinnet!

   Bild: Johnér

   5 smarta sätt att använda hårda avokados

   MAT & RECEPT Ibland känns avokados på något konstigt sätt mjukare i affären än när man kommit hem med dem... Men släng dem inte! Det finns flera goda sätt att använda även omogna avokados på.

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Den här månaden väger vi som minst

   KROPP & HÄLSA Vilken månad väger vi egentligen som minst? Och vilken som mest? Internationella forskare har hittat svaret. 

   Aha!

   Bild: Johnér

   Därför står vågen stilla

   KROPP & HÄLSA Du rör på dig ofta och äter bra mat. Ändå händer det ingenting. Varför?

   Dietistens viktknep

   Bild: Johnér, press.

   Tre tips för dig som vill gå ner i vikt

   KROPP & HÄLSA Tänk på det här nästa gång du är i affären.

   Runstreak

   Bild: Samantha Karlsson, Amanda Mannervik, Johnny Hällneby

   Ellen springer varje dag för att motverka prestationsångest

   MOTION & TRÄNING Att löpträna korta pass varje dag blev lösningen på Ellen Westfelts problem med höga krav på sig själv. "Runstreak är som meditation för mig" säger hon.

   Svåra magproblem

   Bild: Beatrice Larsson

   Cornelia fick Crohns sjukdom när hon var 13 år

   KROPP & HÄLSA I dag har hon lärt sig att leva med sjukdomen och den konstanta trötthet den för med sig. ”Träningen får mig att känna mig psykiskt starkare”

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Du blir lyckligare av att bo ensam

   KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

   5 övningar

   Bild: Moa Alexandersson

   PT-Leila: Så tränar du bort din stelhet och ryggsmärta

   MOTION & TRÄNING Skyll inte på åldern! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar fem övningar som verkligen hjälper mot smärta i ländryggen.

   Livsviktigt!

   Bild: Mia Carlsson, Johnér

   Därför är beröring smärtlindrande – på riktigt

   KROPP & HÄLSA Att blåsa eller pussa på ett skrubbsår fungerar faktiskt – smärtan går ner. Och det har inget med placeboeffekten att göra. Läkaren och professorn Kerstin Uvnäs Moberg förklarar varför. 

   Glassigt värre!

   Bild: Arla Köket

   6 snabba recept på hemgjord glass

   MAT & RECEPT. Testa att göra din egen glass, det är så gott! Här är sex recept på allt från snabb bärglass utan frystid till glasspinnar med vanilj och krossad saltlakrits.

   Så här ska du tänka!

   Bild: Gunnar Söderström, Eddie Granlund/Lidingöloppet

   ”Tänk positivt – det avgör om du ska lyckas”

   MOTION & TRÄNING Ska du springa Lidingöloppet eller något annat roligt lopp i helgen? Löparcoachen Gunnar Söderström går igenom de absolut största misstagen du kan göra inför och under ett lopp. Och vad du ska göra istället.

   Husmorsknep!

   Bild: Pixabay

   Så enkelt blir du av med bananflugorna

   MAT & RECEPT Bananflugorna vägrar att lämna ditt hem men vi vet hur du blir av med eländet en gång för alla.

   Köttfritt!

   Bild: Johnér

   6 vegetariska livsmedel som innehåller mycket järn

   KROPP & HÄLSA Har du järnbrist och är trött på att bli pushad till att käka blodpudding? Vardagspuls reder ut alla vegetariska kostråd som motverkar järnbrist. 

   Hillevi Wahl

   Bild: Johnér

   ”Jo, man får visst prata med barn om övervikt”

   KROPP & HÄLSA Är det ok att prata vikt med sitt överviktiga barn? Absolut, tycker Hillevi Wahl som här ger sig in i debatten. Här är hennes synpunkter – och goda råd.

   Den dolda folksjukdomen

   Bild: Johnér, Privat

   Karin slutade andas i sömnen varje natt

   KROPP & HÄLSA I flera år led Karin av enorm trötthet på dagarna. Men det skulle dröja ett bra tag innan hon fick reda på vad det var hon drabbats av.

   Bättre med tupplur!

   Bild: Johnér

   Sömnexperten: Därför ska du inte sova ikapp på helgen

   KROPP & HÄLSA Brukar du ligga och dra dig på helgmorgnarna för att du sovit för lite under veckan? Det kan vara det som är roten till problemet, menar sömnforskare. Det är bättre att ta korta tupplurer på dagen.

   Vilken viktresa!

   Bild: Ramona Gren

   Magoperationen misslyckades – då sprang Ramona bort 88 kilo

   KROPP & HÄLSA När Ramona Gren vägde 163 kilo fick hon nog och gjorde en gastric bypass-operation – som misslyckades. Nu har hon gått ner 88 kilo – helt på egen hand.

   Ny studie

   Bild: Pixabay

   Därför dricker vissa mer kaffe

   KROPP & HÄLSA Nu har forskarna kommit fram till varför somliga nöjer sig med en kopp kaffe medan andra vill ha fler.

   Kräftskiva!

   Bild: Pixabay, press.

   Dietisten: Därför ska du frossa i kräftor

   KROPP & HÄLSA Kräftor innehåller en massa nyttigheter och är dessutom IBS-vänliga. Dietisten Sofia Antonsson tipsar om hur du gör årets kräftskiva lite nyttigare. 

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Smarta listan

   Bild: Johnér, Pixabay

   Mellanmål som mättar och bränner fett

   KROPP & HÄLSA Det du äter mellan måltider kan vara en stor bov när vågnålen rör sig uppåt. Här är 5 mellanmål som både mättar och bränner fett.

   Kom igen!

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 smarta knep som hjälper dig att orka morgonträna

   MOTION & TRÄNING Fingrarna letar sig gärna till snooze-knappen, eller hur? Men förmodligen inte efter att du läst det här!

   Ta i lite hårdare

   Bild: Moa Alexandersson, Johnér och Pixabay

   Så vet du att du orkar mer under ditt träningspass

   MOTION & TRÄNING PT-Leila guidar dig till en bättre form och ger dig typiska tecken på att du egentligen klarar av att ge mer under ditt pass.

   Maghälsa

   Bild: Pixabay och press

   Vegetarian och IBS? Ät så här!

   KROPP & HÄLSA Dietisten Sofia Antonsson: "Vissa ersättningsprodukter kan ställa till med stora problem för magen"

   Kort & koncist!

   Bild: Johnér

   Därför bör du satsa på korta men många pass

   MOTION & TRÄNING Långa pass lite färre dagar i veckan eller korta pass som du kör ofta? Här är anledningen till att du får ut mer av din träning om du kör kort men intensivt!

   Vi reder ut

   Bild: Johnér

   3 myter om fettförbränning – och vad som egentligen gäller

   MOTION & TRÄNING Det finns många seglivade myter om hur du bränner mest fett. Men vad är det egentligen som gäller? Vi slår hål på de vanligaste myterna.

   När magen strejkar

   Bild: Shutterstock

   Knepen som hjälper mot en förstoppad mage

   KROPP & HÄLSA Aj, aj. Det kan göra ont att vara förstoppad men vi vet hur du får fart på den hårda magen igen.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Experten tipsar

   Bild: Johnér

   Så ska du träna om du har inkontinens

   MOTION & TRÄNING Kommer det några droppar kiss när du är ute på din löprunda? Då kan du ha drabbats av ansträngningsinkontinens. Här är träningen som passar för blåsor som läcker.

   5 tips

   Bild: Johnér

   Så blir du av med dålig andedräkt

   KROPP & HÄLSA Dålig andedräkt kan förpesta tillvaron för både den drabbade och omgivningen. Här är vanligaste bovarna till det och 5 sätt hur du blir av med de illaluktande problemen.

   Snyggare tänder

   Bild: Johnér och Pixabay

   Så undviker du frätskador på tänderna

   KROPP & HÄLSA Orolig för att få missfärgade tänder? Här är livsmedlen du bör äta och undvika för dina tänders skull.

   Träningstips

   Bild: Johnér och ansträngningsastma

   Låt inte din astma hindra dig – så tränar du smart

   MOTION & TRÄNING Andningsproblem när du tränar? Då kan du ha fått ansträngningsastma – och som astmatiker är det extra viktigt att ha bra kondition enligt experten.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Studie visar:

   Bild: Johnér

   Studie visar: Vegetarianer är smartare än köttätare

   KROPP & HÄLSA Människor med högre IQ och mycket empati har större benägenhet att bli vegetarianer. Det här visar en brittisk studie.

   Tips och övningar

   Bild: Johnér

   Så tränar du bäst efter din ålder

   MOTION & TRÄNING Beroende på ålder och förutsättningar behöver vi träna på olika sätt. Personliga tränaren Leila Söderholm tipsar om bra träning för dig mellan 15 och 60 plus.

   Felsteg

   Bild: Runkeeper/GIH

   Så fel kan din stegräknare visa

   MOTION & TRÄNING Gått 10 000 steg i dag? Det kan i själva verket innebära att du bara gått 7 000 steg enligt idrottsfysiologen Mikael Mattsson.

   Krydda upp hälsan

   Bild: Johnér, Pixabay

   5 superkryddor – så här nyttiga är de faktiskt

   MAT & RECEPT Många kryddor har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper – och massor av andra härliga hälsoeffekter. Vi har listat de viktigaste.

   Upp och hoppa!

   Bild: Johnér

   5 bortförklaringar till att inte träna – och varför de inte håller

   MOTION & TRÄNING För trött, för stressigt, för dyrt... Det finns många anledningar till att inte träna. Men de flesta av dem håller inte – egentligen.