Hur skriver man en deckare? Författaren Sofie Sarenbrant, som sålt över en halv miljon böcker, delar med sig av sina bästa tips. Från Vardagspuls den 17 november.

10 steg – så skriver du en deckare

Författaren Sofie Sarenbrant ger sin bästa råd

Många drömmer om att släppa nästa stora deckare. Men hur börjar man? Här delar deckarförfattaren Sofie Sarenbrant med sig av sina bästa tips.

Publicerad 2015-11-17 | Vardagspuls

Att börja skriva en roman kan kännas som ett fullständigt omöjligt projekt. Men det kan bli lättare om du går metodiskt till väga och delar upp det gigantiska arbetet på ett begripilgt sätt.

Här delar deckarförfattaren Sofie Sarenbrant med sig av sina bästa råd. Men du behöver inte använda alla. ”Använd de tips du gillar och strunta i det som inte faller dig i smaken”, skriver hon.

1. Komma igång

"Fundera på vad du vill berätta, i vilken genre (exempelvis roman, deckare, självbiografi) och för vem (barn, tonåring eller vuxen). När du väl har en känsla för vad du vill berätta, och för vem, så är följande ett effektivt sätt att komma igång: öppna ett dokument på datorn och börja skriv. Tänk inte så mycket, utan kör bara på och se vart det bär iväg. Var inte rädd för att känna att du skriver i onödan. Varje rad är en erfarenhet rikare och ju mer du tränar, desto bättre blir du."

2. Story

"Lägg mycket tid och engagemang på att fundera igenom vad du vill berätta. Vad är syftet med boken? Vill du få den utgiven eller skriver du för din egen skull? Om det är för att du vill bli publicerad så fundera på vad som gör din story unik. Läs mycket i samma genre för att få en känsla av vad som redan gjorts och hur  böckerna är dramaturgiskt uppbyggda. Det spelar ingen roll om det du läser är bra eller dåligt, du lär dig alltid något ändå."

3. Persongalleri

"Vem/vilka ska boken handla om? Alltför många karaktärer blir rörigt och svårt för läsaren (och författaren) att hålla reda på. Bestäm dig för vem som är den egentliga huvudpersonen och vad hen ska ha för språk och kännetecken. Är det någon som är burdus i sin framtoning och svär ofta? Eller är det en osäker och försiktig person som talar i gåtor? Det var bara två exempel."

4. Miljön

Var ska handlingen utspela sig? Fråga dig på vilken plats din fantasi börjar flöda. Själv har jag gått från Brantevik via Yasuragi Hasseludden till Stockholm Marathon.
En bra början är att tänka på en miljö som du känner till väl eller har möjlighet att vistas i ofta under researcharbetet. Det är viktigt att veta hur det ser ut där, så du kan återge det på ett bra, detaljrikt och riktigt sätt.

5. Gestaltning

"Show, don’t tell, säger mycket om vad gestaltning går ut på. Poängen är att läsaren ska känna att han eller hon får följa med i berättelsen genom att se och höra, lukta och uppleva saker istället för att författaren talar om hur det ligger till (som ett slags sagoberättare). Det ska gå att leva sig in i situationen, känna närvaron och ge utrymme för läsaren att tolka själv istället för att skriva övertydligt att ”hon är rädd” eller att ”han mår illa”."

6. Dialogen

"Hur karaktärerna pratar med varandra är viktigt för att få ett eftersträvat flyt i dialogen. Dels vill jag få fram personernas språk, dels deras sinnesstämning, utan att det blir överdrivet eller upprepar sig."

7. Skrivprocessen

"Att springa drygt 42 kilometer i sträck låter fruktansvärt långt. Men om man skalar ner loppet i delmål och tänker 5 kilometer i taget, blir det genast lättare. Så fungerar skrivprocessen också. Jag firar 50 000 tecken, 100 000 tecken osv. Och jag skriver ner hur mycket jag har åstadkommit varje dag."

8. Research

"Google är en fantastiskt bra start för det mesta, internet över huvud taget. Men det finns begränsningar även där. Är uppifterna korrekta? Och vem kan svara på specifika frågor i ett visst ämne? Under åren har jag arbetat upp relationer med exempelvis poliser, som är generösa med att hjälpa till. Jag intervjuar, mejlar frågor, och ber dem faktagranska det färdiga manuset. För jag vill helst att det ska vara så nära verkligheten som möjligt."

9. Upplösningen

"När målet är inom räckhåll och boken nästan är klar, finns risken för slarv och att slutet får bli lite vad det blir. Gör inte så. Ta dig den där extra tiden att fundera igenom hur du ska vässa upplösningen, kanske till och med överraska läsaren med en helt ny syn på storyn. Allra bäst är att själv veta hur boken ska sluta innan du börjar skriva den."

10. Redigering

"Så fort ditt råmanus är klart är det dags att börja läsa. Var självkritisk och ansträng dig för att hitta bristerna.Läs igenom i lugn och ro och ifrågasätt hela tiden: Hur för den här händelsen historien framåt? Behövs det verkligen? Är det spännande? Är karaktärerna intressanta och skiljer sig åt i sätt och språk? Upprepar de sig ofta eller får man följa deras tankar utan att det blir tjatigt? Ju mer onödigt du stryker och istället fokuserar på att bygga ut där det verkligen behövs, desto större chans är det att ett förlag nappar."

Lycka till!

Läs hela deckarskolan på Sofie Sarenbrants hemsida.

Studie visar

Bild: Johnér

Så lite sömnbrist fördubblar krockrisken

KROPP & HÄLSA Sovit dåligt? Då ska du lämna bilen hemma! Bilförare som sovit bara en till två timmar mindre än rekommenderat löper dubbelt så stor risk att krocka.

Maghälsa

Bild: Johnér, pressbild.

Därför ska du dricka ljummet vatten

KROPP & HÄLSA Dietisten Sofia Antonsson förklarar varför du alltid ska ha en karaff med vatten stående framme där hemma.

Ny studie

Bild: Pixabay

Män som löptränar har bättre spermier

KROPP & HÄLSA Men det krävs ett par löparrundor i veckan.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Klok som en bok!

   Bild: Johnér, press.

   ”Människor som läser böcker blir snällare”

   INRE HÄLSA Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl har märkt att sedan hon börjat läsa mer böcker har hon blivit snällare. Men att läsa har fler positiva hälsofördelar.

   Middagstips!

   Bild: Arla

   5 underbart goda recept med saffran

   MAT & RECEPT Saffran är en krydda som kanske främst associeras till lussekatter, men som passar minst lika bra i en mustig gryta eller pastarätt. Här kommer därför våra bästa middagstips med saffran.

   Jeanette Steijer

   Bild: Johnér

   Så mycket vatten är det hälsosamt att dricka

   KROPP & HÄLSA Ska man bara dricka när man är törstig eller behöver kroppen mer vätska än så? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut en gång för alla.

   Trendigt!

   Bild: Johnér, Pixabay.

   5 supergoda sätt att tillaga grönkål

   MAT & RECEPT Den supernyttiga grönkålen kan, utöver att ätas rå, tillagas på flera olika sätt. Här bjuder vi på härliga recept med grönkål.

   Tips!

   ANNONS
   ANNONS Bild: Arla Köket

   Så enkelt gör du ett vackert pepparkakstorn

   MAT & RECEPT Att göra pepparkakshus kan vara svårt. Stora bitar går sönder och små är pilliga att sätta fast. Vi har lösningen – använd mjölkpaketet som mall.

   Har du druckit den?

   Bild: Pixabay

   Forskare varnar för populära hälsodrycken

   KROPP & HÄLSA En ny studie visar att hälsodrycker med aloe vera inte alls är särskilt hälsosamma. Dryckerna sägs ha förmågan att rena levern, men forskning visar motsatsen. 

   Lisa Beskow

   Bild: Privat

   5 smarta tips – så orkar du träna efter jobbet

   MOTION & TRÄNING Det kan vara svårt att hitta orken till att träna efter en arbetsdag. Men det finns knep att ta till. Lisa Beskow, hårt arbetande mamma och träningsentusiast, delar med sig av sina bästa.

   Gör det själv!

   ANNONS
   ANNONS Bild: Johnér

   Allt du behöver för årets glöggmingel

   SPONSRAT INNEHÅLL: Bjud på både salta och söta tilltugg så blir helgernas glöggfester till en succé för stora och små.

   Ny studie!

   Bild: Pixabay

   Därför ska du inte gå och lägga dig arg

   INRE HÄLSA Har du för vana att gå och lägga dig när du är arg eller upprörd? Gör inte det!

   Lyxa till det!

   ANNONS
   ANNONS Bild: Arla Köket

   Risgrynsgröt – som den smakade förr

   MAT & RECEPT Så enkelt får du julgröten att smaka lika gott som den gjorde förr i tiden.

   Ha kul när du tränar!

   Bild: Privat

   Så vet du vilken löpning som passar dig bäst

   MOTION & TRÄNING Springer du för att gå ner i vikt? Då vet långdistanslöparen Rune Larsson vilken löpning du ska satsa på.

   Sofia Antonsson

   Bild: Johnér

   Guide: Så IBS-vänliga är olika sojaprodukter

   KROPP & HÄLSA Är soja en magbov? Det beror helt på produkt, förklarar Vardagspuls dietist och IBS-expert Sofia Antonsson.

   Leilas magövningar

   Bild: Leila Söderholm

   Så magtränar du på djupet

   MOTION & TRÄNING Här är bollträningen du aldrig tidigare har testat.

   Aj, aj!

   Bild: Pixabay

   Antibiotika kan ge svåra magproblem

   KROPP & HÄLSA Användningen av antibiotika är inte bara ett problem med anledning av att allt fler bakterier blir resistenta. Den kan också slå ut viktiga bakterier som finns i din tarmflora.

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Forskare varnar: Dra inte ner på saltet för mycket

   KROPP & HÄLSA Länge har det pratats om vikten av att inte äta för mycket salt. Men hur hälsosamt är det egentligen att äta för lite? Ny forskning visar på negativa konsekvenser. 

   Känslig mot mörkret?

   Bild: Pixabay

   Så vet du att du har en vinterdepression

   INRE HÄLSA Läkaren: Då vet du att det är dags att söka vård.

   Några minuter räcker

   Bild: Johnér

   Steg för steg – så lugnar du din stressade hjärna

   INRE HÄLSA Forskning visar att meditation och mindfulness kan återskapa sönderstressade hjärnceller. Så ta några minuter till att fokusera inåt. Vardagspuls Jeanette Steijer berättar hur.

   Nu är den här!

   Bild: TT/Johnér

   Så skyddar du dig mot vinterkräksjukan

   KROPP & HÄLSA Som ett brev på posten är den här. Den mycket smittsamma vinterkräksjukan. Men visste du det här om sjukdomen?

   Ny studie visar:

   Bild: Johnér

   Vältränade drabbas inte lika hårt av stress

   TRÄNING & MOTION Läkare: ”Viktigare vara tränad än ostressad”

   Uppfyller alla kriterier

   Bild: Johnér

   Forskare: Därför är hälsa den nya religionen

   KROPP & HÄLSA Har hälsa och träning blivit den nya religionen? Enligt svenska forskare är svaret ja – eftersom de uppfyller alla kriterier för att vara just en religion.

   Luktar gott men...

   Bild: Johnér, Pixabay.

   Är du doftöverkänslig?

   KROPP & HÄLSA Hör du till dem som helt obekymrat sprutar parfym omkring dig? Då ska du läsa det här.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Smarta tips!

   Bild: Pixabay

   Så blir du av med tandläkarskräcken

   INRE HÄLSA Här delar tandläkaren Matts Karlström med sig av sina bästa tips mot tandvårdsrädsla. 

   Kissnödig?

   Bild: Johnér

   6 saker som händer i kroppen när du tränar i kyla

   MOTION & TRÄNING Har du nånsin känt dig mer kissnödig eller att du andas pipande när du tränar och det är riktigt kallt ute? Det är helt normalt – men kan vara tecken på att du borde värma upp mer.

   Tips & recept

   Bild: Johnér

   Maten som håller dig pigg i höst- och vintermörkret

   KROPP & HÄLSA Det är alltid viktigt att äta bra. Men under vinterhalvåret gör kylan och frånvaron av solljus att det är särskilt viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Vardagspuls guidar dig till bra vintermat!

   Frisk och fri!

   Bild: Johan Söderling

   Så pratar du med anhöriga om ätstörningar

   INRE HÄLSA Under flera års tid var Elina Johansson drabbad av svåra ätstörningar och anorexi. I dag jobbar hon med att hjälpa andra att bli friska.

   Dietisten betygsätter

   Bild: Johnér

   LCHF och 5 andra populära dieter – så bra är de enligt experten

   KROPP & HÄLSA Dash, LCHF, GI, 5:2- och stenåldersdieten. Hur bra är de – och för vem? Vi bad dietisten Jeanette Steijer att ge sitt utlåtande om de stora trenddieterna.

   Gör om, gör rätt!

   Bild: Shutterstock

   10 misstag du gör på löpbandet

   MOTION & TRÄNING Oavsett om du tittar på TV eller glor in i en vägg – att springa på löpband kan vara sjukt tråkigt. Men det behöver inte vara så. Gör om, gör rätt – och få ut det mesta av att springa.

   Mums!

   Bild: Johnér

   Därför är havregrynsgröt din kropps bästa vän

   MAT & RECEPT Det här med att laga billig och nyttig mat kan vara knepigt. Lägger man till att den ska vara lättlagad blir det ännu svårare. Lösningen stavas havregrynsgröt.

   Stoppa matsvinnet!

   Bild: Johnér

   5 smarta sätt att använda hårda avokados

   MAT & RECEPT Ibland känns avokados på något konstigt sätt mjukare i affären än när man kommit hem med dem... Men släng dem inte! Det finns flera goda sätt att använda även omogna avokados på.

   Aha!

   Bild: Johnér

   Därför står vågen stilla

   KROPP & HÄLSA Du rör på dig ofta och äter bra mat. Ändå händer det ingenting. Varför?

   Runstreak

   Bild: Samantha Karlsson, Amanda Mannervik, Johnny Hällneby

   Ellen springer varje dag för att motverka prestationsångest

   MOTION & TRÄNING Att löpträna korta pass varje dag blev lösningen på Ellen Westfelts problem med höga krav på sig själv. "Runstreak är som meditation för mig" säger hon.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.