Hur skriver man en deckare? Författaren Sofie Sarenbrant, som sålt över en halv miljon böcker, delar med sig av sina bästa tips. Från Vardagspuls den 17 november.

10 steg – så skriver du en deckare

Författaren Sofie Sarenbrant ger sin bästa råd

Många drömmer om att släppa nästa stora deckare. Men hur börjar man? Här delar deckarförfattaren Sofie Sarenbrant med sig av sina bästa tips.

Publicerad 2015-11-17 | Vardagspuls

Att börja skriva en roman kan kännas som ett fullständigt omöjligt projekt. Men det kan bli lättare om du går metodiskt till väga och delar upp det gigantiska arbetet på ett begripilgt sätt.

Här delar deckarförfattaren Sofie Sarenbrant med sig av sina bästa råd. Men du behöver inte använda alla. ”Använd de tips du gillar och strunta i det som inte faller dig i smaken”, skriver hon.

1. Komma igång

"Fundera på vad du vill berätta, i vilken genre (exempelvis roman, deckare, självbiografi) och för vem (barn, tonåring eller vuxen). När du väl har en känsla för vad du vill berätta, och för vem, så är följande ett effektivt sätt att komma igång: öppna ett dokument på datorn och börja skriv. Tänk inte så mycket, utan kör bara på och se vart det bär iväg. Var inte rädd för att känna att du skriver i onödan. Varje rad är en erfarenhet rikare och ju mer du tränar, desto bättre blir du."

2. Story

"Lägg mycket tid och engagemang på att fundera igenom vad du vill berätta. Vad är syftet med boken? Vill du få den utgiven eller skriver du för din egen skull? Om det är för att du vill bli publicerad så fundera på vad som gör din story unik. Läs mycket i samma genre för att få en känsla av vad som redan gjorts och hur  böckerna är dramaturgiskt uppbyggda. Det spelar ingen roll om det du läser är bra eller dåligt, du lär dig alltid något ändå."

3. Persongalleri

"Vem/vilka ska boken handla om? Alltför många karaktärer blir rörigt och svårt för läsaren (och författaren) att hålla reda på. Bestäm dig för vem som är den egentliga huvudpersonen och vad hen ska ha för språk och kännetecken. Är det någon som är burdus i sin framtoning och svär ofta? Eller är det en osäker och försiktig person som talar i gåtor? Det var bara två exempel."

4. Miljön

Var ska handlingen utspela sig? Fråga dig på vilken plats din fantasi börjar flöda. Själv har jag gått från Brantevik via Yasuragi Hasseludden till Stockholm Marathon.
En bra början är att tänka på en miljö som du känner till väl eller har möjlighet att vistas i ofta under researcharbetet. Det är viktigt att veta hur det ser ut där, så du kan återge det på ett bra, detaljrikt och riktigt sätt.

5. Gestaltning

"Show, don’t tell, säger mycket om vad gestaltning går ut på. Poängen är att läsaren ska känna att han eller hon får följa med i berättelsen genom att se och höra, lukta och uppleva saker istället för att författaren talar om hur det ligger till (som ett slags sagoberättare). Det ska gå att leva sig in i situationen, känna närvaron och ge utrymme för läsaren att tolka själv istället för att skriva övertydligt att ”hon är rädd” eller att ”han mår illa”."

6. Dialogen

"Hur karaktärerna pratar med varandra är viktigt för att få ett eftersträvat flyt i dialogen. Dels vill jag få fram personernas språk, dels deras sinnesstämning, utan att det blir överdrivet eller upprepar sig."

7. Skrivprocessen

"Att springa drygt 42 kilometer i sträck låter fruktansvärt långt. Men om man skalar ner loppet i delmål och tänker 5 kilometer i taget, blir det genast lättare. Så fungerar skrivprocessen också. Jag firar 50 000 tecken, 100 000 tecken osv. Och jag skriver ner hur mycket jag har åstadkommit varje dag."

8. Research

"Google är en fantastiskt bra start för det mesta, internet över huvud taget. Men det finns begränsningar även där. Är uppifterna korrekta? Och vem kan svara på specifika frågor i ett visst ämne? Under åren har jag arbetat upp relationer med exempelvis poliser, som är generösa med att hjälpa till. Jag intervjuar, mejlar frågor, och ber dem faktagranska det färdiga manuset. För jag vill helst att det ska vara så nära verkligheten som möjligt."

9. Upplösningen

"När målet är inom räckhåll och boken nästan är klar, finns risken för slarv och att slutet får bli lite vad det blir. Gör inte så. Ta dig den där extra tiden att fundera igenom hur du ska vässa upplösningen, kanske till och med överraska läsaren med en helt ny syn på storyn. Allra bäst är att själv veta hur boken ska sluta innan du börjar skriva den."

10. Redigering

"Så fort ditt råmanus är klart är det dags att börja läsa. Var självkritisk och ansträng dig för att hitta bristerna.Läs igenom i lugn och ro och ifrågasätt hela tiden: Hur för den här händelsen historien framåt? Behövs det verkligen? Är det spännande? Är karaktärerna intressanta och skiljer sig åt i sätt och språk? Upprepar de sig ofta eller får man följa deras tankar utan att det blir tjatigt? Ju mer onödigt du stryker och istället fokuserar på att bygga ut där det verkligen behövs, desto större chans är det att ett förlag nappar."

Lycka till!

Läs hela deckarskolan på Sofie Sarenbrants hemsida.

8 knep

Bild: Johnér

Så bryter du din dåliga vana

KROPP & HÄLSA Rök eller sötsug som inte vill försvinna? Det behöver faktiskt inte vara så svårt att få din ovana att försvinna – och byta till en bra vana istället!

PT-Leila

Bild: Moa Alexandersson

Sluta vänta på motivationen – och träna ändå

MOTION & TRÄNING Väntar du på att motivationen och lusten ska komma? Sluta med det – och träna ändå! Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm tipsar om hur du kan tänka för att komma igång.

Läkaren tipsar

Bild: Pixabay

Träning har en bevisad effekt mot vinterdepression

INRE HÄLSA Då vet du att det är dags att söka vård.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   PT-Leila

   Bild:

   Så kommer vi att träna år 2017

   MOTION & TRÄNING Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm har ringat in några stora trender inom träning som vi kommer att se under det nya året.

   Meditation!

   Bild: Johnér, bild på Jessica Agert: yogobe.com

   Så laddar du om på bara några sekunder

   INRE HÄLSA Genom att göra enkla små övningar kan du minska vardagsstressen och förebygga ångest. Här är några smarta men oväntade ställen du inte visste att du kunde meditera på.

   PT-Leila

   Bild: Moa Alexandersson

   Slipp smärta och stelhet med enkel självmassage

   MOTION & TRÄNING Går du runt och har ont någonstans? Eller känner dig väldigt stel i vissa muskler, då kan självmassage vara en väldigt god idé. Vardagspuls träningsexpert Leila Söderholm visar hur.

   Det fungerar verkligen!

   Bild: Pressbild, Lidingöloppet

   Överläkaren: Det här är bästa träningen mot stress

   MOTION & TRÄNING Träningen är ett av våra mest effektiva verktyg mot stress. En av de som upptäckt det är stjärnkocken Tommy Myllymäki. Överläkaren Anders Hansen avslöjar vilken träning som är bäst. 

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Feta mejeriprodukter är nyttiga

   KROPP & HÄLSA Länge har det varit omstritt huruvida det är hälsosamt att äta feta mejeriprodukter. Men en norsk studie visar att dessa inte påverkar hjärta eller vikt negativt. 

   Ny studie

   Bild: Pixabay

   Män som löptränar har bättre spermier

   KROPP & HÄLSA Men det krävs ett par löparrundor i veckan.

   Middagstips!

   Bild: Arla

   5 underbart goda recept med saffran

   MAT & RECEPT Saffran är en krydda som kanske främst associeras till lussekatter, men som passar minst lika bra i en mustig gryta eller pastarätt. Här kommer därför våra bästa middagstips med saffran.

   Jeanette Steijer

   Bild: Johnér

   Så mycket vatten är det hälsosamt att dricka

   KROPP & HÄLSA Ska man bara dricka när man är törstig eller behöver kroppen mer vätska än så? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut en gång för alla.

   Trendigt!

   Bild: Johnér, Pixabay.

   5 supergoda sätt att tillaga grönkål

   MAT & RECEPT Den supernyttiga grönkålen kan, utöver att ätas rå, tillagas på flera olika sätt. Här bjuder vi på härliga recept med grönkål.

   Har du druckit den?

   Bild: Pixabay

   Forskare varnar för populära hälsodrycken

   KROPP & HÄLSA En ny studie visar att hälsodrycker med aloe vera inte alls är särskilt hälsosamma. Dryckerna sägs ha förmågan att rena levern, men forskning visar motsatsen. 

   Lisa Beskow

   Bild: Privat

   5 smarta tips – så orkar du träna efter jobbet

   MOTION & TRÄNING Det kan vara svårt att hitta orken till att träna efter en arbetsdag. Men det finns knep att ta till. Lisa Beskow, hårt arbetande mamma och träningsentusiast, delar med sig av sina bästa.

   Ny studie!

   Bild: Pixabay

   Därför ska du inte gå och lägga dig arg

   INRE HÄLSA Har du för vana att gå och lägga dig när du är arg eller upprörd? Gör inte det!

   Ha kul när du tränar!

   Bild: Privat

   Så vet du vilken löpning som passar dig bäst

   MOTION & TRÄNING Springer du för att gå ner i vikt? Då vet långdistanslöparen Rune Larsson vilken löpning du ska satsa på.

   Sofia Antonsson

   Bild: Johnér

   Guide: Så IBS-vänliga är olika sojaprodukter

   KROPP & HÄLSA Är soja en magbov? Det beror helt på produkt, förklarar Vardagspuls dietist och IBS-expert Sofia Antonsson.

   Leilas magövningar

   Bild: Leila Söderholm

   Så magtränar du på djupet

   MOTION & TRÄNING Här är bollträningen du aldrig tidigare har testat.

   Aj, aj!

   Bild: Pixabay

   Antibiotika kan ge svåra magproblem

   KROPP & HÄLSA Användningen av antibiotika är inte bara ett problem med anledning av att allt fler bakterier blir resistenta. Den kan också slå ut viktiga bakterier som finns i din tarmflora.

   Ny studie

   Bild: Johnér

   Forskare varnar: Dra inte ner på saltet för mycket

   KROPP & HÄLSA Länge har det pratats om vikten av att inte äta för mycket salt. Men hur hälsosamt är det egentligen att äta för lite? Ny forskning visar på negativa konsekvenser. 

   Läkaren tipsar

   Bild: Pixabay

   Träning har en bevisad effekt mot vinterdepression

   INRE HÄLSA Då vet du att det är dags att söka vård.

   Några minuter räcker

   Bild: Johnér

   Steg för steg – så lugnar du din stressade hjärna

   INRE HÄLSA Forskning visar att meditation och mindfulness kan återskapa sönderstressade hjärnceller. Så ta några minuter till att fokusera inåt. Vardagspuls Jeanette Steijer berättar hur.

   Nu är den här!

   Bild: TT/Johnér

   Så skyddar du dig mot vinterkräksjukan

   KROPP & HÄLSA Som ett brev på posten är den här. Den mycket smittsamma vinterkräksjukan. Men visste du det här om sjukdomen?

   Ny studie visar:

   Bild: Johnér

   Vältränade drabbas inte lika hårt av stress

   TRÄNING & MOTION Läkare: ”Viktigare vara tränad än ostressad”

   Uppfyller alla kriterier

   Bild: Johnér

   Forskare: Därför är hälsa den nya religionen

   KROPP & HÄLSA Har hälsa och träning blivit den nya religionen? Enligt svenska forskare är svaret ja – eftersom de uppfyller alla kriterier för att vara just en religion.

   Luktar gott men...

   Bild: Johnér, Pixabay.

   Är du doftöverkänslig?

   KROPP & HÄLSA Hör du till dem som helt obekymrat sprutar parfym omkring dig? Då ska du läsa det här.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Smarta tips!

   Bild: Pixabay

   Så blir du av med tandläkarskräcken

   INRE HÄLSA Här delar tandläkaren Matts Karlström med sig av sina bästa tips mot tandvårdsrädsla. 

   Kissnödig?

   Bild: Johnér

   6 saker som händer i kroppen när du tränar i kyla

   MOTION & TRÄNING Har du nånsin känt dig mer kissnödig eller att du andas pipande när du tränar och det är riktigt kallt ute? Det är helt normalt – men kan vara tecken på att du borde värma upp mer.

   Tips & recept

   Bild: Johnér

   Maten som håller dig pigg i höst- och vintermörkret

   KROPP & HÄLSA Det är alltid viktigt att äta bra. Men under vinterhalvåret gör kylan och frånvaron av solljus att det är särskilt viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Vardagspuls guidar dig till bra vintermat!

   När livet förändras

   Bild: Privat

   Löptränar för att bearbeta sorgen efter broderns död

   KROPP & HÄLSA När Heidi Martikainens bror dog rasade hela hennes värld samman. Men genom löpträningen har hon hittat ett sätt att orka kämpa vidare.