sthlm panda Bild: STHLM Panda Youtube

Servitören till pojken: ”Ska du röka? Grymt!”

Om en elvaårig pojke kommer fram på stan och frågar om han får låna din tändare. Skulle du säga nej då? Det här ville gruppen Sthlm Panda ta reda på i sitt sociala experiment.

Publicerad 2015-12-16 | Vardagspuls

Många sa nej, men flera gav också tändare utan att ifrågasätta pojkens val eller ålder. En man uppmuntrade det till och med. 

Det stod klart efter att Youtube-gruppen Sthlm Panda i samarbete med stiftlesen A non smoking generation skickade ut två pojkar , 11 och 13 år, på stan i ett socialt experiemt för att ta reda på svenskarnas civilkurage.

Pojkarna frågade om de kunde få låna en tändare till sin cigarett. Många reagerade på pojkarnas ålder och nekade dem. ”Du kommer få lungcancer och se ut som jag om några år, det är inte så kul” var en mans kommentar. Och en kvinna valde att istället ta ciggen ifrån pojken; ”Kan jag få ciggpaketet, så bränner vi skiten”, sa hon.

Men inte alla ifrågasatte pojkarnas fråga. En man visar till och med hur cigaretten ska tändas när pojken frågar hur man gör och flera andra tände cigaretten utan att tveka. En man uppmuntrar dessutom pojken till att röka.
– Ska du röka? Grymt! säger servirören och ger tändaren till pojken.

Även en ordningsvakt på stan lånar utan att tveka ut sin tändare till pojken och när han ifrågasätter det och frågar; ”Såg du cigaretten i min hand?” svarar hon; ”Det spelar väl ingen roll”.

Men när pojken går fram till två poliser och frågar om han får tända en cigarett, blir svaret från en av poliserna; ”Skämtar du med mig? Går du fram till en polis för att fråga efter en tändare?!” Men samtalet tar en liten annorlunda vändning när polisen fortsätter; ”Jag har ingen tändare då får du fråga någon annan i så fall.” Se hela klippet ovan.

Varje år börjar tusentals unga röka

Ungefär var tredje gymnasielev röker i dag och varje år beräknas runt 16 000 ungdomar börja röka enligt A non smoking generation.
Och majoriteten, hela 90 procent, av alla som börjar röka börjar innan de fyllt 18 år – trots att det är förbjudet att köpa tobak innan.

Helen Stjerna som är generalsekreterare på A Non Smoking Generation menar att det är underbetyg för vuxenvärlden men är ändå nöjd med att se att många inte lånade ut sina tändare till pojkarna.
– Det är glädjande att se att så många ändå sa nej. Om alla vi vuxna sluter upp och säkerställer att barn och unga varken exponeras för eller har tillgång till tobak, skulle tobaksbruket minska snabbt, säger hon.