Agneta i tårar efter hälsningen från Ghana

Supermodellen som bekämpar barnslaveri

Christina Wenngren har fötterna i två olika världar. Den ena i den ofta glammiga modellvärlden, den andra i Ghana där hon hjälper barnslavar till ett nytt liv.
– Barnen hade inga framtidsdrömmar och ville ingenting, berättar hon om sina första möten med barnen i Nima.

Publicerad 2015-12-09 | Vardagspuls

Christina Wenngren är en av initiativtagarna till Projekt Nima som bland annat arbetar för att bekämpa barnslaveri. Det hela började när hon läste statsvetenskap i Lund.
– Sen så hade jag utbytesstudier i Belgien och där hade jag en väldigt engagerad lärare som pratade om människohandel och jag hade inte riktigt hittat min grej. Men då kände jag att jag hittade den.


Efter det fick hon en biljett till ett ministermöte på EU i Bryssel.
– Så jag åkte dit och kände typ direkt att här vill jag vara. Det kändes så rätt. Men jag ville inte bli som de människorna jag mötte där, för många av dem hade inte träffat människor i människohandel. Då bestämde jag mig för att skriva min uppsats i ett land som var väldigt utsatt för människohandel och då blev det Ghana, för jag mötte ministern för kvinnors och barns rättigheter i Ghana. Då bestämde jag mig för att första tiden då ville jag bo i slummen.

Bodde i ett skjul

Det blev Nima där hon bosatte sig i ett skjul som hon fick av en man som heter Emanuel.
– Sen fick jag inte bo där längre för universitetet för de kunde inte garantera min säkerhet. När man bott där ett tag så var det som gjorde mig mest bestört så var det att när jag frågade barnen så hade de inga framtidsdrömmar och ville ingenting. Och det tyckte jag var så hemskt. Sen fick jag reda på att Emanuel som gav mig sitt skjul hade gått bort, han var bara 42 och hade en bakgrund som barnsoldat. Han hade ett sånt enormt hjärta, och han kunde göra så mycket för att skapa förändring och då tänkte jag att jag borde också kunna göra det. Och då började jag skapa projekt Nima och det här var 2011.

Svenska barn skänkte kläder och leksaker

Efter det åkte projkektet ut till skolor i Sverige och pratade med barn.
– Och då började vi prata om frågor som “vad tror ni skiljer oss åt”, “vad skiljer er från barnen i Ghana?” Och de sa massa saker men kunde inte se några likheter. Men sen hjälpte vi dem och sa att det finns ju mänskliga saker, glädje, sorg, förväntan, som gör oss lika. Sen började vi prata om vad vi kunde göra för att skapa förändring. Sen kom barnen tillbaka med kläder, leksaker och grejer som räckte till 600 barn och sen åkte vi ner och lämnade grejerna. 

Arbetet har inneburit glädje blandat med förtvivlan berättar Christina Wenngren.
– Mötena med slavägarna och de små slavarna tär psykiskt. Förhandlingarna är tuffa. Att lämna kvar ett barn som fått förtroende för en, det är obeskrivligt hemskt. Jag kan gråta i dagar efter en misslyckad förhandling. Slavägarna är fattiga, och har ofta själva varit barnslavar. Att enbart sticka till slavägaren 20 dollar för att köpa loss barnet, löser inga problem i längden. Därför erbjuder vi mikrolån under förutsättning att barnet släpps och ett avtal skrivs under om att inga fler slavar ska köpas in.

projekt nima

Om Projekt Nima

Projkektet baserat i Sverige och Ghana men är ingen traditionell välgörenhetsorganisation. Förutom att förebygga barnslaveri är ambitionen även att hjälpa till att bygga upp skolor och bibliotek i de mest utsatta områdena. Projekt Nima arbetar även för allas rätt att vara fria genom att aktivt förebygga människohandel och religiöst slaveri av barn.

Läs mer om projektet här