Barn på bibliotek Bild: Pixabay

Ta ett köpstopp – spara tusenlappar

Hillevi Wahls familj sparade över 5000 kronor på en månad

Förra året tog vår familj ett köpstopp i början på året. Mest för att jag var så trött på julens enorma överkonsumtion.
Våra enkla köpstoppsregler var att mat och medicin fick inköpas. Och möjligtvis transport till och från jobbet – om det inte gick att gå eller cykla.
Men i övrigt: Stopp.

Publicerad 2017-01-09 | Hillevi Wahl

Det gick förvånansvärt lätt. Från Dag 1 slapp vi allt det där vanliga tjatet om extrasaker som lockar på Ica eller Konsum, reor i klädbutikerna och erbjudanden på nätsajterna.
”Nej, vi har ju köpstopp”, sa ungarna. Och så var det inget mer med det. De såg det närmast som en kul grej.
Vi sparade 5 149 kronor bara under januari månad. Och min man och jag gick ner tre kilo vardera ”på köpet”.

Så i år kör vi detta vinnande koncept igen. Av fem anledningar:

 1. Vi är rätt panka efter julen
 2. Vi tycker fortfarande att köphysterin i jul är rätt läskig.
 3. Vi har mer hemma än vi vet. Det gäller bara att hitta det.
 4. Vi försöker leva mer hållbart.
 5. Att ställa bilen och cykla eller gå är gott för kroppen.

Ett köpstopp ger inte bara mer pengar kvar i plånboken. Det ger också tid och energi till annat. Som att umgås eller träna. Flera köpstoppsbloggare jag har läst om de senaste dagarna säger att de gör just det: ”Jag blundar för alla reor och går ut och joggar i stället”.

Och apropå hållbarhet, varför inte använda det vi redan har? Låna av någon granne? Eller byta grejer med varandra? Varför måste alla ha varsin uppsättning av allting? Det är väl inte hållbart?

Nu när jag ska börja förbereda mig till ett triathlon märker jag att det finns många facebook-grupper som faktiskt skänker bort träningskläder och prylar som de inte längre har användning för. Ibland helt nya grejer, för att det är ”fel” märke eller fel storlek, eller man har bytt träningsform. Jag tycker att det är superschysst att ge vidare, i stället för att sitta och hålla på grejer man ändå inte använder.

När vi rensade ut en massa gamla prylar i samband med att vi slängde ut julen (som jag skrev om i min förra krönika), så hittade vi otroligt mycket kul och användbart. ”Man vet inte vad man har förrän man har städat rummet”, som någon skrev. Helt sant.

En stor kostnad varje skolstart i vår familj är pennor och sudd och annat som barnen behöver. Men inte nu i januari – vi har hittat bra pennor, sudd, linjaler, gradskivor, saxar och ritblock som räcker för flera år framöver.

Mellansonen byggde dessutom om en bokhylla, som plötsligt blev över, till ett extra skrivbord (!) i sitt rum. Det blev supersnyggt. Och väldigt annorlunda. Precis som han vill ha det.

Som tidig namnsdagspresent bjöd vi pappa Gunnar på konsert. En helt makalöst bra sådan i självaste Berwaldhallen. Med artister som Titiyo och Rickard Söderberg och en dundrande symfoniorkester. Det kostade noll kronor för hela familjen. Eftersom genrepet ofta är gratis. Vi fick platser precis framför scenen. Magiskt bra!

Eftersom vi älskar böcker råkade vi gå in i en bokaffär häromdagen som hade massor av nya, bra barnböcker. Aj då. Men åttaåringen fotograferade av alla böcker hon ville läsa. Sedan gick vi in på stadsbibliotekets sajt och reserverade allihop och tog en promenad till bibblan. Det var sex stycken nyutgivna böcker. Bara där sparade vi en tusenlapp. När vi sedan har läst ut böckerna lämnar vi såklart tillbaka dem och då tar de inte längre någon plats hemma hos oss. Vi spar alltså också även utrymme i vår lägenhet.

Att ha ett köpstopp då och då är helt enkelt något hela familjen mår bra av.

Här är mina bästa köpstoppstips:

 1. Skriv ner vilka regler ni vill leva efter. Ni bestämmer själva.
 2. Tänk på att det ska vara görbart för hela familjen.
 3. Skriv ner varför ni har bestämt er för ett köpstopp. Så att alla är med på det.
 4. Skriv ner vad ni har för målsättning. En månad? Två? Ett år? Eller har ni ett annat sätt att definiera målet?
 5. Använd fantasi och kontaktnät för att hitta lite okonventionella lösningar på sådant som kan kosta pengar. Livet blir roligare då.
 6. Var inte för strikt. Det här gör ni för att ni ska må bra och gärna hela planeten. Men ingen mår bättre om ni plågar er själva. Se det som ett roligt äventyr för familjen.