Paul Chronqvist-Svensson, projektledare för Team Rynkeby i Sverige. Bild: Team Rynkeby Sverige

1400 cyklar till Paris för att bekämpa barncancer

Årets Team Rynkeby är större än någonsin tidigare

Varje år cyklar Team Rynkeby till Paris för att samla in pengar till Barncancerfonden. I år deltar rekordmånga cyklister – och man hoppas på ett nytt insamlingsrekord.
– Det blir nästan som en religiös upplevelse när man ser så många kämpa så hårt för samma ändamål, säger Paul Chronqvist-Svensson, projektledare i svenska Team Rynkeby.

Publicerad 2015-06-29 | Vardagspuls

Fredagen den 10 juli kommer 1400 cyklister att rulla in på Place Vauban i Paris och välkomnas av cirka 5 000 människors jubel. Många av dem är anhöriga till barn som drabbats av eller gått bort i cancer. Cykelloppet Team Rynkeby har sedan starten 2002 haft som syfte att samla in pengar till Barncancerfonden.
Paul Chronqvist-Svensson är projektledare i Sverige och samordnare för de 266 svenska cyklister som deltar i Team Rynkeby i år. Det blir tredje gången han deltar i loppet.
– Det är en fantastisk känsla att rulla in i Paris och möta alla tusentals anhöriga. Jag trodde inte jag skulle bli lika berörd andra gången, men det blev jag. Det blir nästan som en religiös upplevelse när man ser så många kämpa så hårt för samma ändamål, säger han.

”Svårt att missa oss”

Kring den 4 juli startar 32 lag från 21 nordiska städer den långa cykelturen ner genom Europa. Målet är – förutom att ta sig till Paris – att samla in en ny rekordsumma till cancerforskningen. De senaste åren har loppet exploderat i storlek och genomslagskraft. För fem år sedan samlade drygt 300 deltagare in cirka 5,5 miljoner – förra året deltog över 1 000 cyklister och den insamlade summan översteg 44 miljoner.
– Plötsligt hände det, kändes det som. Men lagen har varit fantastiskt bra på att marknadsföra sig själva och jag tror att folk ser att det finns otroligt mycket hjärta i det här projektet. Det är så mycket som är helt ideellt: folk betalar själva för kläder och cyklar och lägger ner tid på att träna och anordna event, säger Paul Chronqvist-Svensson och fortsätter.
– Dessutom är det ju svårt att missa oss när vi samlar tusentals eldsjälar i centrala Paris.

Vem som helst kan delta

Trots att prestationen är imponerande, cyklisterna cyklar mellan 120 och 130 mil beroende på vilken stad de startar i, är det ett brett startfält. Allt från före detta proffscyklister till de som något år tidigare knappt suttit på en cykel ställer upp. I stort sett vem som helst får vara med – förutsatt att man kan komma i tillräckligt bra form i tid för att kunna genomföra loppet.
– Den fysiska kapaciteten som krävs går att bygga upp för de flesta. Särskilt eftersom det finns så mycket kunskap i lagen att ta till sig. Men det krävs mycket i form av tid och engagemang, när du ansöker är det viktigt att svara på frågan varför du vill göra det här, säger Paul Chronqvist-Svensson.

Läs mer och ansök om att delta

Du kan läsa mer om loppet, dess historia och syfte på Team Rynkebys hemsida. Där kan du dessutom ansöka om att vara med i nästa års lopp.