Katarina Hägerå Team Rynkeby Jönköping Alvas änglar Barncancerfonden Bild: Jonny Hägerå

Miste sin dotter i cancer – nu cyklar hon till Paris

”Träningen har blivit ett sätt att bearbeta sorgen”

Katarina Hägerå förlorade sin dotter Alva i cancer för två år sedan. Nu cyklar hon till Paris för att samla ihop pengar till barncancerforskning.
– Jag tror att Alva skulle ha velat att jag gjorde det här, säger hon.

Publicerad 2015-06-30 | Vardagspuls

Bland de drygt 1 400 cyklister som deltar i årets Team Rynkeby och cyklar ner till Paris finns allt från före detta cykelproffs till amatörer. En av amatörerna är Katarina Hägerå, 39-årig skolsköterska från Vesene i Västergötland.
– Jag är total nybörjare, jag hade aldrig ens suttit på en racercykel innan i mars i år, säger hon.
Men hennes deltagande i loppet handlar om mycket mer än träning och äventyr. För Katarina Hägerå känns det brännande viktigt att delta. Syftet med Team Rynkeby är att samla in pengar till Barncancerfonden och Katarina har själv drabbats som förälder. I december 2012 gick hennes 12-åriga dotter Alva bort i cancer efter två års kamp.
– I dag undrar jag hur jag överlevde sjukdomstiden. Men man gör det. Man gör det för att man inte har något val, för att man måste, säger hon.

Läste på juicepaket

Vägen mot Team Rynkeby och Paris började med att hon läste om loppet på ett juicepaket. Hon kände direkt att det här var något hon ville göra, och hon tror att Alva skulle ha velat detsamma. Att en cykeltur till Paris är en enorm prestation såg hon aldrig som ett hinder.
– Jag är inte mer än normaltränad i grunden. Det blir väl något spinningpass då och då och jag joggar ibland. Mer är det inte. Men jag kan vara väldigt envis när jag verkligen vill någonting, så jag visste att det skulle gå, säger Katarina.

Intensiv träning

Under våren ha träningen varit intensiv. På tre månader har hon cyklat över 300 mil och hon känner sig mer än redo för det stora äventyret ner genom Europa.
– Jag har fått ett fantastiskt stöd från både min familj och mitt cykellag. Samtidigt har det varit viktigt att gå in i det här själv. Det har blivit ett sätt att bearbeta sorgen att bara trampa, trampa, trampa. Det blåser ur en massa känslor och känns läkande.
Den 10 juli ska Katarina Hägerå cykla över mållinjen i Paris efter att ha tillryggalagt 133 mil genom Europa. Hennes man Jonny och döttrarna Sigrid, 13, och Judith, 8, kommer att finnas på plats tillsammans med ett 20-tal släktingar och vänner för att heja på den sista sträckan. Efter målgången väntar några dagar i Paris. Vad Katarina ska göra då?
– Antagligen bara äta och vila, säger hon och skrattar.