Skratta mycket, det  är bra för minnet – särskilt för äldre. Bild: Johnér

Är skratt den bästa medicinen?

Studie visar att det kan förbättra minnet

Det kanske inte alltid är den bästa medicinen, men ett skratt kan verkligen göra gott. Och särskilt för äldre, visar flera studier.

Publicerad 2015-05-19 | Vardagspuls


"Ett gott skratt förlänger livet" och "skratt är den bästa medicinen". Vi har alla hört uttrycken. Men ligger det någon sanning i dem? Studier visar att det åtminstone finns flera goda hälsoskäl till att skratta ofta. Särskilt för äldre. Så nästa gång du tittar på knäppa klipp i telefonen och känner att du inte gör någon nytta – tänk på att det kanske är just det du gör.

Minnet förbättrades

Enligt studie genomförd vid Loma Linda University i Kalifornien förra året kan skratt inte bara vara förlösande – det kan förbättra minnet också.
Studien gick till så att ett 20-tal friska deltagare i 60- och 70-årsåldern delades upp i två grupper. Den ena gruppen satt tysta och stilla, de fick varken prata, läsa eller använda sina mobiltelefoner. Den andra gruppen stimulerades med roliga videoklipp. Efter 20 minuter togs salivprov på deltagarna och ett kort minnestest genomfördes.

Lägre stressnivåer

Resultatet: den skrattande gruppen utklassade den uttråkade gruppen i minnestestet, inlärningsförmåga och igenkänning. Proverna visade också att gruppen som tittat på roliga videoklipp hade avsevärt lägre nivåer av kortisol, ett hormon som utsöndras i samband med stress.
Inte nog med det. Skratt gör också att endorfiner och dopamin frigörs i kroppen, vilket ger en känsla av njutning och tillfredställelse.

Stress försämrar minnet

Lee Burk, doktor och en av forskarna som ligger bakom studien, menar att det är just det sambandet som har klarlagts: humor kan minska stressnivåerna vilket i sin tur gör att minnet blir bättre. Så här förklarar han sambandet för Medical News Today:
– Humor kan minska de stresshormoner som annars minskar neuronerna i minnesdelen av hippocampus. Blodcirkulationen ökar och humöret stiger.

Källa: Medical News Today