PT-Leila: Redan vid 30 börjar muskler brytas ned

Träna efter just din ålder

Behöver vi träna olika beroende på åldrar och vad passar i så fall just dig? Personliga tränaren Leila Söderholm svarar på tittarfrågor och visar bra övningar för olika åldrar.

Publicerad 2016-03-21 | Vardagspuls

Vardagspuls: Ställ dina frågor om träning till personliga tränaren Leila Söderholm här i chatten.

13:55, 17 March 2016

Camilla O: hej min 14 åriga dotter har köpt träningskort på Sats och jag undrar vad som är bästa övningar för henne. Hon behöver gå ner lite i vikt och få energi. Tack för bästa program och hemsida!! Kram Camilla

Leila Söderholm: Bra tänkt, ta med henne på dansklasser om hon gillar dans. Gå på olika pass för att låta henne prova så mycket olika saker som möjligt. Kom ihåg att träna tillsammans med ditt barn för att skapa en härlig relation och en bra förebild. Använd helkropps övningar och lek gärna med en pilatesboll eller dylikt för att få in rolig lek i träningen. Våga sätt upp mål tillsammans som ni firar när ni har uppnått.
Alll lycka till!
Kram Leila

13:06, 21 March 2016

Annelie: Hej och tack för ett riktigt härligt program. Vet inte om min fråga egentligen handlar om ålder men jag vill ändå ställa den. Jag har brutit båtbenet och kommer vara gipsad 12v. Senare i år ska jag springa min första mara och jag hade kommit igång att träna för att sakta stärka upp min kropp för att klara denna prestation. Jag kommer så sakterliga få springa så smått igen men jag skulle vill ha hjälp med övningar för att stärka upp bålen där jag inte använder armarna eftersom det kommer dröja länge innan jag kan belasta dem såsom plankan, armhävningar etc. Jag vill gärna att det är övningar man kan göra hemma. Tusen tack på förhand!

Leila Söderholm: Hej Annelie! Tråkigt att du har skadat dig. Det finns ganska mycket du kan göra stående. benlyft åt sidan och använd hela kroppen. Du kan också ligga på rygg och göra många magövningar. Googla runt lite så hittar du massor av övningar.
Lycka till!

13:11, 21 March 2016

Evlin: Hej, jag är 44 år och helt otränad. Har börjat gå/ jogga 2-3 dagar per vecka men det tightar inte till kroppen. Äter LCHF sedan 2 år och står still på 5 kg övervikt. Hur ska jag träna?

Leila Söderholm: Hej Evlin!
Grattis till att du börjat röra dig. Se över din kost och lägg in styrketräning en gång per vecka för hela kroppen. Lycka till!

13:21, 21 March 2016

Agneta: Jag är 69 år och relativt rörlig även om jag har ledgångsreumatism och är stel på morgnar och så. Äter medicin för detta. Kan jag börja styrketräna?

Leila Söderholm: Hej Agneta!
Rörelse är bra för reuamatiker men du bör fråga din läkare för säkerhetskull. Jag har sett många reumatiker må mycket bättre av Rörelse. Så jag tycker absolut att du ska styrketräna. Gå till en sjukgymnast som kan hjälpa dig igång.
Lycka till!

13:23, 21 March 2016

Lennart: Finns det några risker man bör vara medveten om som förälder om ens barn börjar styrketräna? Kan man börja träna med vikter oavsett ålder?

Leila Söderholm: Hej Lennart!
Som med all träning så gäller det att skynda långsamt för att få leder och ligament och muskler att hänga med. Tänk skadefritt och stark inifrån och ut. Det betyder inte att ni ska lyfta skrot på gymmet utan träna med egen kroppsvikt, lätta vikter och hitta teknik och styrka.
Lycka till! Leila

13:25, 21 March 2016

Carin: Räcker det inte att barn leker normalt, måste de träna också?

Leila Söderholm: Hej Carin! Det räcker väldigt lång med lek. Om barnen håller på med en sport så blir skaderisken mindre, rörelsemönstret blir bättre och kroppsmedvetenheten större. Må så gott Leila

13:27, 21 March 2016

tomas: vad tänker du är lämpliga övningar som jag kan göra med mina barn 7-10 år?

Leila Söderholm: Hej Tomas!

Övningar där ni leker med varandra, kastar bolllar i olika ställningar, springer mot varandra, ge varandra uppdrag. Upphopp, armhävningar, hopprep, snabba förflyttningar m.m Lycka till Leila

13:29, 21 March 2016

Nyttiga sötsaker

Bild: Arla Köket

5 nyttiga enkla sötsaker

Enkla recept på sötsaker du kan njuta av med extra gott samvete. Från knapriga bars till kakor och godis.

Gråtfest och smoothies

Bild: Partaj

Här gör Partaj-gänget parodi på Vardagspuls

Rachel Mohlin, Maria Montazami, Eva Röse och många fler bidrog när det var dags för Kanal 5:s Partaj att göra parodi på Vardagspuls.

5 bästa tipsen

Bild: Johnér

Dejtingexperten: Så ska du bete dig på dejten

Tunghäfta eller babbel-Fia. Dejtingcoachen ger sina bästa tips inför och under dejten och råder dig till vad du inte bör göra.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Musiken i Vardagspuls

   Semmelspecial

   Bild: vardagspuls

   Så gör du Kristins chiasemla

   MAT & RECEPT Både gott och nyttigt. Det kan med andra ord inte bli mycket bättre än Kristin Kaspersens chia-semla. Här är receptet!

   Lär dig grundstegen

   Bild: Vardagspuls

   Här lär sig Mia och Agneta swingdans

   Superkul och ganska enkelt. Så här blir du kung eller drottning på dansgolvet.

   Marcus Mendes listar:

   Bild: Johnér, Spoilconcept

   Varje mans 9 måsten i badrumsskåpet

   VARDAGSLYX Frisören och skönhetsexperten Marcus Mendes listar dagens skönhetstrender för män och tipsar om hur hud och hår behåller sin lyster.

   Nya semmelwrappen?

   Bild: Vardagspuls

   Så gör du dina egna lussesemlor

   RECEPT Kan den här skapelsen bli nästa stora konditorsnackis? Nya succén är hälften semla, hälften lussebulle. Så här gör du den!

   Drinkrecept

   Bild: Vardagspuls-Peder

   Så gör du bartenderns goda äppeldrinkar

   VARDAGSLYX Bartender Luis Hernandez tipsar om goda äppeldrinkar – med eller utan alkohol.

   Halloween-sminkning

   Bild: Vardagspuls

   Farao: ”Känns som jag fått en skönhetsoperation”

   Här får Fredags–Farao en chock när han får se sig själv i spegeln: ”Jag blir rädd för mig själv”.

   Fixa frissan

   Bild: Vardagspuls

   Så enkelt får du till hårsvallet

   VARDAGSLYX Vinnaren i frisör–EM, Julia Siira, visar på Vardagspuls-Mia hur du själv får till det där vackra svallet. Så här gör du steg för steg.

   Mediterar varje dag

   Bild: Vardagspuls

   Bard: ”Jag är egentligen filosof”

   Hör Alexander Bard om vad musiken och meditationen gör för hälsan och vad som håller honom frisk och glad.

   #fourfitchallenge

   Bild: Instagram, Johnér

   Fyra plagg på en vecka – fixar du det?

   INSTAGRAM Fourfitchallenge sprider sig i sociala medier. Utmaningen: att bära fyra plagg under en hel vecka. Så här funkar det.

   Bild: Vardagspuls

   Charlotte Perelli: ”Vi ville ha en helg full av kärlek med våra vänner”

   KLIPP Charlotte Jensen Perrelli gifte sig nyligen i Frankrike. Mia träffade henne precis innan bröllopet.

   Klassresan

   Bild: IBL

   Så gick Sofia från såpakändis till prinsessa

   HOVREPORTERN LISTAR Hon är tjejen från Älvdalen som medverkade i en dokusåpa och prydde omslaget på en herrtidning – iklädd bikini och en orm. Så lyckades prinsessa Sofia skaka av sig dokusåpastämpeln.

   Höstens sminktrender

   Bild: Vardagspuls

   Steg för steg – så får din hy en vacker lyster i höst

   KLIPP & LISTA Makeup-artisten Jessica Wahlgren sminkade Vardagspuls-Mia och gav sina bästa tips för en vacker och färgstark höst.

   Bild: Husmorsorna presenterar: Hemmafest

   Allt för hemmafesten med husmorsorna

   MAT & RECEPT Fest handlar inte om pengar. Nej – det handlar om lust, god vilja och en öppen famn. Emma Hamberg och Anette Rosvall visar hur.

   Bild: TT

   Lena Olin: ”Lasse är vegan så det blir grönt på grillen”

   VARDAGSLYX Här berättar filmstjärnan Lena Olin om sin sommar. Det blir USA, Stockholm och skånska kusten – men absolut inga bad i svenska vatten.

   Bild: Vardagspuls-Peder

   Skrattfest med Fredags-Farao: ”Men vad är ni rädda för!?!”

   KLIPP Han är hejdlös, han är hämningslös, han kastar sig in i allt från lador till sexträning med stor nyfikenhet. Här är favoriterna med säsongens Farao – försök hålla dig för skratt om du kan!

   Imitation

   Bild: Vardagspuls

   Mia imiterar Maria Montazami – då dyker originalet upp

   KLIPP Vardagspuls-Mia gör en smoothie på Maria Montazamis vis. Imitationen blir så träffande att viss förvirring uppstår – hos fredags-Farao och den riktiga Maria Montazami.

   Skatta mer

   Bild: Johnér

   Skratt – den bästa medicinen?

   VARDAGSLYX Kanske är dina roliga klipp mer än bara tidsfördriv? Flera studier visar att de som skrattar mycket gör flera stora hälsovinster.

   Fiffiga husmorsknep

   Bild: Johnér

   7 tips till ditt eget hemmaspa

   VARDAGSLYX Tomt i kassan? Röj runt i köket så hittar du garanterat flera bra skönhetsprodukter. Tänd ett ljus och fixa ditt eget lyxiga hemmaspa.

   Bästa vännen

   Bild: Johnér

   Därför mår husdjursägare bättre

   VARDAGSLYX Mår du bra när du gosar med ditt husdjur? Inga konstigheter. Att hänga med husdjur har nämligen en positiv påverkan på ditt humör och ditt allmänna välbefinnande.

   Spotify-lista

   Bild: DN

   Gloria, 70, väljer sina discofavoriter

   LÅTLISTA Madelein Månsson är 70 år gammal. Som dj kallar hon sig Gloria. Här delar hon med sig av sina bästa discolåtar!

   Grattis kaffeälskare

   Bild: Johnér

   Ännu en anledning att bälga i sig

   VARDAGSLYX Kaffe som ett skydd mot cancer, kan det stämma? Ja, enligt ny forskning från amerikanska National Cancer Institute.