barbie Bild: SBS2Autralia, lammily.com, Mattel.com

Här är dockorna som utmanar Barbie

Den traditionella Barbiedockan har fått konkurrens. Flera företag och privatpersoner lanserar nu dockor som saknar både getingmidjor, högklackat och massor av smink.

Publicerad 2015-10-20 | Vardagspuls

Tidigare den här månaden stod det klart att dockan Barbie nu ska lanseras på nytt – som en bra förebild för flickor och pojkar. Dockföretaget har ofta kritiserats för sin kvinnorepresentation. Bland annat har den getingsmala midjan ifrågasatts där dockans kroppsform i mänskliga mått motsvarar 39 kilo och 180 centimeters längd. Och fötterna är gjorda så att endast högklackat passar.

Men genom en ny reklamfilm (se film nedan) där små flickor visas upp som både professorer, fotbollstränare och veterinärer och där de också leker med sina ”framgångsrika” barbiedockor hoppas företaget att föräldrar som tidigare tvekat nu ska köpa barbiedockor till sina barn. Med slutklämmen When a girl plays with Barbie she imagines everything she can become vill de ge lite girlpower år den hårt kritiserade men ack så älskade dockan.

Men nu har Barbie och andra märkesdockor fått konkurrens av både företag och privatpersoner som tillverkar lite snällare alternativ. Som exempelvis Lammily-dockan med en mer realistisk kroppsform. I stället för balklänning och stilettklackar bär Lammily-dockan ofta sportmundering, kontorskläder eller helt enkelt ”vanliga” kläder som bomullsklänning och jeansjacka.

Bakom idén Tree change dolls står bland annat en kvinna från Australien som tröttnade på de hårt sminkade Bratz-dockorna. Så hon tvättade helt enkelt bort make-upen från dockorna och gjorde de till mer vanliga unga tjejer som helt plötsligt fick ett helt nytt ansikte. Se video nedan från Youtube (OBS: på engelska)