Världens bästa kaffe

Så påverkas smaken beroende på var kaffet odlas

Kaffebönan har sitt ursprung i Etiopien och har sedan spridits över hela världen.
I dag produceras de flesta kaffesorter i länder framförallt belägna i Sydamerika, Afrika och Asien. Robusta och Arabica med underarter är de vanligaste kaffearterna.

Publicerad 2015-10-20 | Alexander Ruas

Brasilien

Brasilien är det land som producerar mest kaffe i världen. Där finns bland annat två av de populäraste underarterna till Arabica; Catuai och Bourbon. De växer oftast på 900-1300 meter över havet vilket ger rätt förutsättningar för balanserade, söta kaffesorter med låg syrlighet.

Panama

Runt vulkanen Baru produceras den söta och fylliga Catuai men även den kaffeunderart som blivit mest eftertraktad och därför också dyrast – Geisha. Med sina florala aromer och underbara balans mellan röda bär, sötma och mandarinsyrlighet dominerar den kaffevärldens olika smaktävlingar och även listan på de dyraste kaffesorterna i världen.

Etiopien

Etiopien är ursprungslandet för allt kaffe. Enligt legenden upptäcktes det här på 900-talet av en fåraherde. Det mesta kaffet odlas av familjer i sina trädgårdar och de olika underarterna växer vilt tillsammas på 1800-2000 meter över havet.

Detta ger kaffet från Etiopien en tendens att vara ett av de mer nyanserade med en fantastisk balans mellan sötma och syrlighet.

Kenya

Kaffe från Kenya domineras av tydliga aromer och smaker av svarta vinbär, rabarber och en delikat citrussyrlighet. Den för Kenya typiska jordmånen i kombination med underarterna som växer på hög höjd över havet ger oss denna tydliga smakprofil och ett av de mer härligt fruktiga kaffesorterna.

Vietnam

Vietnam har under de sista decennierna vuxit fram som det näst största kaffeproducerande landet i världen. Här produceras främst den kärvare Robustaarten som är populär i mustiga espressoblandningar i södra Europa.