Four fit challenge Bild: Instagram

Fixar du fyra plagg på en vecka?

Four fit challenge sprider sig i sociala medier – antar du utmaningen?

Fyra plagg på en vecka – skulle du fixa det?
#fourfitchallenge är utmaningen som nu sprider sig i sociala medier.
Som en motreaktion på modehets och slit-och-släng – med fokus på miljön.

Publicerad 2015-10-02 | Vardagspuls

– Vi tröttnar på kläderna, vi köper för dålig kvalitet, och kastar dem sedan, säger Anna Vilén till Sveriges Radio. Hon arbetar på ett återvinningsföretag och fick idén till utmaningen en dag i fikarummet på jobbet.

Utmaningen är alltså att enbart använda fyra plagg under en vecka. Undantaget är underkläder, träningskläder, accessoarer, skor och ytterplagg. Tanken är dels att konsumera mindre, men också att tvätta mindre – i första hand skall plaggen nämligen vädras under veckan även om det förstås är tillåtet att tvätta om det behövs.

29 000 liter vatten – per kg bomull

Det stora miljöproblemet med textil är tillverkningsprocessen. För att producera 1 kg bomull krävs hela 29 000 liter vatten och 1 kg kemikalier. Varje år slänger vi svenskar 8 kg textilier per person. Enligt initiativtagarna finns ännu ingen storskalig textilåtervinning i Sverige – 80 procent går till förbränning.

Men fyra plagg? Hur ska man välja?
– Klänning är ett bra plagg, säger Anna Vilén till Sveriges Radio. Det gäller att vara kreativ!

Vill du haka på utmaningen? Här finns mer information. Under hashtaggen #fourfitchallenge på Instagram kan du också låta dig inspireras av andra.