lakrits lakritsremmar Bild: Johnér Bildbyrå

Lakrits – farligt eller nyttigt?

En blandning av sött och salt

Sött, salt och alldeles, alldeles… underbart. Lakrits är inte bara gott utan har även en del hälsosamma egenskaper. Men lider du av högt blodtryck bör du se upp!

Publicerad 2016-04-12 | Vardagspuls

Svenskar älskar lakrits! Så pass mycket att vi nu har en egen dag för det. Den 12 april firar vi lakritsdagen.

Och lakrits förknippas ju av de flesta med godis. Men faktum är att själva lakritsroten är riktigt hälsosam. Den är rik på antioxidanter och salicylsyran som finns i lakrits har visat sig hämma inflammatoriska processer. Lakritsrot såldes till och med som medicin på apoteken i Sverige fram till 1970-talet.
Men självklart ska man komma ihåg att lakritsgodis ofta innehåller väldigt mycket socker, vilket gör att det av den anledningen heller inte är bra att äta för mycket av det.

Höjer blodtrycket

Lakrits och salmiak höjer också blodtrycket. Därför bör personer med högt blodtryck eller hjärtproblem inte äta för mycket av det. Det finns inte någon exakt gräns för hur stora mängder vi kan äta innan det påverkar kroppen men vissa studier visar att det kan räcka med 50 gram lakrits eller salmiak om dagen för att orsaka högt blodtryck, skriver finska Yle.

Orsaken stavas glycyrrhizinsyra och är en förening som finns i lakritsroten. Det fungerar nämligen precis som det naturliga hormonet aldosteron som kroppen producerar själv och som höjer blodtrycket. För mycket av hormonet leder också till en störning i kroppens saltbalans vilket innebär att kroppen behåller för mycket natrium och gör sig av med för mycket kalium.

Har man däremot lågt blodtryck kan några lakritsbitar om dagen göra att man känner sig mindre yr och svimfärdig.

MER:

Sötsugen? Då vill din kropp ha det här egentligen

Så gör du smarrigaste lakrits-espresson

Lakrits som läkemedel

Lakritsroten har använts som läkeväxt i över 4 000 år. I Europa har vi använt den för att bota hosta, matsmältningsproblem och inflammerade magar.

Källa: Webbdoktorn,Yle